Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Επιθετικά σε θέση μάχης η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Diaprisios.GR

Μέρος Πρώτο
Σας ενημερώσαμε νωρίς σήμερα ότι κάναμε μια έρευνα σχετικά με την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου σε συνάρτηση με όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται σε άλλες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτό και κυρίως όποιος δεν έχει τις σχετικές γνώσεις δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί όσα συμβαίνουν, ακόμα και αν θέλει να λειτουργήσει θετικά προς την Τράπεζα.
Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γενικά στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στις συνεταιριστικές τράπεζες. Είναι γνωστό ότι όλες σχεδόν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και στο κούρεμά τους, αναζητούν μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών την ανακεφαλαιοποίησή τους και επανειλημμένως έχει προταθεί τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση η συγχώνευσή τους.
Οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών είναι εγγυημένες τόσο από τους νόμους του 2008, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, όσο και με τις ενισχύσεις που συμφωνήθηκαν αργότερα από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Συνεπώς, θέμα ασφάλειας των καταθέσεων μέχρι αυτού του ποσού ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί, ακόμα και αν μια τράπεζα βαρέσει κανόνι. Κανείς λοιπόν δεν επιφορτίζεται με το να εξασφαλίσει ή να σώσει τις καταθέσεις κανενός.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες από τη δομή τους, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται το κεφάλαιό τους, την τραπεζική τακτική τους, την τοπική - περιφερειακή πολιτική χορηγήσεων που ακολουθούν και τη λογική των μελών - μεριδιούχων με την οποία έχουν φτιαχτεί, δεν εκτέθηκαν καμία στιγμή σε κινδύνους σαν αυτούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Οι δυσάρεστες εξελίξεις για την Αχαΐκή Συνεταιριστική Τράπεζα, τη Λαμίας, της Λέσβου και της Λήμνου, που σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος μπαίνουν σε καθεστώς εξυγίανσης, ουδεμία σχέση έχουν με την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου καθότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν αποτελούν μέρος κοινής αλυσίδας, ούτε έχουν διοικητική σχέση μεταξύ τους, ούτε σχετίζονται κεφαλαιακά.
Αντιθέτως, η καθεμιά αποτελεί ξεχωριστή οικονομική οντότητα και γι' αυτό στο πέρασμα των ετών παρουσιάζουν και πολύ διαφορετικά οικονομικά αποτελέσματα μεταξύ τους.
Μέσα σε αυτό το άγριο περιβάλλον οικονομικής κρίσης και ενδεχομένως αθέμιτων διαδόσεων και φημών, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου έχει να προβάλει ως εγγύηση την αδιάλειπτη ανοδική της πορεία και τα συνεχώς ανοδικά της οικονομικά αποτελέσματα. Βρίσκεται δε σε τέτοιο σημείο που μετά την εκκαθάριση της Αχαϊκής, θα κινηθεί για την απόκτηση του δικτύου της, το οποίο είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και νευραλγικά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και όχι μόνο.

Σε λίγο το δεύτερο μέρος ...

Διαπρύσιος