Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

O Τομέας Βορειοηπειρωτών της Γραμματείας Παλιννοστούντων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας άρρηκτο και ακατάλυτο τον δεσμό μεταξύ της μητροπολιτικής Ελλάδος και του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και θεωρώντας επιτακτική τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας διοργανώνει, τη Κυριακή, 8 Απριλίου 2012 και ώρα 11:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα εκδήλωση με θέμα: «Βόρειος Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Η δεινή οικονομική κατάσταση της Πατρίδας μας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην εκφράζεται ενεργά το ενδιαφέρον της Πολιτείας για πανάρχαιες κοιτίδες Ελληνισμού εκτός των συνόρων. Μια από τις κοιτίδες αυτές είναι ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.
Οι προοπτικές ένταξης της γειτονικής Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγουν ευοίωνες προοπτικές για την χώρα και τους πολίτες της. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντεινόμενη πίεση εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα, πίεση η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η φυσική και εθνική επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο εθνικό στόχο.
Για την εκπλήρωση αυτού του εθνικού στόχου απαιτείται ομόνοια πνεύματος και δράσης, τόσο μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όσο και μεταξύ των αδελφών Βορειοηπειρωτών. Αποτέλεσμα αυτής της σύμπνοιας θα είναι η υιοθέτηση και εφαρμογή συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής για την πολιτιστική, οικονομική και πληθυσμιακή άνθιση των αδελφών μας στη γενέθλια βορειοηπειρωτική γη.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας και Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Γρηγόριος Γκιζέλης, Phd, τέως Διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημία Αθηνών, Ο Ελληνισμός στην Βόρειο Ήπειρο από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός, διπλωμάτης, τέως Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σήμερα.
Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Στρατηγική Βόρειος Ήπειρος.