Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ολονύχτια επιχείρηση της Π.Υ. Κιάτου, στις 04 Μαρτίου, για την ανεύρεση 40χρονου ορειβάτη


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΙΚΥΩΝΟΣ-ΚΙΑΤΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ + ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ  =  ΕΡΓΑΛΕΙΑ  ΣΩΤΗΡΙΑΣ


            Ολονύχτια επιχείρηση της Π.Υ. Κιάτου, στις 04 Μαρτίου, για την ανεύρεση 40χρονου ορειβάτη ο οποίος από τις 12:00 το μεσημέρι είχε αποκοπεί από την 25μελή ομάδα του, λέγοντας ότι επιστρέφει.
            Περί Ω/16:00 ειδοποιήθηκε η Π.Υ. Κιάτου ενώ παράλληλα ξεκίνησε την αναζήτηση του η εθελοντική ομάδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας με μηχανές χιονιού που διαθέτει.
            Στόχος της επιχείρησης διάσωσης ήταν ο εντοπισμός και μεταφορά του αγνοούμενου ορειβάτη το συντομότερο δυνατόν καθώς πυκνή ομίχλη, σκοτάδι, μεγάλος όγκος χιονιού και πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-10 βαθμοί) θα καθιστούσαν αδύνατη την επιβίωσή του.
            Απαιτούνταν η συνδρομή Δήμου-Αστυνομίας-Ε.Κ.Α.Β. και ήταν όλοι εκεί με πρώτο τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου.
            Η όλη επιχείρηση διάσωσης συντονίστηκε από τον κ. Περιφερειάρχη Πυρ/κών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχ/ρχο Ρούμπο Αθανάσιο. Στο Επιχειρησιακό Κέντρο που στήθηκε συντονίστηκε η συνδυασμένη δράση Πυρ/στών – Αστυνομίας – Δήμου  - Ε.Κ.Α.Β. – Εθελοντών του Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήρειας  και ορειβατών της Αθηναϊκής Ομάδας.
            Περί τις 01:00 το πρωί εντοπίζεται ο ορειβάτης σε άσχημη κατάσταση από το πεζοπόρο τμήμα των Πυρ/στών και μεταφέρεται σε προσιτό σημείο, παραδίδεται στην εθελοντική ομάδα της Ζήρειας που με τις ερπιστριοφόρες μηχανές τους τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο.  Περί Ω/05:00 η επιχείρηση έλαβε τέλος.
            Ήταν μια επιχείρηση η οποία περιείχε την επαγγελματική ευσυνειδησία των υπαλλήλων του Κρατικού Μηχανισμού και την εθελοντική παιδεία της ομάδας του Χιονοδρομικού Κέντρου.  Απόρροια αυτών ήταν να σωθεί ο συνάνθρωπός μας και οι συγγενείς του δακρυσμένοι να σφίξουν το χέρι των συντελεστών.  Αυτή ήταν η ανταμοιβή τους.  Πυροσβέστες και εθελοντές δουλεύοντας ομαδικά και με σεμνότητα κατάφεραν αυτό που και οι ίδιοι ίσως δεν πίστευαν καθώς περνούσε η ώρα. 
Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο εμείς εκεί που ορκιστήκαμε και οι εθελοντές σ’ αυτό που πιστεύουν.
Ο  ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ  Π.Υ. ΚΙΑΤΟΥ
                                                                               Παναγιώτης  Σ.  Σωτηράκος
                                                                                  Αντιπύραρχος