Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Επιθεση Ντίνας Νικολάκου και Γιαννακούρα προς τον Δήμαρχο Τρίπολης

Νικολάκου προς Σμυρνιώτη:  “Μη γίνεστε αφερέγγυος κύριε Δήμαρχε”


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου ανέφερε:

Με βαθιά κατάπληξη ακούσαμε τον Δήμαρχο Τρίπολης να επανέρχεται στο ζήτημα των σκουπιδιών μια μόλις εβδομάδα από την συνάντηση που ζήτησε το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου ο Περιφερειάρχης να συνδράμει σε λύση, σε μια στιγμή οριακή για την Τρίπολη, αφού οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει με σκουπίδια και απειλούνταν άμεσα η υγεία των συμπολιτών μας.
Εκεί συμφωνήθηκε άμεσα ο Δήμαρχος να βρει τον χώρο, όπου θα εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και η περιφέρεια να συνδράμει με άμεση αδειοδότηση. Ωστόσο, ο περιφερειάρχης σημείωσε τότε ότι δεν θα φτάναμε σε αυτό το αδιέξοδο αν ο δήμαρχος είχε αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή με σοβαρότητα το ζήτημα. Και βέβαια οι ζημιές στην πόλη από το πλημμυρικό φαινόμενο δεν θα είχαν αυτήν την έκταση και αυτές τις σοβαρές συνέπειες που βιώσαμε χθες, αν τα φρεάτια δεν είναι φράξει σε μεγάλο βαθμό από τον όγκο των σκουπιδιών των περασμένων ημερών.
Κι αντί ο κ. Σμυρνιώτης να τελειώνει γρήγορα με την δέσμευση που ανέλαβε, έρχεται σήμερα να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις και να μας πει ότι πρέπει να τον αφήσουμε να λύσει μόνος του το πρόβλημα, το ίδιο πρόβλημα που τον έπνιγε πριν μια εβδομάδα και ως εκ τούτου ζήτησε τη βοήθεια του περιφερειάρχη.
Δύο σχόλια θέλω να κάνω.
Θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε μόνο του να λύσει το πρόβλημα αν δεν θεωρούσαμε ότι ένα τέτοιο πείραμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών  μας και να αποτελειώσει τα οικονομικά του Δήμου λόγω των οδυνηρών προστίμων που πρόκειται να επιβληθούν.  Με απλά λόγια. Σήμερα ο κ. Σμυρνιώτης προσπαθεί να κάνει τον μάγκα, την ίδια ώρα που η πόλη  πλημμύρισε, όχι επειδή η ΔΕΥΑΤ δεν είχε καθαρίσει τα φρεάτια, αλλά επειδή τα σκουπίδια που ο κ.  Δήμαρχος άφησε στους δρόμους, τα έφραξαν.
Ο κ. Σμυρνιώτης πρέπει να αντιληφθεί ότι στο δημόσιο βίο χωρίς συνέπεια στις απόψεις και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων δεν μπορεί κάποιος να θεωρείται επί μακρόν φερέγγυος συνομιλητής. Ας εργαστεί κι εκείνος σοβαρά, διότι μέχρι τώρα στις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που έχει επιδοθεί, έχει διαψευσθεί κι αυτό το βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους και δυστυχώς ενίοτε με βίαιο τρόπο.
Κι αν βολεύεται να ρίχνει τις ευθύνες αλλού, όπως έκανε τόσο καιρό με τα σκουπίδια και σήμερα με τις καταστροφές, αυτό δεν είναι ούτε πολιτική δεινότητα ούτε διαχειριστική ικανότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Κι αν του “βρωμάει” τώρα ο δεματοποιητής και προστρέχει στους γνωστούς εργολάβους, κι αυτό πιθανόν κάτι σημαίνει...


Γιαννακούρας προς Σμυρνιώτη ΅Μην ψάχνετε για άλλοθι τη στιγμή που η Τρίπολη υποφέρει”

Σε ερώτημα που τέθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας από δημοσιογράφο σχετικά με τις καταστροφές στην πόλη της Τρίπολης και τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Τρίπολης, ο κ. Γιαννακούρας έδωσε την εξής απάντηση:

“Τα πράγματα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα. Το 80% των κλήσεων στην πυροσβεστική αφορούσε την πόλη της Τρίπολης. Η απορροή των υδάτων της Τρίπολης ουδεμία σχέση έχει με τα ρέματα που ο κ. Καρλής μου ανέφερε στην επιστολή.  Η αιτία της χθεσινής καταστροφής ήταν ότι αν και τα φρεάτια της πόλης είχαν καθαριστεί από την ΔΕΥΑΤ, η κατάσταση επιβαρύνθηκε  λόγω του σημαντικού όγκου των σκουπιδιών που είχαν κι αυτά “πλημμυρίσει” την Τρίπολη τις περασμένες ημέρες.  Και ασφαλώς, για να προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα το ζήτημα, ο όγκος της βροχής ήταν τέτοιος και το καιρικό φαινόμενο τόσο ακραίο που δύσκολα θα αποτρέπονταν κάποιες καταστροφές. Όσο για τα ρέματα που δήθεν φταίνε και που επικαλείται ο κ. Καρλής, προσωπικά συγκάλεσα σύσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου και ζήτησα από όλους τους Δήμους να μου υποδείξουν ρέματα που χρειάζονται παρεμβάσεις και τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν ασφαλώς είχαν καθαριστεί.  Και μου απάντησαν όλοι. Αυτά όμως είναι έργα που είναι εξαιρετικά πολυδάπανα και δεν μπορούν να γίνουν σε δυο μήνες , αφού χρειάζονται εργολαβίες, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και άλλες διαδικασίες. Ωστόσο, εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει και είμαστε σε φάση εγκατάστασης του εργολάβου στη λεγόμενη Καταβόθρα του Ζευγολατιού, σε μια περιοχή όπου ο κ. Καρλής υπηρέτησε για χρόνια ως ο μόνιμος Δήμαρχος, χωρίς να έχει κάνει ουδέποτε ο ίδιος την παραμικρή παρέμβαση.  Οπότε ο κ. Δήμαρχος ή δεν γνωρίζει τα θεμελιώδη ή  ψάχνει άλλοθι. Και αυτό είναι πολιτική ανευθυνότητα”.