Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Τρίπολη και η Κυνουρία - Προβλήματα σε όλη την Πελοπόννησο


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε με απόφασή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά το αίτημα του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη και των Δήμων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στις 6 Φεβρουαρίου 2012, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. 
Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι ακόλουθες:
Α) Δήμος Τρίπολης: Δημοτική Ενότητα Τεγέας – Τοπικές Κοινότητες Σταδίου, Τζίβα, Γαρέας, Επισκοπής και Ριζών. Δημοτική Ενότητα Μαντινείας: Τοπικές Κοινότητες Αρτεμισίου, Λουκά (οικ. Μηλιά) και Νεστάνης (οικ. Μηλιά). Δημοτική Ενότητα Λεβιδίου: Τοπικές Κοινότητες Δάρα, Κόμης, Παναγίτσας και περιοχή Αναδασμού Έλους Κανδήλας. Δημοτική Ενότητα Κορυθίου – Τοπικές Κοινότητες Ζευγολατιού, Τρίπολης, Τοπικές Κοινότητες Σκοπής, Αγίου Κωνσταντίνου, Πελάγους, Αγίου Βασιλείου.
Β) Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Δημοτικά Διαμερίσματα Λεωνιδίου ,Παραλίας Τυρού και Σαμπατικής.
Γ) Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Τοπικές κοινότητες Αγίου Ανδρέα, Αγίου Πέτρου, Παραλία Άστρους, Ξεροπήγαδου, Καστριού και Κουτρούφων για την άμεση αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων. Ο συντονισμός θα ανατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Επίσης στην Ορεινή Κορινθία , λόγω χιονόπτωσης- παγετού , η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους επαρχιακούς δρόμους: Γκούρας – Δερβενίου, από 1ο  έως 18ο  χλμ. , Γκούρας – Λυκουριάς, από 1ο έως 18,5ο  χλμ. , Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 20ο  χλμ. , Ξυλόκαστρου -Τρικάλων, από 18ο  χλμ. και άνω και Τρικάλων – Καρυάς, από  1ο και άνω.
Με δυσκολία γίνεται επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο Καισαρίου- Ασπρόκαμπου,  λόγω πτώσης βράχου.
Κλειστή παραμένει η Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών, 161ο χλμ. και στα (2) ρεύματα κυκλοφορίας, μέχρι την 11-2-2012 λόγω κατολισθήσεων. Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στο 172ο χλμ. (ρεύμα προς Αθήνα) και στα όρια με την Κορινθία ( ρεύμα προς Πάτρα). Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την Π.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών. Για το ρεύμα προς Αθήνα η εκτροπή γίνεται στο 172ο χλμ και επανέρχονται στο 159ο χλμ. Για το ρεύμα προς Πάτρα στο 159ο χλμ
Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία από το 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο, λόγω των χιονοπτώσεων, στην εθνική Καλαμάτας- Σπάρτης και στην περιοχή του Φαλάνθου Αρκαδίας .
Τέλος λόγω υπερχείλισης χειμάρρου Λαγκουβάρδου, διακόπηκε η κυκλοφορία στην Επ. Ο. Μαραθούπολης – Φιλιατρών, από το 4ο έως το 4,2ο χλμ