Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη,στον τηλεοπτικό σταθμό FRANCE24

 Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας άτυπα βέβαια, είπε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες. Στη Γερμανία επίσης αναφέρεται η Ελλάδα ως βαρέλι χωρίς πάτο. Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε όλα αυτά;
 Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι αλήθεια πως οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αποδείχτηκαν πολύ αργοί στην προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, που έπρεπε να αλλάξει δραστικά σε δύο χρόνια και να πάρει το μήνυμα. Τους πήρε καιρό να το καταλάβουν. Κάποιοι από εμάς το είχαμε καταλάβει νωρίτερα, πως πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε τους εαυτούς μας πριν αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όλοι γνωρίζουν πια και οι εταίροι μας και οι Γερμανοί, πως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων έχει αποφασιστεί, τα δύο μεγάλα κόμματα και η Δημοκρατική Συμμαχία που δε συμμετέχουμε μεν στην κυβέρνηση, συμφωνούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει και αυτοί να καταλάβουν πως οι Έλληνες πρέπει να δουν και κάποιο φώς στο τέλος του τούνελ. Πρέπει να δουν ανάπτυξη στην οικονομία, πρέπει να βγούμε από την ύφεση, στην οποία βρισκόμαστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρξουν και κάποια θετικά μηνύματα από την πλευρά των εταίρων μας. Δεν μπορούν να ζητούν πράγματα από την Ελλάδα που κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει.
Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη, ήσασταν Δήμαρχος Αθηνών, μιλήσατε για τον Ελληνικό λαό και είδαμε τις τελευταίες μέρες αυτές τις απίστευτες εικόνες των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Οι Έλληνες πραγματικά δεν μπορούν να δώσουν τίποτα άλλο. Πώς θα ανταπεξέλθουν σ' αυτές τις νέες δραματικές περικοπές;
Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό ακριβώς προσπαθώ να εξηγήσω στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε αυτό που πρότειναν οι Φιλελεύθεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το επονομαζόμενο “μικρό Σχέδιο Μάρσαλ”. Χρειαζόμαστε δηλαδή Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, να δοθούν ήδη από τώρα, ώστε να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα. Οι πολίτες χρειάζονται θέσεις εργασίας, κανείς δεν μπορεί να περιμένει να επιβιώσει μια χώρα μόνο μέσω μέτρων λιτότητας. Μπορείς να περικόψεις, ξανά και ξανά αλλά τότε έχεις σκοτώσει τον ιδιωτικό τομέα και έχεις καταστρέψει κάθε ελπίδα. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε τώρα είναι οι εταίροι μας να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα γιατί μόνο έτσι θα πάρουν και τα χρήματά τους πίσω.

*Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 13:30, με εκπροσώπους εργαζομένων στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Λ. Συγγρού 47).