Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πολιτική της ύφεσης να τελειώσει, να πάμε προς την πολιτική της ανάκαμψης,


H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΣΤΟΝ  ALPHA
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
(απομαγνητοφώνηση Alpha TV)


ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλησπέρα σας. Δώδεκα μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, ο Alpha φιλοξενεί σήμερα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στον Alpha.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Χαίρομαι που σας βλέπω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις μέχρι την Παρασκευή που επιτρεπόταν η δημοσίευση τους έδειχναν ότι έχετε κολλήσει σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 20% και ότι αυτό κατά βάσιν οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εν δυνάμει ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν σας έχουν συγχωρήσει πώς από το όχι στο πρώτο μνημόνιο βρεθήκατε στο ναι στο δεύτερο.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτον, έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι έχουμε ένα ρεύμα νίκης, ένα ρεύμα δυναμικής κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλος ο ελληνικός λαός και κυρίως οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκροτημένο σχέδιο, που είναι για ανάπτυξη, που είναι για το αύριο, που είναι για τα παιδιά τους.
Από κει και πέρα ξέρουν επίσης ότι αυτό το οποίο εξαρχής φωνάζαμε, δηλαδή την ανάγκη ανάπτυξης, όταν οι άλλοι πολλές φορές κάγχαζαν με αυτή την άποψη μας, είναι κάτι το οποίο επαληθεύτηκε και από εμάς και από την Ευρώπη.
Πάμε τώρα στο θέμα της λεγόμενης αλλαγής πορείας. Δυο χρόνια μόνος μου φώναζα κ. Παπαπαναγιώτου για ανάπτυξη. Έλεγα ότι «αν προχωρήσετε παρακάτω με αυτή την πολιτική, με αυτή τη λάθος συνταγή, πάτε στο γκρεμό». Και το έλεγα στο δίδυμο Παπανδρέου  - Βενιζέλο.
Θα μπορούσα κι εγώ να περιμένω κυνικά να επαληθευτώ, να πέσει η Ελλάδα στο γκρεμό, να έχω το 80% του κόσμου μαζί μου και να λέει «μπράβο Αντώνη». Όμως ο κόσμος θα ήταν καλύτερα; Δεν θα υπήρχε το πρόβλημα των καταθέσεων, των συντάξεων, των φαρμάκων που ξαφνικά θα εξαφανιζόντουσαν;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτά όμως, δεν είναι γνωστό, μήπως υπήρχαν και πριν;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε. Δεν είναι γνωστό ότι πάντοτε μετά το ωσαννά ακολουθεί το σταύρωσον; Αυτό θα γινόταν διότι δεν άκουσαν τη φωνή της Νέας Δημοκρατίας που πηγαίνανε στο γκρεμό. Και αν πέφταμε στο γκρεμό, εκτός από αυτά τα προβλήματα, τα οποία θα ήταν διαλυτικά για την κοινωνία, θα υπήρχε επιπλέον ένα πρόβλημα απομόνωσης της χώρας.
Και η απομόνωση της χώρας όπως ξέρετε δημιουργεί πάντοτε και πειρασμούς στους γύρω, σε εκείνους οι οποίοι θα θέλανε να δημιουργήσουν προβλήματα, ιδιαίτερα όταν ο Παπανδρέου με αυτό το απίστευτο περί δημοψηφίσματος, είχε πραγματικά κατακρημνίσει τη μετοχή της χώρας κάτω από το μηδέν.
Και θα σας πω και κάτι άλλο. Με αυτή την απόφαση «κουρέψαμε» ένα χρέος, το οποίο στην αρχή δεν είχε «κουρευτεί», 50%. Πήραμε τόκους πολύ χαμηλότερους που στην αρχή ήταν πολύ υψηλότεροι και μεταθέσαμε την αποπληρωμή του χρέους για 30 χρόνια από σήμερα.
Και θα σας πω και κάτι άλλο. Προλάβαμε τα μαύρα σύννεφα τα οποία εμφανίστηκαν ήδη στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, σε μια εποχή που η Ευρώπη αν έπρεπε να δώσει σ’ αυτές τις μεγάλες χώρες δεν θα ήταν έτοιμοι να έκαναν το «κούρεμα» σ’ εμάς.
Επομένως παραμένει η συνταγή που έχουμε, είναι συνταγή ανάπτυξης, ο δρόμος ευθύνης είναι μοναχικός, πρέπει να κάνεις αυτό το οποίο λέει η πατρίδα. Ο δρόμος της δημαγωγίας μπορεί να είναι καμιά φορά πιο δημοφιλής, αλλά είναι αδιέξοδος.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή κ. Πρόεδρε, ούτως ή άλλως αυτό θα κάνατε; Το ρωτάω αυτό, διότι υπήρχε ένα κλίμα ότι πέραν των αντικειμενικών συνθηκών οι οποίες όπως έχετε πει σας οδήγησαν σ’ αυτή την αλλαγή απόφασης δεχτήκατε πολύ έντονες πιέσεις, υπάρχουν πληροφορίες και φήμες για ένα πάρα πολύ έντονο παρασκήνιο, εσείς έχετε πει ότι κάποια στιγμή τσακωθήκατε και με τη Μέρκελ.
Θέλω να πω, όλα αυτά είναι αυτά που σας οδήγησαν στην απόφαση ή αυτή την απόφαση θα την παίρνατε ούτως ή άλλως επειδή έπρεπε να σωθεί η χώρα έτσι όπως το λέτε εσείς;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όταν εγώ μιλούσα εξαρχής και συνεχίζω να μιλάω για ανάπτυξη, πράγματι τσακώθηκα με τη μισή Ευρώπη και με τη Μέρκελ και πράγματι σήμερα, το βλέπει ο κόσμος από τις τηλεοράσεις, από τις ανακοινώσεις, από την αλλαγή στάσης της Ευρώπης, η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν θα βγει, ιδιαίτερα ο Νότος της, από την κρίση αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Επομένως σωστά έλεγα τότε για ανάπτυξη, σωστά επιμένω τώρα.
Και ως προς τις πιέσεις κ. Παπαπαναγιώτου, να σας πω κάτι; Εγώ την πίεση δεν την καταλαβαίνω. Κριτήριο δεν έχω την πίεση, κριτήριο έχω την Ελλάδα. Ό,τι κάνει καλό στην Ελλάδα, αυτό το κάνω και εγώ. Αυτό προσπαθώ να κάνω ….
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα δεν έπαιξαν ρόλο αυτές οι πιέσεις.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς όχι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπήρξε κάποια στιγμή, και σας ζητάω να μου απαντήσετε όσο γίνεται πιο ειλικρινά, που πράγματι πιστέψατε ότι κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός Ευρώ; Και αν ναι, θα ήθελα σας παρακαλώ να μας πείσετε ότι αυτός ήταν ένας υπαρκτός φόβος και δεν ήταν ένας ακόμα εκβιασμός προς την ελληνική κοινή γνώμη για να περάσει το μνημόνιο Νο 2.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να το πω απλά. Αν σε ένα στοίχημα έχεις πάνω από 50% πιθανότητα να πεθάνεις, παίζεις; Δεν παίζεις. Δεν παίζεις που είσαι πρόσωπο. Είναι τεράστιο ρίσκο. Βάλτε πόσο είναι το ρίσκο όταν μιλάμε για Ελλάδα.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ε.Ε. εξαρχής υπήρχαν δυο στρατόπεδα. Αυτά τα οποία ήταν υπέρ του να μείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, και αυτά τα οποία ήταν κατά της παραμονής μας στο Ευρώ. Θέλανε να μας διώξουν πίσω στη δραχμή. Καταστροφή. Αυτό το δεύτερο στρατόπεδο ...
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπορούσαν να μας διώξουν όμως;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μετά το απίστευτο που συνέβη με τον Παπανδρέου είχε πια την πλειοψηφία και ήταν έτοιμοι να το κάνουν. Με αυτή τη γκάφα ήταν έτοιμοι να το κάνουν. Με τη δική μας την παρέμβαση άλλαξε η πλειοψηφία, πήγε υπέρ της παραμονής. Όπως είναι και σήμερα ακόμα χωρισμένα τα δυο αυτά τα στρατόπεδα. Τώρα κυριαρχούν οι δικές μας απόψεις, μας ακούν, δέχονται την πολιτική της ανάπτυξης, γι' αυτό κι εγώ λέω ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπορούσαν να μας διώξουν;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μπορούσαν, ασφαλώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί δεν υπάρχει συνθήκη με βάση την οποία να μπορούν να αποπεμφθεί μια χώρα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν έχουν στο παρελθόν δημιουργηθεί και πάλι τέτοιες συνθήκες να μπορεί κανείς να ξέρει. Γι' αυτό και σας είπα για το στοίχημα. Αν έχεις πάνω από 50% πιθανότητες το ριψοκινδυνεύεις; Το τζογάρεις; Άμα είναι ο τόπος σου, τζογάρεις τον τόπο σου; Ποτέ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ενώ για ένα μεγάλο διάστημα θα έλεγα ότι είχατε αφαιρέσει από το λεξιλόγιο σας τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση, τις τελευταίες μέρες την επαναφέρετε αυτή τη λέξη. Πρόκειται απλώς για μια κλασική προεκλογική κίνηση επειδή θέλει ο κόσμος να ακούσει, να του καλλιεργηθεί μια προσδοκία ή εννοείτε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και πρακτικό; Και θα ήθελα να μας πείτε συγκεκριμένα: τι εννοείτε λέγοντας επαναδιαπραγμάτευση;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα από όλα να πω ότι εξαρχής όταν εγώ πήρα αυτές τις θέσεις για ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα όταν και με τη συνδρομή από μέσα δημιουργούσαν την εντύπωση στους έξω ότι εγώ δεν δέχομαι τίποτα, ούτε την ανάγκη να μειωθεί το χρέος, ούτε την ανάγκη να πέσουν τα ελλείμματα, ούτε καν την ανάγκη των ιδιωτικοποιήσεων είχαν φτάσει να έχουν πληροφορήσει για παράδειγμα την κα Μέρκελ, εμείς που σπρώχναμε τον Παπανδρέου, που του έλεγα ξεκόλλα, μας είχαν βγάλει προς τα έξω την εικόνα ότι είμαστε εναντίον όλων αυτών.
Αυτή τη στιγμή ξέρουν καλύτερα ποιος είμαι και την επαναδιαπραγμάτευση εγώ δεν τη ξέχασα ποτέ. Θα σας έλεγα ότι δεν μπορεί να αστειευτεί κανένας ότι την ξέχασα, διότι όχι μόνο τη λέω στο εσωτερικό, την έστειλα και στο εξωτερικό με επιστολή μου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρέπει να υπάρχει τροποποίηση προς την κατεύθυνση πια της ανάπτυξης. Δίνοντας την ασφάλεια των ισοδυνάμων που δώσαμε, τα είπα και στο Ζάππειο.
Ο κ. Βενιζέλος σας θυμίσω στην αρχή ότι έλεγε ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση, μην ακούτε τον Σαμαρά, αυτός ο όρος δεν υπάρχει. Μετά έλεγε ότι η πρώτη, η δικιά του η δανεική σύμβαση, θυμάστε τότε που υποτίθεται ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι, ότι ήταν η επαναδιαπραγμάτευση.
Μετά είπε ότι η τελευταία δανειακή σύμβαση είναι η επαναδιαπραγμάτευση. Σήμερα προεκλογικά λέει ότι μπορεί να κάνει και άλλη επαναδιαπραγμάτευση. Εμείς με υπομονή ανοίξαμε το δρόμο γι’ αυτή την επαναδιαπραγμάτευση με αυτές τις τροποποιήσεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μπορείτε να πείτε στον Έλληνα πολίτη με πολύ απλές, σταράτες και καθαρές κουβέντες, τι ακριβώς περιεχόμενο δίνετε εσείς στη λέξη επαναδιαπραγμάτευση; Δηλαδή σε τι μπορεί να προσδοκά ο Έλληνας από μια επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση θα σας πω εγώ;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πολιτική της ύφεσης να τελειώσει, να πάμε προς την πολιτική της ανάκαμψης, την πολιτική που θα οδηγήσει στο να πάψουν να κλείνουν τα μαγαζιά, να πάψει να φοβάται αυτός που δουλεύει ότι θα τον διώξουν και να έχει την ελπίδα αυτός ο οποίος είναι άνεργος ότι θα βρει και πάλι δουλειά. Αυτή είναι η λογική της ανάκαμψης. Θα σας πω το εξής.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά αυτό δεν διατάσσεται. Και χρήματα χρειάζεται και χρόνο χρειάζεται.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς. Εμείς έχουμε πει λοιπόν ότι χρειάζεται για παράδειγμα, να σας πω, τις τρεις αδικίες που έχω πει ότι θα διορθώσω αμέσως. Η μια είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο χαμηλοσυνταξιούχος όταν του κόψανε οριζόντια τη σύνταξη του αντί να κοιτάξουν να κόψουν εκείνου που ήταν πιο ψηλά και κόψανε του χαμηλού, αυτά τα χρήματα τα πήραν όλα από την αγορά. Γι' αυτό και σήμερα η αγορά -και όχι μόνο γι' αυτό, για τη γενική πολιτική- στενάζει. Έχει στεγνώσει. Δεν υπάρχει φράγκο στην αγορά σήμερα.
Έχουμε λοιπόν πει και το επαναλαμβάνω, στους χαμηλοσυνταξιούχους θα κάνουμε αυτή την κίνηση. Θα δώσουμε και στους πολύτεκνους. Εδώ πέρα αν θέλετε είναι και ένα θέμα δικαιοσύνης, αλλά και ένα θέμα εθνικό. Αλίμονο οι πολύτεκνοι να υφίστανται αυτές τις πιέσεις, γιατί τότε σε λίγο με το δημογραφικό Ελλάδα δεν θα υπάρχει.
Και το τρίτο, είπαμε μια συμπαθή τάξη, των κτηνοτρόφων, είναι μόνο 60 εκ. που πρέπει κι αυτοί να πάψουν να τους κυνηγάνε. Το σύνολο όλων αυτών κ. Παπαπαναγιώτου είναι 550 εκ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: 550 εκ. είπατε στο Ζάππειο, ναι.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτά τα 550 εκ., τα είπα στο Ζάππειο ακριβώς πόσα είναι, θα βάλουμε μπροστά την ανάπτυξη, θα πούμε για το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των φόρων με την τάση να φτάσουμε στο 15%, που είναι για μένα η επαναστατική κίνηση, να είναι ο φόρος των επιχειρήσεων και από κει και πέρα κοιτάξτε. Ο κόσμος ζητάει ανάπτυξη, ασφάλεια, συνταγματικές αλλαγές γενναίες και τομές. Όταν λέω τομές τι εννοώ; Στη δικαιοσύνη, στη γραφειοκρατία και στο φορολογικό σύστημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Επειδή  αναφερθήκατε στο Ζάππειο κι εκεί ήθελα να πάω κι εγώ, αυτά τα 550 εκ. αν κατάλαβα καλά είπατε ότι θα βρεθούν από ισοδύναμα τα οποία θα προκύψουν είτε από την αύξηση της φορολογίας στα νέα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, είτε στη μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι και τα δυο αυτά έσοδα είναι αβέβαια πρώτον.
Και δεύτερον, όταν πριν από 3 μήνες εκείνο το βράδυ ψάχνατε να βρείτε τα περίφημα 350 εκ. για να μη περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις η τρόικα αυτό το ισοδύναμο από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών δεν το δέχτηκε. Γιατί να το δεχτεί τώρα;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε. Εκείνο το βράδυ η τρόικα δεν υπήρχε ουσιαστικά. Ήμασταν μεταξύ μας οι πολιτικοί αρχηγοί και λέγαμε αυτά τα οποία κατά την άποψη ….
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα με συγχωρείτε, ο κ. Βενιζέλος λέει ότι ήταν στα τηλέφωνα και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς. Τους λες λοιπόν ξαφνικά μια πρόταση, δεν ήταν έτοιμοι να τη δεχτούν, οτιδήποτε. Εμάς η πρόταση αυτή είναι συγκεκριμένη, είναι ισοδύναμο, μπορεί να τη δεχτούν, έχουμε κάνει πλήρη ανάλυση, θα τη δεχτούν. Και σας λέω και κάτι άλλο. Από τα 550 εκ. τα οποία είναι το κόστος, έχουμε βρει ήδη ισοδύναμα τα οποία ξεπερνάνε το 1,5 δις.
Επομένως τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Αλλά και των τυχερών παιχνιδίων, των μελλοντικών δηλαδή αυξήσεων στα κέρδη του ηλεκτρονικού τζόγου, εκεί υπάρχει δυνατότητα να βγάλεις ένα ποσό το οποίο είναι σημαντικό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε δηλαδή τη βεβαιότητα ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα θέλω να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Είπατε και προηγουμένως για τον ενιαίο συντελεστή του 15% ως προοπτική για τις επιχειρήσεις και σταδιακά και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.
Πριν από 3 μήνες πάλι είχατε πει ότι για να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα. Τότε δεν είχε συμφωνήσει. Τώρα γιατί να συμφωνήσει;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Γιατί κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η τρόικα γνωρίζει, όχι πια θεωρητικά αλλά πρακτικά, και όλος ο κόσμος και η Ευρώπη, ότι στην Ελλάδα με αυτή την πολιτική, με αυτή τη συνταγή, μόλις αύξανες τους φόρους πέφτανε τα έσοδα του κράτους. Τους αύξανες από το ΦΠΑ, μέχρι το φόρο αυτοκινήτων ή της βενζίνης. Τα πάντα πέφτανε μόλις αύξανες τους φόρους.
Επομένως είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να πεις, πολύ ευκολότερο από παλιά, ότι θα μειώσω τους φόρους διότι έτσι κι αλλιώς τι έχεις να χάσεις;
Από τις εταιρείες που έχουν λεφτά να πάψεις να τις φορολογείς; Μα όλες είναι στο κόκκινο. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Αντίθετα δίνεις ένα κίνητρο με τη μείωση των φόρων να μπορέσει να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή. Όταν μπει μπροστά η μηχανή, ξεκινάει η ανάκαμψη και αυτή είναι η δικιά μας πάγια θέση.
Άλλωστε αν θέλετε και ιδεολογικά, εγώ πιστεύω ότι πρέπει σε μια φιλελεύθερη οικονομία να μπορούμε να έχουμε χαμηλούς φόρους και εν πάση περιπτώσει πρέπει αυτοί οι φόροι να είναι πολύ λιγότεροι ή τουλάχιστον ίσοι από εκείνους που έχει ένας επιχειρηματίας να διαλέξει γιατί δεν πάει στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία που είναι δίπλα μας, που είναι 4 φορές κάτω οι φόροι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξέρετε κ. Πρόεδρε; Η αίσθηση με την οποία έχετε να αναμετρηθείτε και όχι μόνο εσείς, όλο το πολιτικό σύστημα, είναι η αίσθηση που υπάρχει σε μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, ότι η χώρα έχοντας χάσει κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας, καλά είναι όλα αυτά, μπορεί να τα συζητάμε και να συμφωνούμε μεταξύ μας, αλλά αν δεν συναινέσει και δεν εγκρίνει η τρόικα, έναντι της οποίας έχουν υπάρξει δεσμεύσεις με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπάρξει, ότι δεν μπορούν να γίνουν.
Και μπορεί για προεκλογική κατανάλωση να ακούγονται αυτά ευχάριστα, αλλά στην πράξη μετά τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση καμία. Ποτέ. Εδώ έχουμε Υπουργούς της κυβέρνησης που λένε «δεν το είχα διαβάσει». Εδώ έχουμε τον κ. Βενιζέλο που ζητάει σήμερα επαναδιαπραγμάτευση όταν αποκαλύφθηκε, όχι από μένα, από τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι αυτός ήταν μελέτη, εφαρμογή και συνταγή δικιά του, το μνημόνιο μιλάω.
Επομένως ότι δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση, και η ίδια η Τρόικα αναμένει από μας, άλλωστε δέχτηκε την επιστολή μου που μίλαγα για τροποποιήσεις, ότι θα γίνουν διάφορες αλλαγές, και οι αλλαγές αυτές έχουν τη λογική της ανάκαμψης, διότι χωρίς ανάκαμψη πεθάναμε, και ταυτόχρονα έχουν και τη λογική την εξής, ότι εμείς δεν λέμε «λεφτά υπάρχουν».
Εμείς επειδή λέμε, λεφτά δεν υπάρχουν άλλο να σου δώσει ο ελληνικός λαός, δεν πάει άλλο, πρέπει να γίνει μία άλλη συνταγή που να περιέχει όχι μόνο τα δημοσιονομικά, όχι μόνο τα διαρθρωτικά, αλλά και τα αναπτυξιακά που είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Επομένως ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και τις άλλες χώρες τις βλέπει η κάθε Τρόικα να έχουν αντίστοιχα προβλήματα, μπαίνει ένα γενικότερο κλίμα, ένας αέρας υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ των ευρωομολόγων.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η οποία ανάπτυξη από πού θα χρηματοδοτηθεί; Η ανάπτυξη χρειάζεται χρήματα. Θα κόψει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Θα εκδοθεί ευρωομόλογο; Θα γίνει κάποια σοβαρή κίνηση από την πλευρά της Ευρώπης, εκτιμάτε κάτι τέτοιο; Γιατί αλλιώς είναι σαν να τρώμε τα σωθικά μας.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η Ευρώπη εγώ προβλέπω ότι σε λίγο διάστημα, μπορεί να είναι ένας χρόνος, θα αναγκαστεί εκτός από τα ομόλογα των έργων που βγάζει, τα ευρωομόλογα έργων, τα project bonds  που βγάζει ο Μπαρόζο και είναι έτοιμος να βγάλει και τα ευρωομόλογα, τα οποία τα βλέπω πια ότι είναι στην ημερησία διάταξη κάθε μέρα και στις εφημερίδες, το οποίο θα ήταν σωτήριο για μας.
Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κυρίως ο Ντράγκι έχει κάνει μια πάρα πολύ θετική κίνηση και έχει δώσει μεγάλο αέρα στις τράπεζες με δεκαετή δάνεια τα οποία τα παίρνουν οι υγιείς τράπεζες. Μόλις γίνουν και οι δικές μας υγιέστερες, με άλλα λόγια ανακεφαλαιοποιηθούν όπως πρόκειται τώρα, θα μπορούν και εκείνες να πάρουν αυτό. Θα πέσει ρευστότητα. Θα πέσει ρευστότητα από το γεγονός ότι από τα 6,5 δισεκατομμύρια που μετά το 2010 δημιούργησε αυτό το κράτος, δημιούργησε χρέη του κράτους προς τον ιδιώτη. Δηλαδή φανταστείτε να έχετε εσείς μία εταιρεία, να σας χρωστάει το κράτος και να μην σας πληρώνει. Σας ρίχνει έξω.  Αυτά τα χρέη είναι περίπου 6,5 δις. Τα 4,5 θα πληρωθούν εντός του ΄12.
Ταυτόχρονα εμείς έχουμε πει και κινήσεις οι οποίες είναι απελευθερωτικές, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι θα πρέπει για να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα, να δοθεί κι ένα μήνυμα στον κόσμο όλο να επιστρέψει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα. Έχουμε πει προς την κατεύθυνση αυτή και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνει μία αμνήστευση, το είπα εγώ, όλων των καταθέσεων ελληνικών και ξένων προς την κατεύθυνση αυτή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μου επιτρέπετε σ' αυτό το σημείο;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παρακαλώ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί ακούστηκε μια κριτική η οποία ακούγεται βάσιμη. Εξαγγείλατε φορολογική αμνήστευση για όσους φέρουν πίσω τα χρήματα που είχαν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο που η πατρίδα πονούσε, που ήταν η μεγάλη  κρίση, που υπήρχε μεγάλη ανασφάλεια.
Δεν είναι άδικο για τους ανθρώπους οι οποίοι κράτησαν τα χρήματά τους στη χώρα εκείνη τη δύσκολη περίοδο, αυτοί να τιμωρούνται φορολογούμενοι γι' αυτά τα χρήματα και οι άλλοι οι οποίοι τα έβγαλαν και τα ασφάλισαν στο εξωτερικό και τώρα θα τα επιστρέψουν, να αμνηστεύονται.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε κάτι, άκουσα και τον κ. Βενιζέλο να κάνει αυτή την υποκριτική και θα έλεγα τραγική κριτική, και το λέω αυτό γιατί; Διότι με το νόμο 3842 του ΄10 και τον 3896 του ΄11, ο κ. Βενιζέλος ήταν εκείνος ο οποίος έδωσε αμνηστία σ' αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στις ξένες τράπεζες πληρώνοντας 8% - πέρασαν νόμοι – να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Τι λέτε τώρα εσείς. Λέτε, εγώ ο μηχανικός - για να πάρω μια συμπαθή τάξη, δεν εννοώ τίποτα, είναι οι καλύτεροι άνθρωποι, προς Θεού -  ο γιατρός, ο δικηγόρος, οποιοσδήποτε, ο πελάτης, ο ιδιώτης Παπαπαναγιώτου, είχα στην τράπεζα, κανονικά θα έπρεπε να έχω 2 εκατομμύρια και μου βρήκαν 3 και επί της διαφοράς λοιπόν του ενός έρχονται οι ΣΔΟΕ και με κάνει να πληρώνω 60%. 
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πολλά λεφτά.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Γιατί ο άλλος που τα έχει έξω – σωστά λέτε – να πληρώσει 8% και να τα γυρίσει; Εμείς λοιπόν λέμε και για τον μέσα και για τον έξω και για όλους οι οποίοι μπορούν να αναδείξουν, να φέρουν στις τράπεζες τα χρήματά τους, θα έχουμε αυτό το 5% μόνο το οποίο θα πληρώσουν, το οποίο είναι ελάχιστο και το οποίο δεν το είπαμε τυχαία.
Συνέβη και στο Βέλγιο και στην Ιταλία με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, αρκεί να πιστέψει ο Έλληνας, σε μια έκτακτη κατάσταση που σήμερα βρισκόμαστε, ότι δέχεται αυτή την έκτακτη λύση, η οποία είναι αναγκαία και η οποία επαναλαμβάνω για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν, ότι θα τροφοδοτήσει και αυτό με ρευστότητα το σύστημα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα εσείς για όλους λέτε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Για όλους. Να σας πω και κάτι άλλο. Τελικά πιστέψτε με, και οποιονδήποτε απέξω να ρωτήσετε, από τον περιπτερά μέχρι τον μεγαλοεπιχειρηματία, θα σας πει η πιάτσα, η αγορά είναι ψυχολογία. Όταν αλλάξει σελίδα και γίνει το κλικ και αλλάξει η ψυχολογία, τότε θα δείτε πώς σιγά σιγά και τα χρήματα θα εμφανιστούν στις τράπεζες και θα αρχίσει η ρευστότητα και θα κινηθεί η οικονομία, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα κ. Σαμαρά έχετε τελικά κάποιου είδους εμμονή με την πρωθυπουργία όπως σας κατηγορεί ο κ. Βενιζέλος; Γιατί υποτίθεται ότι δίνετε μία αίσθηση ότι θα εξαρτηθούν όλες οι μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία από τη δική σας εμμονή να γίνεται Πρωθυπουργός.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι λάθος να το λέει αυτό και κατά την άποψή μου γυρίζει σε βάρος του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ με την πατρίδα μου έχω εμμονή. Εγώ έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Δεν είχα ποτέ τέτοιες εμμονές. Θα σας πω κάτι. Εγώ πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή εντολή για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Εγώ δεν είμαι από εκείνους οι οποίοι άλλαξαν απόψεις ή άλλαξαν θέσεις. Οι θέσεις δεν είναι για να τις αλλάζεις σαν τα πουκάμισα απλώς για να είσαι μέσα σε όλα.
Μια που είπατε για τον κ. Βενιζέλο, δεν ξεχνάω ότι ήταν αυτός ο οποίος παρουσιάστηκε στη Βουλή μόλις έκανε την πρόταση για το δημοψήφισμα ο Παπανδρέου και έγινε μπαρούτι όλη η Ευρώπη λέγοντας ότι σωστή είναι η πρόταση και είμαι υπέρ της πρότασης Παπανδρέου, και μετά μόλις είδε ότι το κλίμα αλλάζει, άλλαξε κι αυτός και σήμερα το κατηγορεί.
Εγώ  δεν είμαι αυτής της θέσης. Εγώ έχω τις ίδιες θέσεις και πιστεύω πραγματικά ότι δεν μπορεί κανένας σήμερα στην πολιτική πλέον, δεν μπορεί να μεταχειρίζεται ξύλινο λόγο, δεν μπορεί να λέει μια από τα παλιά όπως τον βολεύει. Δεν μπορείς να είσαι - να το πω απλά - και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, γιατί όμως συνεχίζετε και θέτετε ως προϋπόθεση, εφόσον είστε πρώτο κόμμα, να είστε εσείς ο Πρωθυπουργός; Και το ρωτώ αυτό διότι η εμπειρία από την Ευρώπη τι λέει; Λέει ότι όταν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν ξαναπάμε σε εκλογές. Δεν είναι ο κανόνας αυτός.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εσείς τι λέτε, να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός ο αρχηγός του δεύτερου ή του πέμπτου;
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι, εγώ δεν λέω τίποτα. Εγώ προσπαθώ να δω εσείς τι λέτε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, λέω. Ή ενός κόμματος που δεν θα κατέβει καθόλου; Κοιτάξτε, τότε γιατί κάνουμε εκλογές; Κύριε Παπαπαναγιώτου μου, ας μας πει τότε η διαπλοκή ποιον θέλει για Πρωθυπουργό, να μην κάνουμε καθόλου εκλογές.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπαινίσσεστε ότι όλη αυτή τη συζήτηση την υποκινεί η διαπλοκή;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, είναι μια απαξίωση και μια διακωμώδηση της δημοκρατίας το να έχει γίνει  μεγάλο θέμα κατά πόσον πρέπει ή όχι το δαχτυλίδι να το δίνει ο λαός. Εάν η λογική Βενιζέλου και των άλλων είναι ότι το δαχτυλίδι το δίνει κάποιος άλλος ή ότι δεν ακούς το λαό, αν η λογική του είναι ότι εκλέγεσαι αρχηγός ας πούμε στο ΠΑΣΟΚ μόνος σου υποψήφιος, αν αυτή είναι η λογική, εγώ δεν τη δέχομαι.
Εγώ θέλω, όχι επειδή εγώ βγήκα από το λαό με αντιπάλους, αλλά δεν το λέω γι' αυτό. Το λέω διότι είναι επόμενο ο ελληνικός λαός να περιμένει στα προβλήματα που έχει να έχει απέναντί του έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί με ευχέρεια να του προσφέρει λύσεις. Κι αυτό το οποίο είπα εγώ δεν είναι «λύστε μου τα χέρια για να κάνω ό,τι θέλω». Κάθε άλλο. Είπα «λύστε μου τα χέρια για να μην είμαι στο τηλέφωνο σε ώρες που χρειάζεται τόλμη για να βάλεις μπροστά τα πράγματα».
Ποιος θα τολμούσε να έλεγε για την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΓΟΣΕ; Τόσο διάστημα δεν έχει τολμήσει κανείς να τα βάλει με τις συντεχνίες. Δεν μιλάω για τους συνδικαλιστές, τους σέβομαι απολύτως. Με τις συντεχνίες, όταν είπα στον κ. Φωτόπουλο ότι τελειώσανε τα παιχνιδάκια με τη ΔΕΗ.
Αυτά χρειάζεσαι τόλμη. Χρειάζεσαι να μπορείς να τα πεις, να είσαι αυτόφωτος και να είσαι από τον κόσμο αυτοδύναμος. Εάν για κάθε κίνηση φανταστείτε να είναι ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό, να πρέπει να αποφασίσει κάτι και να πρέπει εδώ να τηλεφωνεί και να πει «μπορώ να το κάνω»;  Δεν έχω τίποτα με τον Παπαδήμο. Μια χαρά έκανε τη δουλειά του.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μια χαρά την έκανε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αλλά το είδαμε πώς; Όλα καθυστερούσαν και όλα καθυστέρησαν διότι έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι σύνθετες διαδικασίες αποφάσεων που τελικά δεν οδηγούσαν πουθενά. Χρειάζεται χρόνο η Ελλάδα για να σκέφτεσαι σωστά. Στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, όταν έχεις περάσει το χρόνο και έχεις αποφασίσει, πρέπει να έχεις το θάρρος γρήγορα να παίρνεις αποφάσεις.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να διευκρινίσουμε κάτι το οποίο δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά. Αν δεν το κατάλαβα καλά να μας το διευκρινίσετε, να μην αιωρείται. Δηλαδή κατηγορείτε τον κ. Βενιζέλο ότι παίζει το παιχνίδι της διαπλοκής σε ό,τι αφορά όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται μετά τις εκλογές ποιος θα είναι Πρωθυπουργός;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν κατηγορώ κανένα για τίποτα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, αλλά είπατε…
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ αγκαλιάζω όλον τον ελληνικό λαό. Θέλω να είναι όλοι μαζί σε αυτή την απόφαση που θα πάρουν. Από κει και πέρα πιστεύω ότι όλος ο ελληνικός λαός αν τον ρωτήσετε, θα σου πει ότι δεν μπορείς να πάρεις εσύ το πρωτάθλημα και να ορίσεις πρωταθλητή τον πέμπτο ή τον έκτο ή τον δεύτερο. Αυτό νομίζω ότι είναι λογικό, και είναι λογικό σε σχέση κιόλας με αυτό το οποίο σήμερα κάνουμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Με τον προεκλογικό αγώνα στον οποίο είμαστε. Θέλετε να κατεβαίνει ένας υποψήφιος από τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι δεν θα είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός ή από το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι δεν θα είμαι εγώ Πρωθυπουργός;
Πάντοτε οι εκλογές είναι για να βγάλουν εκείνον ο οποίος μπορεί με το πρόγραμμα που κάνει – προσέξτε, με το πρόγραμμα.  Αν εμείς δεν είχαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν το πρόγραμμά μας ήταν περίπου το ίδιο με των άλλων, να λέγαμε να πάμε. Όσο μεγαλύτερη δύναμη έχω, τόσο περισσότερα από αυτά που είπα θα μπορώ να κάνω. Όσο λιγότερη, τόσο λιγότερα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω, σε ποια περίπτωση θα προκαλέσετε πάλι εκλογές; Το ρωτώ αυτό, δηλαδή η διαφορά που θα έχει το πρώτο με το δεύτερο κόμμα θα παίξει κάποιον ρόλο; Ας πούμε μία παράμετρος.
Δεύτερον, λέτε τις τελευταίες ημέρες «εγώ με το ΠΑΣΟΚ δεν συνεργάζομαι» και έχετε μια σειρά επιχειρημάτων τα οποία τίθενται στην κρίση του ελληνικού λαού αν είναι σωστά ή όχι. Το αποτέλεσμα όμως μετά τις εκλογές είναι ότι αν δεν συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, με ποιον θα συνεργαστείτε για να υπάρξει κυβέρνηση;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε, εγώ λέω τι θα κάνω αν κυβερνήσω. Εδώ μπαίνει το αντίθετο ερώτημα, τι θα κάνω αν δεν εκλεγώ. Αυτό είναι λιγάκι μια προεκλογική κωμωδία στην οποία έχουμε μπει. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω τι θα κάνω όταν κυβερνήσω, τι μπορώ να κάνω, τι ξέρω να κάνω και τι θα κάνω.
Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, να την πάρουμε έτσι. Πρώτα απ’ όλα τι θα γίνει αν ο κ. Βενιζέλος βάλει όρους, ότι εγώ δεν δέχομαι, ας πούμε το θέμα του ΟΣΕ δεν το δέχομαι. Τι θα γίνει αν ο κ. Βενιζέλος δεν βάλει όρους, αλλά του βάλουν όρους από το ΠΑΣΟΚ; Τι θα γίνει εάν στο μέσο του χρόνου του βάλουν τότε όρους ενώ του είχαν πει ότι δεν θα του βάζανε όρους;
Θα μπούμε σε ένα στάδιο μιας μόνιμης αβεβαιότητας. Εγώ αυτό το οποίο ζητάω είναι σταθερότητα. Η λογική αυτών των επιχειρημάτων είναι να μην αλλάξει τίποτα. Εγώ θέλω να αλλάξουν όλα και γι' αυτό ας το σκεφτούν όλοι κ. Παπαπαναγιώτου.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Εάν δεν συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, που απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν το αποκλείετε τελείως εάν δεν βάλει παράλογους όρους όπως το περιγράψατε μόλις τώρα, υπάρχει ενδεχόμενο να σχηματίσετε κυβέρνηση;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ δεν είπα αυτό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ κατάλαβα ότι το αφήνετε ανοιχτό στην περίπτωση…
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ κάνω την υπόθεση εργασίας τη δική σας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αν δεν μπουν αυτοί οι όροι που είπατε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κάνω την υπόθεση εργασίας τη δική σας για να απαντήσω, μην μου πείτε ότι δεν απαντάω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, σύμφωνοι. Υπάρχει κεντροδεξιά λύση; Να το πω έτσι. Υπάρχει ενδεχόμενο μιας κεντροδεξιάς λύσης, με τα κόμματα από το χώρο της κεντροδεξιάς;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα κάνουμε καθαρό ότι για μένα η συγκυβέρνηση, γιατί το ξαναβάλατε…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ξεκαθαρίσατε αυτό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παράγει στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση. Δεν παράγει πρόοδο. Παράγει ακυβερνησία. Τώρα να τελειώσω με το ΠΑΣΟΚ. Εσείς έχετε εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσε ποτέ το ΠΑΣΟΚ, βγάζουμε εμείς 155 Βουλευτές, πιστεύετε ότι θα μπορούσε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τη γραμμή που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή όπου τα σωστά νομοσχέδια τα ψήφιζε; Του έχετε εμπιστοσύνη; Εγώ δεν του έχω.
Επομένως υπάρχει κι ένα θέμα εμπιστοσύνης που στην πολιτική παίζει ένα ρόλο. Τώρα προσέξτε κάτι σε σχέση με το….
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κεντροδεξιάς ή άλλης κυβέρνησης;  
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Με το ενδεχόμενο αν θέλετε σχηματισμού μιας άλλης κυβέρνησης. Να πας με ποιον; Να πας με κάποιον ο οποίος δεν δέχεται με τίποτα την ευρωπαϊκή πορεία; Δεν μπορώ. Να πας με κάποιον..
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Στον κ. Καμμένο αναφέρεστε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αναφέρομαι σε όλους αυτούς οι οποίοι τελευταία έχουν γίνει αντιευρωπαίοι και το γνώρισαν σήμερα αυτό το καινούργιο φάρμακο για την Ελλάδα. Εγώ δεν μπορώ. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Έξω από την Ευρώπη έχουμε τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα τώρα που την έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, παράδειγμα για την ΑΟΖ και ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, πρόκειται περί αυτοκτονίας να πεις ότι βγαίνεις από την Ευρώπη.
Τα κόμματα λοιπόν αυτά τα οποία βλέπω εγώ από το χώρο αυτό, είναι όλα αντιευρωπαϊκά. Αυτό το οποίο επομένως είναι το σημαντικό, είναι να είναι βιώσιμη η Κυβέρνηση, να μπορεί να κάνει κανείς Κυβέρνηση, να μπορεί να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο με υπευθυνότητα.
Από κει και πέρα κοιτάξτε, το ένα κόμμα από το χώρο της Κεντροδεξιάς να το πω έτσι ή Δεξιάς πέφτει δραματικά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό λέτε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, το άλλο δεν μπαίνει στη Βουλή.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Για τη Δημοκρατική Συμμαχία λέτε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πάλι ναι. Ο κ. Καμμένος που είπατε πριν, σήμερα ορκίζεται και δηλώνει «ζήτω ο Τσίπρας, ούτε νεκρός δε συνεργάζομαι με τη Νέα Δημοκρατία» είπε, ούτε νεκρός.
Επομένως, θέλουμε δε θέλουμε, αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία, με ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, με μια γραμμή συντεταγμένη, είναι η μόνη δύναμη η οποία εγγυάται σταθερότητα πρόοδο και πάνω απ΄ όλα ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι το μεγάλο ζητούμενο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μου επιτρέπετε να σας καταθέσω κι ένα συμπέρασμα που βγάζω εγώ ακούγοντάς σας;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, ναι.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πέρα από το ότι έχετε τα επιχειρήματά σας γιατί διεκδικείτε μία ισχυρή εντολή και μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ότι αν δεν προκύψει αυτή δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τα βρείτε με το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το περιγράψατε το σκηνικό.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ δεν είπα αυτό το πράγμα.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι, συμπέρασμα δικό μου λέω.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Εγώ είπα ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κατανοητό, το είπατε.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ είπα ότι αυτό το οποίο ζητάω είναι σταθερότητα, εγώ είπα ότι απεχθάνομαι τη στασιμότητα, που σημαίνει αντί να πάει μπροστά το αυτοκίνητο να πάει και προς τα πίσω, σε μια τέτοια ώρα. Κι επομένως καταθέτω ένα πρόγραμμα δυναμικό, σωστό, το οποίον είναι εκείνο που τελικά κατά την άποψή μου θα δεχτεί ο ελληνικός λαός.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ωραία, θα πάμε και σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε σε λίγα λεπτά να ολοκληρώσουμε με νομίζω κι άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επιστρέφουμε κυρίες και κύριοι στη συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και κ. Πρόεδρε πριν πάμε στο τι έχετε κατά νου για την Κυβέρνηση, εφόσον κι αν λάβετε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, θέλω να σας ρωτήσω γιατί το ακούω από αρκετούς: Μήπως είχατε υποτιμήσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Μήπως δεν είχατε δώσει τη σημασία που έδινε υπό την έννοια τι θα απηχούσε και τι θα μπορούσε να πάρει από τη Νέα Δημοκρατία;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μήπως αντίθετα τους υπερτιμούν; Μήπως αυτό το δημοσκοπικό φούσκωμα τελικά αποδειχθεί κενό αέρος; Γιατί κατά την άποψή μου κάθε…
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Έχετε τέτοιες ενδείξεις;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς έχω. Κάθε τέτοια ψήφος που πηγαίνει σε τέτοια κόμματα, είναι μια ψήφος η οποία δίνει πολιτική ασυλία στο ΠΑΣΟΚ, φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τι θα σημαίνει για σας το ενδεχόμενο ας πούμε ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή, να μπει στη Βουλή; Έχουμε και κάποια γεγονότα πρόσφατα, προχθεσινά και ταυτοχρόνως υπάρχει ένας κόσμος και βλέπω ότι και οι νεώτερες ηλικίες οι οποίες προσβλέπουν σε τέτοιες πρακτικές.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, στην κατοχή κουκουλοφόροι και ναζί ήταν ένα πράγμα. Πολεμήσαμε τους ναζί ως Έλληνες, όσο κανένας άλλος λαός και υποφέραμε από τους ναζί ως Έλληνες όσο κανένας άλλος λαός. Επομένως εγώ δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ανάμεσά μας ναζί και ήδη πολύ μιλήσαμε γι΄ αυτούς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Σαμαρά, έχετε κατά νου την Κυβέρνηση με την οποίαν θα κυβερνήσετε, εάν πάρετε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης; Τι εννοώ, θα είναι μία μικρή, μία μεγάλη Κυβέρνηση, θα είναι μια αμιγώς πολιτική Κυβέρνηση, θα είναι μια τεχνοκρατική Κυβέρνηση, θα είναι ένα μείγμα των δύο, τι θα είναι;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μικρότερη Κυβέρνηση, σε τρία χρόνια εγώ θα ήθελα να έχω 10 με 12 Υπουργεία το πολύ, θα είναι Κυβέρνηση αξίων, η αξιοσύνη είναι το μεγάλο ζητούμενο, δε με νοιάζει αν κάποιος δεν είναι Βουλευτής και είναι πιο άξιος για τη συγκεκριμένη θέση.
Περνάμε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εθνικής, πέρα και πάνω από κόμματα είναι η πατρίδα, θα βάλουμε τους καλύτερους και τους πιο άξιους. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει ήθος, πρέπει να υπάρχει εντιμότητα σε αυτούς τους ανθρώπους. Γι΄ αυτό το λόγο ζητάω αυτή την ισχυρή εντολή. Να σας πω και κάτι; Και 15 Νόμπελ να μου δώσετε να είναι ο καθένας σε 15 διαφορετικά Υπουργεία, αν δεν έχεις ισχυρή εντολή και πάμε στο σπασμένο τηλέφωνο, τίποτα δε θα γίνει.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το ένα το κρίσιμο Νόμπελ που χρειάζεται για την οικονομία το έχετε βρει; Εννοώ πολλοί αναρωτιούνται και το ακούτε κι εσείς στην αγορά, έχει βρει ο Σαμαράς ποιον θα βάλει Υπουργό Οικονομικών;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχω αποκρυσταλλωμένες πλέον σκέψεις και θα γίνει το καλύτερο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα είναι ένα άλλο πρόσωπο ή μπορεί να το αναλάβετε εσείς το Υπουργείο Οικονομικών;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι δε θα το αναλάβω εγώ, αλλά να ξέρετε ότι θα έχω πάντοτε όχι την έννοια της επίβλεψης, αλλά της καθημερινής παρακολούθησης, γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Και θα σας πω και κάτι, θα ήθελα σιγά-σιγά και ο κόσμος να κατανοήσει μια από τις απόψεις που έχουμε ότι θα πρέπει λίγο-λίγο στην καινούρια δημοκρατία που πάμε να φτιάξουμε για την Ελλάδα σε αυτή τη νέα μεταπολίτευση, να υπάρχει και το ασυμβίβαστο μεταξύ του Υπουργού και του Βουλευτή.
Να μπορεί ο Υπουργός η εκτελεστική εξουσία να κάνει τη δουλειά του χωρίς το άγχος του ψηφοφόρου και να μπορεί ο Βουλευτής να κάνει τη δικιά του τη δουλειά υπέρ του ψηφοφόρου, χωρίς το άγχος ότι πρέπει να γίνει πάση θυσία Υπουργός και εν πάση περιπτώσει να μην είσαι ελέγχων και ελεγχόμενος ταυτόχρονα. Είναι κάτι για μας το πολύ σημαντικό.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή σχετίζεται εμμέσως με αυτό το οποίο λέτε, αυτός ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης Υπουργών, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην επόμενη Βουλή, θα καταργηθεί επιτέλους;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς θα καταργηθεί, είναι ένα από τα θέματα τα οποία έχουμε και είναι από τα θέματα από τα οποία την Πέμπτη θα με ακούσετε στο Ζάππειο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα, είναι το Κοινωνικό Ζάππειο, στο οποίο θα πείτε και τις άλλες σας απόψεις;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το κοινωνικό, τα μη οικονομικά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Πρόεδρε σήμερα παρουσιάσατε και το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος σας, όπου επικεφαλής είναι ο κ. Αθανασίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων Ελλάδος και θέλω να σας ρωτήσω αν συμβολίζει κάτι σε σχέση και με τις Εξεταστικές Επιτροπές μετά τις εκλογές.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας, τη βούλησή μας, το πιστεύω μας να κάνουμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, την απόδοση δικαιοσύνης πραγματικότητα για όλους τους Έλληνες, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στόχο μας πραγματικό.
Παράδειγμα να σας πω, ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου ή ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, να μην μπορείς να κάνεις μια βουτιά στην επετηρίδα και να πας στο νούμερο 100 για να τον διαλέξεις, αλλά να μπορείς να δεχτείς την πρόταση των ίδιων των Εισαγγελέων, των ίδιων των δικαστικών λειτουργών, να σου στείλουν τους τρεις καλύτερους που εκείνοι νομίζουν κι εσύ να διαλέξεις έναν από τους τρεις. Να υπάρχει αυτή η διαδικασία.
Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου με την εμπειρία του όντας και Πρόεδρος εκλεγμένος από τους ίδιους τους Δικαστές και Εισαγγελείς Αρεοπαγίτης ο οποίος παραιτήθηκε για να πάρει αυτή τη θέση, θα έχει τη δυνατότητα να έχουμε τις κρίσιμες απόψεις του, προκειμένου να βάλουμε μπροστά την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου σε όλο τον ελληνικό λαό και αν θέλετε και την εφαρμογή των νόμων παντού που είναι αναγκαίο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε αυτό το ψηφοδέλτιο επικρατείας υπάρχει επίσης ο κ. Κονοφάγος, ο κ. Λαμπράκης γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι, ο κ. Κονοφάγος είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, ο οποίος είναι στα θέματα έρευνας και εξόρυξης για πετρέλαια φυσικά αέρια και τα λοιπά στο Αιγαίο, γνωρίζει την κάθε σπιθαμή και την κάθε γωνιά του Αιγαίου απέξω.
Είναι ο ειδικός, ο οποίος συμβολίζει, γιατί ο Έλληνας όπως και στην περίπτωση Αθανασίου έτσι και στην περίπτωση τώρα Κονοφάγου ζει και τρέφεται με σύμβολα, συμβολίζουν λοιπόν την ανάγκη επιτέλους κάτι να αλλάξει και σε αυτόν τον τομέα. ΑΟΖ, το πέτυχε η μικρή Κύπρος, να μπορέσει να το κάνει και η Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, που έχει καταντήσει όμως δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερχρεωμένη. Μπορούμε να βρούμε και τα αποθέματά μας.
Για την υπόθεση του γιου του Γρηγόρη Λαμπράκη του Θόδωρου θα σας πω το εξής: Είναι ένα παιδί αυτόφωτο, δυναμικό, το οποίο συμβολίζει κι εδώ είναι ο τρίτος συμβολισμός, το πόσο ανοικτά είναι τα χέρια και η αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας για ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Είναι για μας μια μεγάλη χαρά που είναι στο ψηφοδέλτιό μας.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σήμερα έκανε και μια δήλωση στήριξης ο κ. Καραμανλής. Αισθάνεστε ότι είναι δίπλα σας ο κ. Καραμανλής;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχουμε άριστες σχέσεις, τις καλύτερες σχέσεις έχουμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Οι οποίες έχουν και βάθος και διάρκεια; Διότι κάποιοι λένε ότι μπορεί, ανάλογα με τις εξελίξεις..
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και βάθος και διάρκεια και μέλλον.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα θέλω να σας ρωτήσω για το debate κ. Σαμαρά. Τελικά εγώ από ότι καταλαβαίνω δε θα τα βρείτε και μάλλον δε θα γίνουν τα debate, ή θα γίνουν;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε κάτι, εμείς έχουμε μία υπερπαραγωγή θέσεων, την οποίαν την έχουμε καταθέσει, βγάλαμε στο Ζάππειο τώρα συνολικά για τα οικονομικά, την Πέμπτη θα έχουμε συνολικά για όλα τα μη οικονομικά τη θέση μας της Νέας Δημοκρατίας.
Πιστεύω όμως ότι πραγματικά, δηλαδή ο κάθε λογικός άνθρωπος με δέκα ανθρώπους Πολιτικούς Αρχηγούς να βγει στην τηλεόραση και να μιλάς κάθε μία ώρα όταν έρθει η σειρά σου για δυο λεπτά, είναι κάτι το οποίον δεν αποτελεί διάλογο.
Από την άλλη πλευρά το να μιλήσεις μόνο με έναν, είναι ένας αποκλεισμός όλων των άλλων και οι αντιδράσεις θα είναι φοβερές. Γι΄ αυτό το λόγο ψάχνουμε να βρει τη λύση αυτή τη στιγμή η Διακομματική Επιτροπή, από την οποίαν και ζητήσαμε να γίνει κάτι τέτοιο.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξέρετε, επειδή είναι τα θέματα τέτοια και ο κόσμος θέλει να ακούσει αντιπαράθεση, να ακούσει επιχειρήματα, να ακούσει συζήτηση, εσείς τελικά θέλετε ή δε θέλετε να γίνει αυτή η συζήτηση;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς και θέλω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θέλετε μία κατά μέτωπο αναμέτρηση με τον κ. Βενιζέλο ή μπορεί και να φοβάστε όπως υπαινίσσεται;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε κάτι, ο κ. Βενιζέλος ήταν πάντοτε πολύ ταπεινόφρων και πραγματικά μας σκλαβώνει αυτή η σεμνότητά του και πόσο προσγειωμένος είναι όταν λέει τέτοια πράγματα. Δε θέλω να απαντήσω σ αυτό, αλλά τελικά το βαρέλι του σημερινού ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχει πάτο. Επί της ουσίας σας λέω θέλουμε, βάλαμε την Επιτροπή να ψάξει και να βρει το καλύτερο και να λύσει αυτόν τον γρίφο τον δύσκολο που υπάρχει και τον οποίον σας ανέλυσα λεπτομερώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το οποίο αφορά και το πόσα debate και τη μορφή των debate;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τα πάντα αφορά ασφαλώς.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Προχθές είχαμε τις γαλλικές εκλογές και είχαμε την ήττα του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο. Ανεξάρτητα τώρα τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, θέλω να σας ρωτήσω με βάση την εμπειρία που έχετε από τις επαφές σας με Ευρωπαίους αξιωματούχους παράγοντες και τα λοιπά και με βάση τις απόψεις που έχει ο καθένας από αυτούς, ποιος είναι πιο κοντά στην Ευρώπη η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, ο Σαρκοζί ή ο Ολάντ;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε Ευρωπαίοι ασφαλώς είναι και οι δύο και θα έλεγα δυναμικά είναι και οι δύο Ευρωπαίοι, έντονα Ευρωπαίοι. Εμείς είμαστε στην ίδια ιδεολογική πλατφόρμα αν θέλετε, στον ίδιο χώρο ιδεολογικά με τον Σαρκοζί. Από κει και πέρα είναι επόμενο ότι θα συνεργαστούμε ως Κυβέρνηση, με οποιονδήποτε εκλέξει ο Γαλλικός λαός.  Αυτό το οποίο είναι το σημαντικό όμως για μας, είναι δύο σημεία, μιλάω για την Ελλάδα, είναι το θέμα ευρωομόλογο που εμείς θα επιδιώξουμε η Γαλλία να το σπρώξει γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας, μας λύνει τα χέρια από πολλά προβλήματα με το χρέος.
Και το δεύτερο είναι η λαθρομετανάστευση, γιατί; Γιατί η Γαλλία μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο νότο, προκειμένου να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σκληρή, επαναλαμβάνω τη λέξη σκληρή με τους λαθρομετανάστες τους παράνομους, οι οποίοι πλέον οργιάζουν κι έχουν καταδικάσει πολλές χώρες όχι μόνον την Ελλάδα σε προβλήματα τα οποία τα ζει όλος ο ελληνικός λαός κάθε μέρα και δεν είναι ανάγκη εγώ να τα περιγράψω.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή ο κ. Ολάντ είχε πει για την αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, το οποίο αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για την Ευρώπη, εμμέσως μήπως είναι και μία ήττα για την κα Μέρκελ εάν υπάρξει ήττα Σαρκοζί;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Δε θα ήθελα να βγάλω εγώ τώρα από πριν συμπεράσματα, χωρίς να ξέρω τι θα γίνει αν είναι ήττα νίκη και τα λοιπά. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι στην Ευρώπη όλα αυτά τα θέματα και αυτή είναι και η μαγεία της Ευρώπης αν θέλετε, συζητιούνται, θα υπάρχει διάλογος για όλα αυτά.
Και ασφαλώς όπως σας είπα από την αρχή η Ευρώπη πλέον έχει αρχίσει και κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσής της από αυτήν την ακραία λιτότητα, η οποία την έχει καταδικάσει σε έναν μαρασμό χωρίς ανάπτυξη, σε μία εποχή που βλέπει ότι και η Κίνα αρχίζει να μειώνει την ανάπτυξή της, η Ινδία το ίδιο, η Αμερική έχει πρόβλημα και επομένως από κάπου θα πρέπει κι εμείς ως Ευρωπαίοι να στηριχθούμε και πρέπει να στηριχθούμε λίγο παραπάνω στις δικές μας αναπτυξιακές δυνάμεις, να μπει όχι μόνο η ελληνική, η ευρωπαϊκή μηχανή μπροστά.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τώρα κ. Πρόεδρε τελευταία ερώτηση λίγο πριν τις εκλογές και μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που είστε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλω να σας ρωτήσω σε αυτό το διάστημα ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή και ποια ήταν και η πιο ευχάριστη στιγμή;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, ευχάριστες στιγμές υπήρχαν πολλές.  Δυσάρεστες υπήρχαν λιγότερες, εγώ θέλω να είμαι πάνω στη γραμμή που τώρα λέμε, αυτό που τώρα κάνουμε είναι «συναρπαστικό». Και γιατί το λέω; Διότι έχουμε βάλει μπροστά την ατζέντα των θεμάτων, ορίσαμε ως Νέα Δημοκρατία εμείς να συζητάνε άλλοι και για τα οικονομικά και για τα μη οικονομικά θέματα.
Και ταυτόχρονα έχουμε κατορθώσει τη λέξη "ανάπτυξη", τη λέξη "ασφάλεια", τη λέξη "επιχειρηματικότητα", τη "μείωση των φόρων", λέξεις οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν ένοχες λέξεις. Αυτές τις απενοχοποιήσαμε και νομίζω ότι δίνουμε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σκεφτεί διαφορετικά και να μπει πλέον σε μια πορεία που τον οδηγεί σιγά-σιγά στη λεωφόρο τη μεγάλη της ανάπτυξης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο κυρίως και με αυτό επιτρέψτε μου να κλείσω εγώ, για τα νέα τα παιδιά.
Γιατί εγώ τρελαίνομαι, έχω ζήσει στο εξωτερικό, έχω ζήσει και στην Ελλάδα, όταν βλέπω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μου να θέλουν να φύγουν. Αυτό είναι κάτι το οποίον με τρελαίνει. Πρέπει να μπει ένα τέλος και η προσπάθεια γι΄ αυτό το τέλος εμένα δεν είναι ούτε ευχάριστη, ούτε δυσάρεστη, ούτε συναρπαστική, είναι η μεγάλη μου υποχρέωση.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δε μου είπατε πάντως ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι στιγμής.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα έχουμε χρόνο να τα πούμε.
ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.