Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Οι δημοσκοπήσεις “μίλησαν”

Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Τα ευρήματα που εντοπίζονται στο «Βαρόμετρο» της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσο και ενδεικτικά της εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που βιώνουμε. Στο περιθώριο μιας επώδυνης διαπραγμάτευσης για το Μνημόνιο ΙΙ και το PSI, τα αποτελέσματα της οποίας θα συντροφεύσουν την εθνική καθημερινότητα για τα χρόνια που έρχονται.
Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προβάλλει ως η μόνη διασωθείσα σταθερά του πολιτικού συστήματος, την ώρα που η ψήφος διαμαρτυρίας εισπράττεται μονάχα μερικώς από την Αριστερά, και σε κάθε περίπτωση κατακερματισμένη στις διαφορετικές συνιστώσες της, από τη στιγμή που η πρόθεση αποχής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει βαρύ λογαριασμό για το Μνημόνιο. Αν μάλιστα «διαβάσει» κανείς πίσω από τις λεγόμενες ποιοτικές ερωτήσεις, θα διαπιστώσει ότι το Μνημόνιο το χρεώνεται το «όλον» ΠΑΣΟΚ, και όχι μονάχα ο Γιώργος Παπανδρέου. Μια παράμετρος που δυσχεραίνει ουσιαστικά τους χειρισμούς του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος, στην κατεύθυνση της απεμπλοκής από μια τόσο βαριά πολιτική και ιδεολογική κληρονομιά.
Τα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού παραμένουν σταθερά χαμηλά, μετά τη συμμετοχή του κόμματος στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη απέχει και πάλι μακράν του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, τη στιγμή που εκεί βρίσκεται ήδη, για παράδειγμα, η Χρυσή Αυγή.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα για τον Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του. Το 91% την αποτιμά αρνητικά, ποσοστό που αγγίζει, αν δεν ξεπερνά κιόλας τη συρρικνωμένη κοινωνική αποδοχή της κυβέρνησης Παπανδρέου, πριν από την αλλαγή πρωθυπουργού.
Όσο για τον Λουκά Παπαδήμο, η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη καθώς οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του φτάνουν στα επίπεδα του 48%, έναντι 46% που είναι οι θετικές. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για παραδοσιακό πολιτικό, αλλά για τεχνοκράτη, μια παράμετρος που καθιστά ακόμη πιο ανησυχητική για τον Λουκά Παπαδήμο την τόσο ραγδαία φθορά στην αποδοχή του από την κοινωνία.
Και φυσικά, η κοινωνία δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία, για να δοθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο. Εκλογές, θέλει το 58%, έναντι 38% που δεν τις κρίνει σκόπιμες. Εκλογές, όπως επιτάσσει η Δημοκρατία και αξιώνει η κοινή λογική.

statesmem.gr