Για το τι θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup
Νομίζω ότι δίνεται μια πολύ δύσκολο μάχη. Η Ελλάδα έστω και με καθυστέρηση έδωσε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στους εταίρους. Δεν υπάρχει δηλαδή πλέον επιχείρημα των εταίρων για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας η οποία υπάρχει. Πέραν ενός που είναι δύσκολο πολιτικά να το αρθρώσουν, αλλά αυτό εννοούν, ότι υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα. Την αξιοπιστία δηλαδή του πολιτικού συστήματος. Αυτό όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ή πρέπει υποχρεωτικά να αποδεχτούν ότι από την ώρα που τα κόμματα δεσμευτήκαν, δεσμεύτηκαν, και εμείς να επιδείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και νηφαλιότητα στη διαχείρισή τους και να δείξουμε ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα αθροισμένες είναι η πλειοψηφία στη χώρα. Βλέπουν ότι δεν έχουν υλοποιηθεί μέτρα από το πρώτο μνημόνιο.Αυτό είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι καμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο δεν υλοποιήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι ότι καλούνται σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι να σηκώσουν ένα άδικο και δυσβάσταχτο βάρος εξαιτίας της μη εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών. Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μας εμείς μπορούμε να τα λέμε. Θα σας πω αυτό που είπα σε ένα γερμανό δημοσιογράφο. Εγώ είμαι ελληνίδα πολιτικός, μπορώ να κάνω την κριτική μου και να πω και τι κυβέρνηση θέλω και τι δεν θέλω και τι έχει κάνει. Εσείς δεν μπορείτε να μας υπαγορεύσετε τι κυβέρνηση θα κάνουμε. Για να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας. Εγώ μπορώ να τα λέω. Εσείς δεν μπορείτε να τα λέτε.
Για το αν βλέπει ότι τη Δευτέρα θα κλείσει το θέμαΕλπίζω ότι θα κλείσει το θέμα. Αρχίζει πλέον και υπάρχει μια πίεση και από την κοινή γνώμη. Εμείς από τη Δημοκρατική Συμμαχία απευθυνόμαστε και στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα πρέπει να βρει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και να πει ότι εντάξει το παρατραβάτε. Δηλαδή κάπου δεν έχει κανένα νόημα να πεθάνει μία χώρα. Αρα δώστε της την ευκαιρία να ξανασταθεί στα πόδια της και τηρείστε τις συμφωνίες σας. Ναι εμείς κάναμε λάθος διότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν εφάρμοσε τις συμφωνίες. Σήμερα δεσμεύονται οι πάντες.
Για το αν ζητήθηκε από την ίδια και τη Δημοκρατική Συμμαχία δέσμευση
Όχι δεν ετέθη τέτοιο θέμα.
Για το αν θα έβλεπε θετικά να αποφασιστεί μια πιο σκληρή επιτήρηση προς την Ελλάδα
Καμία επιτήρηση δεν βλέπει κανείς θετικά ποτέ. Αλλά ότι θα υπάρχει μια παρακολούθηση σε όλες τις χώρες οι οποίες παίρνουν αυτά τα ποσά γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.Ο κ. Ραϊχενμπαχ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο, να βοηθήσει τη χώρα να απορροφήσει τα χρήματα του ΕΣΠΑ, τα οποία δεν απορροφήθηκαν μέχρι τώρα. Είναι αδιανόητο. Έρχονται οι ευρωπαίοι και βάζουν έναν αρμόδιο για να μας βοηθήσουν να πάρουμε τα χρήματα που εμείς είμαστε ανίκανοι να πάρουμε. Είναι τρελά πράγματα. Ζούμε σε μία χώρα για την οποία ο μακαρίτης ο Καραμανλής είπε ότι είναι απέραντο φρενοκομείο. Αν ήταν τότε ένα απέραντο φρενοκομείο φανταστείτε τι είναι σήμερα. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει πλέον να ακολουθήσουμε την πολιτική μας. Το κόστος για τον πολίτη αυτή τη στιγμή είναι δυσβάσταχτο. Και έχει σημασία ποιος την πληρώνει. Την πληρώνει ο υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα, ο άνεργος και ο συνταξιούχος. Δηλαδή οι πιο αδύναμοι κρίκοι της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί τα πολιτικά κόμματα δεν θέλουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο δυσάρεστη και αν ακούγεται.
Για την κινητικότητα στο χώρο της κεντροδεξιάς
Νομίζω ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα μετάλλαξης του ίδιου του πολιτικού χάρτη. Είναι απολύτως λογικό ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αφήσει ανέγγιχτο ένα πολιτικό σύστημα το οποίο στο κάτω κάτω της γραφής έχει τη βασική ευθύνη για αυτή την κρίση. Αρα οι μετατοπίσεις της κοινωνίας οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες και οι αλλαγές στην αντίληψη που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία κάποια στιγμή θα αποκρυσταλλωθούν και στα πολιτικά κόμματα και στο πολιτικό σύστημα που τα εκπροσωπεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή ενός αρκετά μεγάλου δρόμου που θα καταλήξει κάποια στιγμή ουσιαστικά σε δύο μπλοκ, για να το πω σχηματικά. Αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στην Ευρώπη να δώσει τη μάχη της ως μία ευρωπαϊκή χώρα και αυτοί οι οποίοι θέλουν να μείνουν κολλημένοι στη συντήρηση, στο χθες, στις αντιλήψεις του λαϊκισμού και της εύκολης λύσης. Σε αυτούς βάζω και την αριστερά.
Για την πορεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Από την πρώτη στιγμή έχω επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας, ο οποίος δεν είναι εύκολος. Είναι δύσκολος δρόμος. Για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για έλλειψη συνέπειας στο λόγο μας. Δεν χρειάστηκε να υποστώ οβιδιακή μεταμόρφωση. Έχω μία σταθερή στάση από την πρώτη στιγμή, έχω πληρώσει το τίμημα γι’ αυτή μου τη στάση, αλλά πιστεύω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δικαιώνεται, με την έννοια ότι αυτό το οποίο έλεγε είναι αυτό το οποίο συμβαίνει και τουλάχιστον εμείς κρατήσαμε τις επαφές μας με όλους τους ευρωπαίους έτσι ώστε να μπορούμε να περάσουμε θέσεις όπως πχ αυτό το πακέτο Μάρσαλ το οποίο θεωρούμε απολύτως απαραίτητο ή ότι ένα ποσοστό από τις αποκρατικοποιήσεις θα γυρίσει σε ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα και δεν θα πάει στο χρέος.
Για το αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Απριλίου
Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των κομμάτων. Μία κυβέρνηση που θα βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία των κομμάτων τα οποία σήμερα έχουν ταχθεί προς την εφαρμογή μίας πολιτικής. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και όποιος άλλος. Εμείς θα συμμετείχαμε σε αυτή την κυβέρνηση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η προγραμματική κατεύθυνση της κυβέρνησης θα καλύπτει τις βασικές μας θέσεις. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό αυτό. Ξέρετε αυτό είναι καλό, διότι σταματάει την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Για τη ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας
Είναι μείζον θέμα. Θέλω να κάνω μία έκκληση προς την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το ό,τι σήμερα υπάρχει ένα δεύτερο κρούσμα σε ελληνικό Μουσείο σημαίνει ότι υπάρχουν διεθνή κυκλώματα τα οποία πιστεύουν ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη στην πολιτιστική της κληρονομία. Οφείλουμε να δώσουμε μία πολύ σοβαρή και συντονισμένη απάντηση. Αλίμονό μας αν ισχύσει η λογική ότι η Ελλάδα διαλύθηκε και μπορεί να υπάρχει πλιάτσικο.Τη δικιά μας πολιτιστική κληρονομία για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι δεν επιτρέπεται να μην την αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Ως τέως υπουργός Πολιτισμού είναι για μένα το χειρότερο νέο της ημέρας.