Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της δεύτερης δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης στους δικαιούχους του προγράμματος νέων αγροτών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Στην προκήρυξη του Μέτρου 112 του Προγράμματος «Αλ.Μπαλτατζής» για την εγκατάσταση νέων αγροτών, αναφέρεται ρητά ότι ένας από τους δεσμευτικούς στόχους, προκειμένου οι νέοι αγρότες να πάρουν την επιδότηση, είναι η συμπλήρωση 150 ωρών μαθημάτων. Η κατάρτιση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών από την ημερομηνία απόφασης έγκρισης και αποτελούσε προϋπόθεση για την καταβολή της δεύτερης δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης.
Σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη του 2009, εάν δεν τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις ή δεν επιτευχθούν οι στόχοι του σχεδίου, δεν χορηγείται καμία ενίσχυση και δικαιούχοι απεντάσσονται από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας εντόκως τις ενισχύσεις, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση ανωτέρας βίας. Δυστυχώς, στις περιπτώσεις «ανωτέρας βίας» δεν αναφέρεται η ανευθυνότητα της Κυβέρνησης και η απουσία πολιτικής βούλησης, ούτε βεβαίως η οικονομική κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι 8.400 δικαιούχοι του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών απειλούνται για μια ακόμη φορά με απένταξη. Διότι ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) – «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος συγχωνεύθηκε με το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΟΠΕΓΕΠ, και ήταν αρμόδιος για την κατάρτιση των νέων αγροτών βρίσκεται υπό διάλυση. Πολλές περιφερειακές δομές έχουν ουσιαστικά βάλει λουκέτο, λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Από τα μαθήματα που είναι προϋπόθεση για να πάρουν οι νέοι γεωργοί τη δεύτερη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης έχουν γίνει ελάχιστα. Το πρόγραμμα απειλείται να τιναχτεί στον αέρα και οι νέοι αγρότες, με δεδομένη την ανυπαρξία αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής και τραπεζικής χρηματοδότησης, είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της εγκατάλειψης της γεωργίας.
Η ανευθυνότητα και η αβουλία της Κυβέρνησης απειλεί όλο το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Φαίνεται ότι στο Υπουργείο ξέχασαν ότι έχει και η πολιτεία συμβατικές υποχρεώσεις. Διότι είναι συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τα μαθήματα. Εάν οι νέοι αγρότες δεν πάρουν την επιδότηση, θα χρεοκοπήσουν. Εάν πάρουν την επιδότηση, κάνοντας ψευδείς δηλώσεις με τη συναίνεση του κράτους, οι καμπάνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ανυπολόγιστες.
Η λύση είναι μία: το Υπουργείο οφείλει να χρηματοδοτήσει και να κινητοποιήσει άμεσα τις δημόσιες δομές γεωργικής κατάρτισης, παρατείνοντας παράλληλα την περίοδο επίτευξης των δεσμευτικών στόχων του Μέτρου 112. Σε αυτά τα ζητήματα καλώ το Υπουργείο να τοποθετηθεί στην απάντησή του και να πει ξεκάθαρα πώς θα λύσει το πρόβλημα και πώς θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης. Διότι η διαρκής και επαρκής ενίσχυση των νέων αγροτών είναι προϋπόθεση για την πραγμάτωση μίας σύγχρονης και ανταγωνιστικής ελληνικής γεωργίας.»