Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Eίμουν και εγώ εκεί Κυριακή στο χωριό ( Ταξιάρχες Ηλείας)

Γενική παρουσίαση του χωριού Ταξιαρχών Ηλείας! Τα γυρίσματα της εκπομπής της ΕT3 πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 10/6/11 και Κυριακή 12/6/11. Στην πρώτη γραμμή της προετοιμασίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών!! Η εκπομπή καταγράφει όμορφες εικόνες από το πετρόχτιστο παραδοσιακό χωριό με τους 25 μόνιμους κατοίκους και παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τις ασχολίες, τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια τους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Τ.δ. Ταξιαρχών [ 314 ]
οι Ταξιάρχες [ 65 ]
 Το χωριό Ταξιάρχες (τ. Μοφκίτσα) ανήκει στον Δήμο Ζαχάρως.
Το χωριό έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός μια και υπάρχει σημαντικός αριθμός παραδοσιακών οικιμάτων.
Η Μοφκίτσα ή Ταξιάρχες είναι ένα μικρό ορεινό χωριό (υψόμετρο 510μ.), χτισμένο πάνω σε κοιλάδα, που περιστοιχίζεται από μικρούς λόφους. Βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Λεπρέου και υπάγεται στην επαρχία Ολυμπίας του νομού Ηλείας. Ο πληθυσμός κατά την απογραφή του 1971 ανερχόταν σε 168 κατοίκους. Σήμερα το χωριό κατοικούν περί τις 15 οικογένειες. Η κοιλάδα προς τα δυτικά είναι ελεύθερη προς το Ιόνιο πέλαγος και έχει θέα προς την Κυπαρισσία και το Ψυχρόν όρος, το βουνό Λαπίθα και τις πηγές του Καϊάφα. 
Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αρχικά αποτέλεσε εγκατάσταση ποιμένων. Λόγω όμως της ύπαρξης νερού και για προφύλαξη από τις τουρκικές επιδρομές, επεκτάθηκε και συγκροτήθηκε σταδιακά οικισμός, που στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε και ήκμασε, ώστε η Μοφκίτσα να αποτελέσει κεφαλοχώρι. Το όνομα Μοφκίτσα ή Μουφκίτσα θεωρείται σλαβικό, όπως όλα τα τοπωνύμια με αυτή την κατάληξη. Πολλές τέτοιες ονομασίες άλλαξαν στα νεότερα χρόνια και έγιναν ελληνικές, για να καταπολεμηθεί η θεωρία του εκσλαβισμού της Πελοποννήσου. 
Έτσι η Μοφκίτσα έγινε Ταξιάρχες, η γειτονική Γλάτσα Ανήλιο , η Παυλίτσα Φιγαλεία, η Βερβίτσα Περιβόλια κλπ. Οι κάτοικοι, κατά μεγάλο μέρος, είναι γεωργοποιμένες. Για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας προσφέρεται το έδαφος, που καλύπτεται από θάμνους και λόγγους. Στο πεδινό μέρος, οι κτηματίες καλλιεργούν σταφιδάμπελα και ελιές, ενώ στα ορεινά τμήματα σιτηρά. Με το να διατηρούν και κτήματα κοντά στη θάλασσα, οι χωρικοί σταδιακά δημιούργησαν και παραθαλάσσια σπίτια, κι έτσι σιγά – σιγά μετακινήθηκαν , είτε διατηρώντας και στο επάνω και στο κάτω χωριό δηλ. στο κάμπο σπίτια, είτε παραμένοντας μόνιμα στο νέο χωριό, το Νεοχώρι, με αποτέλεσμα να ελαττωθεί σημαντικά ο αριθμός των κατοίκων στην Μοφκίτσα. 
Αυτή είναι και μια από τις βασικές αιτίες, που τα σπίτια του χωριού διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή. Έγιναν ελάχιστες αλλαγές και προσθήκες, συγχρόνως όμως, από την εγκατάλειψη και τους σεισμούς, τα σπίτια καταστράφηκαν, ώστε σήμερα να παρουσιάζουν όψη ερειπίων. 
Τελευταία η Μοφκίτσα περιλήφθηκε στους Πίνακες Αξιόλογων Οικισμών της Χώρας και κρίθηκε παραδοσιακό χωριό από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης από Πειραματισμού και Μελετών του Υπουργείου Εσωτερικών. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι από τους 38 αξιόλογους οικισμούς της Ηλείας , είναι ο μοναδικός που χαρακτηρίστηκε με Βαθμό Προστασίας 2 (σημαντική προστασία ) , βάσει των παραδοσιακών στοιχείων της αρχιτεκτονικής των σπιτιών.
εκεί διατηρούνται δύο ναΰδρια, ο 'Αγιος Ανδρέας, και οι Ταξιάρχες. Ο τελευταίος αναφέρεται στην καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας από τους Ενετούς (1697-1700). Ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο. Ο ναός διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Οι όψεις του ναού είναι λιτές και αδιάρθρωτες. Κεραμοπλαστικός διάκοσμος δεν υπήρχε. Ο 'Αγιος Ανδρέας, λίγες δεκάδες μέτρα βορειοανατολικά των Ταξιαρχών, έχει οικοδομηθεί στην απότομη νότια κλιτύ ενός ριζιμιού βράχου πάνω από μια πηγή, που εξακολουθεί να βγάζει νερό και η οποία καλύπτεται με ημικυλινδρικό θόλο. Ο ναός, μονόχωρος με ζεύγη αψιδωμάτων στους πλάγιους τοίχους καλυπτόταν κάποτε με καμάρα.

οι Κάτω Ταξιάρχες [ 108 ]
Κάτω Ταξιάρχες, οικισμός (υψόμ. 30 μ.) του νομού Ηλείας. Δοιηκητικά ανοίκει στον Δήμο Ζαχάρως, άλλοτε έδρα της τ. κοινόττητας  και νυν έδρα Ταξιαρχών και έχει 108 κατοίκους (2001)

το Θολόν [ 86 ]
οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιαρχών του Δήμου Ζαχάρως . Βρίσκεται πλησίον της παραλίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στην απογραφή του 2001 είχε 86 κατοίκους. Επίνειο γιά τα ορεινά χωρία της Ηλείας Ν. Φιγαλεία , Ανδρίτσαινα, καθώς για τον Επικούρειο Απόλλωνα , Αρχαία Φιγαλεία, Βάσσες και καταράκτες της Νέδας.

το Λογγάκι [ 55 ]
Το Λογγάκι είναι μικρός οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιαρχών του Δήμου Ζαχάρως στο νομό Ηλείας. Βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Κάτω Ταξιάρχες και Θολό, πλησίον της παραλίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Στην απογραφή του 2001 είχε 55 κατοίκους.Πλησίον του οικισμού στην τοποθεσία Παλιοκάραβο στις 12 Μαρτίου 1769 προσάραξε ρωσικό πλοίο όπου ξεφώρτοσε 3000 όπλα , πυρομαχικά και γιαταγάνια προοριζόμενα γιά τους οπλαρχηγούς Γεώργιο Γρηγοριάδη και Αναστάση Χρήστου από την Νέα Φιγαλεία που συμμετείχαν στην επανάσταση του Ορλώφ.