Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ :Υπάρχει θυμός. Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχει αγανάκτηση στην κοινωνία, στους πολίτες. Το ζω καθημερινά. Το βιώνω καθημερινά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΣΤΟ Ρ/Σ "ΒΗΜΑ FM" 
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Α. ΡΑΒΑΝΟ ( κυριότερα σημεία)

Το διακύβευμα των εκλογών
Είναι, θα έλεγα, το πιο σημαντικό διακύβευμα που έχει να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μετά τη μεταπολίτευση. Είναι η σταθερότητα της χώρας, η σταθερή της πορεία, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης τόσο στη χώρα αλλά και γενικότερα στο διεθνές και ευρωπαϊκό σύστημα, είναι η εμπέδωση των κατακτήσεων των τελευταίων 2 χρόνων.
  Είναι η υπεράσπιση των θυσιών του ελληνικού λαού για να σταθεί στα πόδια η χώρα. Είναι το δίλημμα της υπευθυνότητας, του ορθού λόγου, των δυνάμεων της λογικής και του ορθολογισμού απέναντι στις δυνάμεις της ανευθυνότητας, στις δυνάμεις του ανορθολογισμού και της ισοπέδωσης του πολιτικού συστήματος.
  Είναι ένα διακύβευμα που μπορεί να φαίνεται αρκετά ασαφές στο πρώτο άκουσμα, αλλά είναι ένα ουσιαστικό εθνικό διακύβευμα για τη σταθερότητα της χώρας, για να αποτραπεί η εθνική περιπέτεια. Άρα λοιπόν, σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε όλες οι δημιουργικές δυνάμεις με πρώτη τη δημοκρατική παράταξη, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο στοίχημα: πως θα πορευτούμε ως χώρα, ως λαός συλλογικά τα επόμενα χρόνια.
  Κι αυτό δεν είναι ένα ερώτημα ή ένα στοίχημα, το οποίο είναι συγκυριακό. Έχει βάθος χρόνου και πρέπει να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις εκείνες, πρωτίστως ο ελληνικός λαός, που έχουν αντοχές, που έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και να σταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Πολιτική συμμαχία Πάνω από την ιδεολογία, αν θέλετε πάνω από την συλλογική ψυχή της παράταξης μας βάζω και βάλαμε τελικά και καλά κάναμε, την υπεράσπιση της χώρας, την αποτροπή της χρεοκοπίας, την υπέρβαση της ολόπλευρης αυτής κρίσης.
  Από κει και πέρα εάν σήμερα θέτουμε ζητήματα ιδεολογικά σε μια περίοδο που η χώρα θέλει ρεαλιστική στρατηγική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης, νομίζω είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Όμως οι δημοσκοπήσεις, όπως  επισημάνατε εσείς, δεν αντανακλούν ή δεν εκφράζουν την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας, τις μεγάλες αποφάσεις, τις μεγάλες υπόγειες και υπέργειες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις.
  Είμαστε σε μια ρευστή πολιτική περίοδο. Πιστεύω ότι αυτή η ρευστότητα θα συρρικνώνεται και θα απομειώνεται όσο προχωρούμε και πλησιάζουμε στις εκλογές. Είμαι βέβαιος, ζώντας και στην επαρχία  μου, την Κορινθία,  βιώνοντας καθημερινά μέσα από την επαφή με τους πολίτες την κοινωνική πραγματικότητα, ότι θα επικρατήσει τελικά η ευθύνη, θα επικρατήσει η λογική, η ψυχραιμία, η στάση υπευθυνότητας των πολιτών.
  Γιατί είναι η ώρα των πολιτών, και πιστεύω ότι οι πολίτες τελικά κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, του αντιευρωπαϊσμού ή τις ισοπέδωσης θα υπερασπιστούν μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
  Άρα λοιπόν, εγώ στις δημοσκοπήσεις δεν πιστεύω, πέρα από τα άλλα δημοσκοπικά, στατιστικά ή επιστημονικά αμφισβητήσιμα κριτήρια που θέτουν, δεν πιστεύω, σ’ αυτή τη συγκυρία, στις δημοσκοπήσεις. Η καλύτερη δημοσκόπηση πιστεύω είναι η ίδια η επαφή με την κοινωνία, με τις αγωνίες των πολιτών και είμαι βέβαιος ότι οι πρώτοι που θα διαψευστούν στις εκλογές θα είναι οι δημοσκοπικές εταιρείες.
  Άρα λοιπόν θα περιμένουμε. Ο χρόνος είναι πολύς. Παρ' όλο ότι συμβατικά είναι ελάχιστος .


Προβληματισμοί
Υπάρχει θυμός. Υπάρχει προβληματισμός, υπάρχει αγανάκτηση στην κοινωνία, στους πολίτες. Το ζω καθημερινά. Το βιώνω καθημερινά. Από κει και πέρα όμως, πιστεύω τελικά ότι οι πολίτες θα ακούσουν ρεαλιστικά εκείνους που τους προτείνουν αξιόπιστες λύσεις, έχουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και αγωνίστηκαν με βάση αυτό το  πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση.
  Πιστεύω ότι θα μας πιστώσουν ως ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την εμπιστοσύνη εκεί, με την ανανέωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε να αποτελέσουμε το πολιτικό κέντρο των εξελίξεων και τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη των εκλογών
Η Συνεργασία με Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία είναι μια συντηρητική παράταξη στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο. Παρόλα αυτά είναι φιλευρωπαϊκή παράταξη. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Και βεβαίως μπορούμε στην πορεία να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε και με δυνάμεις μέσα από τη Νέα Δημοκρατία.
Παρόλα αυτά μας προβληματίζει ακόμα και σήμερα ότι ο κ. Σαμαράς με την προεκλογική στρατηγική που επιλέγει, ουσιαστικά δείχνει και επιβεβαιώνει ότι δεν πιστεύει στην επιλογή που έκανε μετά το Νοέμβριο να αλλάξει την βολική αντιμνημονιακή του στρατηγική και ουσιαστικά να συνδεθεί με τη σκληρή πραγματικότητα της χώρας. Το είδαμε στο πολιτικό του λόγο στο Αιγάλεω.
  Ουσιαστικά ανεβάζει τους τόνους με έναν τρόπο θα έλεγα -να μου συγχωρήσετε την έκφραση- υποκριτικό, προκειμένου να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Δείχνει ότι προσήλθε εκών άκων σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και ουσιαστικά πιεσμένος να αλλάξει τη στρατηγική που ακολούθησε τα δυο τελευταία χρόνια. Δείχνει να ψάχνει έναν πολιτικό λόγο προεκλογικό. Δείχνει να μην έχει -και δεν έχει- μια στρατηγική για την επόμενη μέρα, για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα.
  Δεν αρκούν οι μεγαλοστομίες. Δεν αρκεί η λαϊκιστική προσέγγιση και το χάϊδεμα των αυτιών. Δυστυχώς το διαπιστώνω κι εγώ καθημερινά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Κορινθίας. Ουσιαστικά χαϊδεύουν αυτιά με έναν τρόπο μικροπολιτικό και λαϊκιστικό, σαν να μην έμαθαν τίποτα από το κυβερνητικό τους παρελθόν ή από την κρίση και τα προβλήματα στα οποία βρίσκεται η χώρα. Ουσιαστικά «κλείνουν το μάτι» στους πολίτες. Θέλω να πιστεύω όμως ότι οι πολίτες έχοντας σήμερα μεγαλύτερη εμπειρία δεν θα ανταποκριθούν θετικά σ’ αυτό το κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας.
  Από κει και πέρα όμως, επανερχόμενος στο προηγούμενο ερώτημα σας, θέλω να πω ότι αναγνωρίζω μέσα στη Νέα Δημοκρατία δυνάμεις μετριοπαθείς, δυνάμεις φιλελεύθερες, δημοκρατικές με τις οποίες βεβαίως, υπό το φως των αποτελεσμάτων και υπό το φως της εντολής του λαού στις εκλογές, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια συνεργασία στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και της υπέρβασης της κρίσης για τη χώρα.
Επειδή όλοι σήμερα βασιζόμαστε σε υποθέσεις εργασίας θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών.
Θα μας δείξουν οι πολίτες πώς πρέπει και πώς θέλουν να κυβερνηθεί η χώρα. Άρα λοιπόν, ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Αλλά από κει και πέρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, για όλες τις πιθανές εξελίξεις την επομένη των εκλογών.
  Εγώ προσεγγίζω το θέμα με τον αναγκαίο ρεαλισμό που χρειάζεται στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Προσεγγίζω τις εξελίξεις με βάση το συμφέρον της χώρας, με βάση την αναγκαία πολιτική σταθερότητα που πρέπει να επικρατήσει την επομένη των εκλογών. Γιατί μια πολιτική αστάθεια ή μια ακυβερνησία -και εδώ είναι η ευθύνη όλων μας- θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εθνική κρίση, για εθνικές περιπέτειες
Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνη την προσέγγιση του κ. Σαμαρά και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να εκβιάσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
  Θέλω να μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια έκφραση παρά τη βαρύτητα της. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι βαριά η έκφραση που θα χρησιμοποιήσω. Θεωρώ αυτή την προσέγγιση πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Είναι άλλα τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και άλλα τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Άρα, δεν μπορεί η χώρα να μπει σε μια περιπέτεια μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στο όνομα του οποιουδήποτε πολιτικού, κομματικού συμφέροντος..