Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup: Εντείνουν τις πιέσεις για να ελέγξουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα!

Και ευθεία παρέμβαση όχι μόνο στη λήψη μέτρων, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επιχειρούν μέσω «πληροφοριών» οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης: Θα δώσουν τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης μετά τις εκλογές, είναι το δίλημμα που θέτουν, πάνω στο οποίο θα στηθεί η προεκλογική αναμέτρηση, ώστε το αποτέλεσμά της  να προδικάζει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το σύνολο των δεσμεύσεων.
  Εντείνουν τις πιέσεις στο Eurogroup για να ελέγξουν το εκλογικό αποτέλεσμα την Ελλάδα! «Κύκλοι» κάνουν λόγο για  έγκριση του δεύτερου πακέτου, μετά τις εκλογέςΠαρά τη γραπτή δέσμευση των δύο πολιτικών αρχηγών κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι θα υλοποιήσουν και μετά τις εκλογές τις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης, οι πιέσεις συνεχώς κλιμακώνονται. Με πληροφορίες που διοχετεύουν οι αξιωματούχοι του Eurogroup στο Reuters, αλλά και από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δημιουργείται η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ότι μπορεί και να μην εγκρίνουν τη συμφωνία, γιατί θέλουν να μας βγάλουν από την ευρωζώνη. Κατά τις τελευταίες ώρες, το «σενάριο» διαφοροποιήθηκε και περιλαμβάνει την πληροφορία, ότι τα χρήματα του δεύτερου πακέτου στήριξης, θα δοθούν μετά τις εκλογές...

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα, ανώνυμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδας, μέχρι τη διενέργεια εκλογών, προκειμένου να πιέσουν και για τις εσωτερικές εξελίξεις, αποφεύγοντας παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας!  Σε αυτή την περίπτωση, το προεκλογικό δίλημμα θα είναι, εάν η Ελλάδα θα έχει την επομένη χρήματα για μισθούς ή όχι και με αυτό θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες οι Έλληνες ψηφοφόροι.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με άλλους πολιτικούς αναλυτές, οι εντεινόμενες πιέσεις μπορεί να αποτελούν και «σκηνικό» για την απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργεί στους αρχηγούς των δύο ελληνικών κομμάτων η γραπτή αποδοχή των δεσμεύσεων προς την τρόικα- παρά τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους- ώστε να εμφανιστεί ως αναγκαία αντίδραση σε σχεδιαζόμενη «εκπαραθύρωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της μέχρι χθες υφυπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχολιάζοντας την αναβολή του Εurogroup και τις προφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών κατά της Ελλάδος, παρά τη θετική ψήφο της Βουλής στο νέο μνημόνιο: «Είμαστε πια στα όρια μιας ευθείας πολιτικής παρέμβασης στα ζητήματα της χώρας. Χθες ξεπεράστηκε και το τελευταίο αυτό όριο».

Στην Ελλάδα, στο ίδιο μήκος κύματος ως προς τη   σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαίων, ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ.
Βενιζέλου,  προσερχόμενου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας: Είπε ότι «πολλοί μας θέλουν έξω από την Ευρωζώνη και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας». Εν συνεχεία, εξαπέλυσε πυρά προς το… εσωτερικό, αναφέροντας ότι «προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα, αλλά είναι δύσκολο γιατί πολλοί παίζουν με τη φωτιά, μέσα κι έξω από τη χώρα, άλλοι με πυρσούς κι άλλοι με σπίρτα».
 

Σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, επίσης σήμερα , δήλωσε: «Όσο πλησιάζει η δεσμευτική στιγμή που η Ευρώπη θα μας δώσει 130 δισεκατομμύρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν πιέσεις για μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τη χώρα μας. Εμείς προχωράμε, ως κυβέρνηση, να υλοποιήσουμε όποιες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει και να πετύχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας... Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις, σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η λύση στα ζητήματα αυτά. Λοιπόν, είναι προφανές ότι και εμείς πρέπει να προχωράμε, παίρνοντας υπόψη μας τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων και τις διαφορετικές σκοπιμότητες που υπάρχουν».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στις νέες απαιτήσεις και αξιώσεις της τρόικα, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η Ελλάδα έγινε τελικά το πειραματόζωο της Ευρώπης. Ποτέ πριν το ΔΝΤ δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. Να πρέπει να επιβάλει κανόνες σε μια χώρα που δεν είχε τη δυνατότητα να ασκήσει τη δική της δημοσιοοικονομική πολιτική, δηλαδή να κάνει υποτίμηση».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης , προσέθεσε ότι «ο κ. Βενιζέλος, μαζί με τον αρχηγό του, είναι οι βασικοί συντελεστές για το ότι κάποιοι δεν θέλουν να μας δουν στην Ευρώπη!».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε πως «η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να τους κάνει τη χάρη να βγει από το ευρώ... Οφείλουμε δε να αναζητήσουμε τις συμμαχίες, οι οποίες σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν και είναι αποφασισμένες να μας βοηθήσουν».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναφερόμενος στις πιέσεις του κ. Σόιμπλε, δήλωσε:
«Στην ΕΕ μεγαλώνει η αμφισβήτηση για τα μέτρα λιτότητας και τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, την ώρα που συντηρητικοί ηγετικοί κύκλοι της Γερμανίας οξύνουν τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα.
Για την κρίση χρέους των χωρών της Ευρωζώνης μόνο μια συνολική ευρωπαϊκή λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική».

eklogika.gr