Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο Βενιζέλος “διαγράφει” τον παπανδρεϊσμό

H στρατηγική «αποπανδρεοποίησης» του ΠΑΣΟΚ αποτελεί κεντρικό στοιχείο των εισηγήσεων που έχει δεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από στενούς συνεργάτες αλλά και κορυφαία στελέχη, στην προσπάθεια να πετύχει το Κίνημα μια όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις πρόωρες εκλογές.
Παρόλο που η μετάβαση της ηγεσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο έγινε… χωρίς να ανοίξει μύτη, και χωρίς ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει καν αντίπαλο στην κάλπη, φαίνεται ότι ο άλλοτε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι πλέον αποφασισμένος να λάβει αποστάσεις ασφαλείας από το Καστρί.
Το κάνει δε, με έμμεσο αλλά εξόχως αποκαλυπτικό τρόπο, ανοίγοντας πολεμικό μέτωπο με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Δηλαδή, τους δυο στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου από το 2007 μέχρι και τουλάχιστον το 2010, τα μόνα προβεβλημένα στελέχη που αναδείχτηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια της ηγετικής παρουσίας του στη Χαριλάου Τρικούπη και την Ιπποκράτους.
Η πιο ακραία εισήγηση που έχει δεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι να μην συμμετέχει κανείς εκ των δυο στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες εκλογές που έρχονται. Η πιο… πονηρή ωστόσο, είναι να μην αποκλειστούν οι υποψηφιότητες Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου από τις εκλογές που έρχονται, αλλά να αφεθούν αμφότεροι μόνοι τους, να δώσουν τη μάχη της εκλογής τους.

Με τον Κουβέλη τα “ορφανά” του Σημίτη
Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, η οποία εξελίσσεται σε κόμμα… ακορντεόν με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συνεχίζει να συγκεντρώνει σαν κυψέλη, στελέχη από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που πέρασαν στην πολιτική ιστορία με τον χαρακτηρισμό «ορφανά» του Κώστα Σημίτη.
Χθες για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η πολιτική σύμπραξη με τη Δημοκρατική Αριστερά, στελεχών όπως ο Στέφανος Μανίκας, ο Ευάγγελος Μαλέσιος και ο Γιάννης Νικολάου, που δεν θα συμμετάσχουν ωστόσο στις εθνικές εκλογές με εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ.
Πρόκειται ουσιαστικά για τα εναπομείναντα στελέχη της πάλαι ποτέ πανίσχυρης εσωκομματικά ομάδας των «λοχαγών», οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη για την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, το εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά και με πολωμένο κλίμα 1996.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην ομάδα των «λοχαγών» αξιοποιήθηκαν κατά την οκταετία του Κώστα Σημίτη, είτε σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών, είτε καταλαμβάνοντας αξιώματα στη δημόσια διοίκηση, ως επικεφαλείς φορέων και οργανισμών.
Ο πλέον αναγνωρίσιμος «λοχαγός» βέβαια, δεν συμμετέχει σήμερα σε εκείνους που προσχώρησαν ουσιαστικά στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς παραμένει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας μάλιστα και στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Δημήτρης Ρέππας… παραμένει ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ / statesmen.gr