Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ταυτόσημες οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο

Ταυτόσημες οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο

Απόλυτα καταδικαστέες χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τις επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα της εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως τα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου προκαλούν ικανοποίηση στην Ελλάδα.  
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Όπως τόνισε την Πέμπτη το βράδυ, η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής των Αθηνών, και υπογράμμισε πως στο εν λόγω θέμα οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημες θέσεις. Σύμφωνα με τον Λ. Παπαδήμο, η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά θέματα.
Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως η στασιμότητα στο Κυπριακό ήταν από τα κύρια ζητήματα συζήτησης στις συνομιλίες και πρόσθεσε πως αξιολογήθηκαν τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις αυξανόμενες προκλήσεις και την αλαζονεία της Τουρκίας. Πρόσθεσε, δε, πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο, αρκεί να δεχθεί και η Τουρκία. Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.
Αργότερα την Πέμπτη, μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει «μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια». Πρόσθεσε, επίσης, πως η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της και υπογράμμισε πως οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα ωφεληθούν από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με απαραίτητη προϋπόθεση την «πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να απευθύνει προσφώνηση στην ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής, την οποία θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκωσία θα ξεκινήσει νωρίτερα με την κατάθεση στεφάνων σε δύο χώρους άρρηκτα συνδεδεμένους με την σύγχρονη ιστορία και τους αγώνες του κυπριακού λαού: στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα «Φυλακισμένα Μνήματα». Αργότερα, θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, την γγ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και τις ηγεσίες της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων. Το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
eklogika.gr