Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ περισσεύει από το μέλλον

Κάποιο κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που θέλησε ευνοήτως να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε αποκαλέσει πρόσφατα τον Ευάγγελο Βενιζέλο «δωρητή σώματος». Υπονοώντας ότι ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος ουσιαστικά δωρίζει, για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, το προσωπικό πολιτικό υπόβαθρο και εκτόπισμά του, αναλαμβάνοντας την πλέον απεχθή «δουλειά» στη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία, ακόμη και για… ανέργους.
Η αλήθεια δεν απέχει πολύ από την παραπάνω περιγραφή και τις διαπιστώσεις που προκύπτουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κληρονομεί… ό, τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ, και καλείται να κολλήσει ξανά μια θρυμματισμένη τζαμαρία, ενώ δεν φέρει το μερίδιο ευθύνης του προκατόχου του για το γεγονός ότι το άλλοτε «μαγαζί γωνία» απέκτησε συνοικιακά χαρακτηριστικά, και μάλιστα υπό εκκαθάρισης επιχείρησης.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με το κωδικό… παρασύνθημα «Αρχίζουμε», ήταν εμφανής η εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία την οποία καλείται να πετύχει ο, για λίγες μέρες ακόμη, αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου.
Καλείται να απολογηθεί για το παρόν… παρελθόν, να προσδιορίσει έναν οραματικό στόχο για το μέλλον, να γεννήσει επιχειρήματα για να ανατρέψει τη διαγραφόμενη εκλογική πανωλεθρία, να προκαλέσει μια διάχυση αισιοδοξίας στο προχωρημένα απογοητευμένο πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό του κόμματος που σχεδόν ταυτίστηκε με την εξουσία, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στα χρόνια της μοιραίας Γενιάς του Πολυτεχνείου.
Στο πλαίσιο αυτής της λεπτής ισορροπίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε και σε μια μάλλον αυτονόητη και αναμενόμενη πρόγευση στόχου: Να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ στη λύση του εθνικού προβλήματος, και την έξοδο της Ελλάδας από τη σοβούσα κρίση.
Η περιγραφή Βενιζέλου δεν μπορεί να συμπεριλάβει την οδυνηρή για τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση του τόπου, οδηγώντας την Ελλάδα σε εθνική φθορά, πραγματικότητα ότι το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί κεντρικό μέρος του εθνικού προβλήματος.
Ως εκ τούτου, ως μέρος του προβλήματος, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος. Το μέλλον της Ελλάδας, εφόσον η χώρα διεκδικεί το μέλλον αυτό να είναι περισσότερο φωτεινό και ψύχραιμο από όσα προηγήθηκαν και μας έφεραν ως εδώ, δεν περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ ως συμπλήρωμα της εθνικής αφήγησης. Το ΠΑΣΟΚ περισσεύει από το μέλλον της Ελλάδας. Κάτι που θα το δείξουν και οι εκλογές.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr