Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτική κρίση στη Γερμανία

Η εικόνα μιας πανίσχυρης χώρας που επιχειρεί να επιβάλλει στάση επικυρίαρχου στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία με κόπο προσπαθεί να εμπεδώσει στη διεθνή κοινότητα η Άνγκελα Μέρκελ, γνώρισε σήμερα ένα πρωτοφανές «τσαλάκωμα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, πολιτικός σύμμαχος και ομοτράπεζος της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος είχε βρεθεί πλείστες φορές τους προηγούμενους μήνες σε δύσκολη θέση, λόγω σκανδαλωδών υποθέσεων που τον αφορούσαν, αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, μετά το αίτημα του Εισαγγελέα του Ανόβερου για άρση της ασυλίας του.
Το εισαγγελικό αίτημα σχετίζεται με την πρόθεση των αρχών να διενεργήσουν εκτενή έρευνα για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Κρίστιαν Βουλφ, για σκάνδαλα, καθώς και αποδοχή αθέμιτων προνομίων από επιχειρηματίες φίλους του.
Η παραίτηση Βουλφ έπιασε απροετοίμαστη την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει επίσημη, προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Ρώμη, όπου θα είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, για να συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από την κρίση.
Ο Κρίστιαν Βουλφ είχε επιβληθεί στο αξίωμα του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας από την Άνγκελα Μέρκελ το 2010, και το κυρίως σκάνδαλο που τον βαρύνει, αφορά στεγαστικό δάνειο το οποίο είχε λάβει όταν ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ/ statesmen.gr