Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την ανυπαρξία πολιτικής για την αγροτική επιχειρηματικότητα. Σχετικά με την πρωτοβουλία ο Αναπληρωτής Τομεάρχης, Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αυτή είναι η δεύτερη μείζονα παρέμβαση που πραγματοποιούμε ως Τομέας και Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το τεράστιο έλλειμμα σε πολιτικές ενίσχυσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας. Στα τέλη του Φεβρουαρίου είχαμε καταθέσει επερώτηση, την οποία θα εισηγηθώ στην ολομέλεια όταν καθοριστεί ημερομηνία συζήτησης, σχετικά με τις καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εδώ και μήνες το Υπουργείο αναθεωρεί το «Αλ.Μπαλτατζής», ανακατανέμοντας πόρους. Τελικές αποφάσεις δεν έχουμε δει, ούτε πρόκειται να δούμε άμεσα αφού η διαδικασία έχει δρόμο ακόμη, πάντως ήδη διαρρέουν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα θα ακρωτηριαστεί κατά τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαπιστώνει μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη μεριά των αγροτών και επιλέγει να πετσοκόψει κατ’ εξοχήν αναπτυξιακά Μέτρα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ και τη Βιολογική Γεωργία κατά 100 εκατομμύρια. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές θα γίνουν στα Μέτρα για τη μεταποίηση και εμπορία, τα Leader και τα ΟΠΑΑΧ.
Με άλλα λόγια το Υπουργείο, αντί να δίνει κίνητρα, κάνει διαπιστώσεις και «κουρεύει» από τις επενδύσεις. Όμως αυτό δεν είναι αγροτική πολιτική για την ανάπτυξη, αλλά παραδοχή αδυναμίας, και η παραδοχή αδυναμίας σημαίνει αδυναμία διακυβέρνησης. Και βεβαίως το «Αλ.Μπαλτατζής» είναι ένα μόνο δείγμα της κατάντιας στην οποία έχει οδηγηθεί η αγροτική ανάπτυξη. Το πολυδιαφημισμένο αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν υπάρχει καμία.
Και δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στην απροθυμία των τραπεζών να συνδράμουν. Οι καθαρές ροές χρηματοδότησης το 2009-2011 μειώθηκαν κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2011, η χρηματοδότηση προς αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις ήταν μηδενική. Αγρότες και κυρίως νέοι που θέλουν να επενδύσουν δεν βρίσκουν πουθενά στήριξη. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει άφθονες εγγυήσεις, και μάλιστα όχι μόνο από το ελληνικό κράτος, αλλά από διεθνείς κολοσσούς. Είναι ώρα να αρχίσουν να κινούν τα κεφάλαιά τους γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης που επηρεάζει και τις ίδιες.
Βεβαίως η απουσία πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη δεν φαίνεται μόνο στην αποτελμάτωση των επενδυτικών προγραμμάτων. Φαίνεται στην αδυναμία πάταξης των ελληνοποιήσεων και των παράνομων εισαγωγών, στην ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι, στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, στην απουσία προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Όλα αυτά διαλύουν τους αγρότες, αφανίζουν την παραγωγικότητα, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και καταστρέφουν το μέλλον του αγροτικού τομέα.
Δύο χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία φωνάζει για ανάπτυξη. Τώρα όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων εταίρων μας, αναγνωρίζουν, έστω όψιμα, το δίκιο μας. Τώρα έχει ωριμάσει η στιγμή να επιδιώξουμε την αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την αγροτική ανάπτυξη. Έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσουμε κάτι ουσιαστικότερο για τον αγροτικό τομέα, κάτι που θα μας βοηθήσει να σταθούμε στα δικά μας πόδια και όχι σε δανεικά.»