Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Στα χαρακώματα ΕΠΟ-Πολιτεία - Πάει στη FIFA, απειλεί με μηνύσεις η ΕΠΟ– Σοβαρός κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από το Euro!

Ισχυρούς τριγμούς φέρνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, την Τετάρτη, επί της αρχής στην Βουλή.    Στη FIFA προσφεύγει η ΕΠΟ για το περιβόητο άρθρο 19 !
Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα στη διάρκεια του έκτακτου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, την Πέμπτη αποφασίστηκε να συνταχθεί επιστολή προς την FIFA και την UEFA, από την οποία η ΕΠΟ ζητάει άμεση συνάντηση είτε στην Ελλάδα είτε στην έδρα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη. Η ΕΠΟ θα απευθυνθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, θεωρώντας πως με το άρθρο 19 θίγεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και με τη σειρά της η FIFA αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική Κυβέρνηση την απόσυρση του άρθρου 19. To θέμα, πλέον, παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η παγκόσμια ομοσπονδία έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι αμείλικτη σε θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Παράλληλα, τα μέλη της Ομοσπονδίας θα ζητήσουν τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ώστε να εξετάσουν την πιθανότητα να κινήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον όσων χρησιμοποίησαν δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ! Στο συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει και καταγγελλία στον υπουργό πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο "επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο", όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Καταγγελιά αναμένεται από την ΕΠΟ και στον Πάνο Μπιτσαξή ενώ έπονται και αγωγές σε όσους πολιτικούς μίλησαν απαξιωτικά για την ομοσπονδία και τα μέλη της.
Παρών στο Δ.Σ., εκπροσωπώντας τον Ολυμπιακό, ήταν και ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο οποίος μετά το συμβούλιο εξαπέλυσε βέλη κατά της πολιτείας. «Η πολιτεία κακώς τα βάζει με τη FIFA», τόνισε αρχικά και συνέχισε «από την ΕΠΟ θα σταλεί στην πολιτεία, αυτά που η πολιτεία έχει ζητήσει».
Επίσης, σε «πηγαδάκι» μετά το τέλος του Δ.Σ. και αφού έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα και την σιγουριά πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τιμωρίας του Ολυμπιακού.
Τι σημαίνει αυτό; Η ΕΠΟ γνωστοποίησε χθες τις ποινές που θα επιβάλει στις ΠΑΕ, όταν αυτοί δεν εναρμονίζονται στο νόμο, ποινές που σύμφωνα με την ΕΠΟ ικανοποιούν την Κυβέρνηση που είχε σκοπό να επιβάλει αντίστοιχα «σκληρά» μέτρα.
Αυτές οι ποινές εγκρίθηκαν στο σημερινό Δ.Σ. και περιλαμβάνουν από βαριά πρόστιμα μέχρι αποβολές ομάδων από το πρωτάθλημα. Ωστόσο, αυτές θα εφαρμοστούν με την προϋπόθεση ότι η ΕΠΟ θα δεχθεί το άρθρο 19 του νέου νόμου όπως η ίδια η ΕΠΟ το έχει προτείνει! Από την άλλη η πολιτεία δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΠΟ και το πάτημα είναι πως «εδώ και καιρό μας λένε πως χρειάζονται γενική συνέλευση για να εναρμονιστούν και τώρα το κάνουν μ' ένα απλό Δ.Σ.».
Τι θα γίνει από 'δω και πέρα; Είναι σαφές πως θα γίνει προσπάθεια ώστε η πολιτεία και η ΕΠΟ να βρουν τη «χρυσή τομή» με την Ομοσπονδία να εναρμονίζει το δίκαιό της με τις απαιτήσεις του Κράτους, όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις και τα χρέη προς το Δημόσιο. Αν η ΕΠΟ το πράξει, τότε το θέμα αναμένεται να λυθεί, χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της FIFA.
Διαφορετικά το σχοινί θα τραβηχτεί στα άκρα, με συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες που αγωνίζονται στα Κύπελλα Ευρώπης Ο κίνδυνος να αποκλειστούν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ από το Γιουρόπα Λιγκ αλλά και να απαγορευθεί η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στο Εuro 2012 είναι, πια, μεγάλος...
Aναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ με τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου αθλητισμού νομοσχεδίου, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Να αποστείλει στη FIFA επιστολή με βασικό αίτημα την άμεση πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους της ΕΠΟ και των ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, οι οποίες εκπροσωπούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.
2. Ενέκρινε τις ποινές που θα συμπεριληφθούν στον Πειθαρχικό Κώδικα και θα αφορούν σε παραβάσεις που θα διαπιστώνονται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει δεκτό το άρθρο 19 του νέου αθλητικού νομοσχεδίου όπως η ΕΠΟ το έχει ήδη προτείνει.
3. Να αποστείλει άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, την οποία θα κοινοποιήσει και στους αρχηγούς των κομμάτων, με αφορμή τους δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς βουλευτών εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου, στη διάρκεια της συζήτησης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
4. Να ζητήσει τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και να εξετάσει την πιθανότητα να κινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες εναντίον όσων χρησιμοποίησαν δυσφημιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον ανθρώπων του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ».