Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή - Το μεσημέρι η ψήφος εμπιστοσύνης - Δείτε live

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή με την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκε στη Βουλή και παρακολούθησε τους εισηγητές των κομμάτων, κρατώντας, μάλιστα, σημειώσεις.
Μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρές διαφωνίες, τόσο για το αν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και για τη διάρκεια ζωής της και την ημερομηνία των εκλογών.
Η νέα κυβέρνηση, πάντως, πρέπει να επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο εκατό ημερών. Ο πρωθυπουργός αρχίζει τις επίσημες επαφές του, με πρώτο στόχο την εκταμίευση της έκτης δόσης την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Παρόλα αυτά εξακολουθεί να διχάζει το ΠΑΣΟΚ το θέμα της αλλαγής ηγεσίας, ενώ ακόμη και αυτοί που το θέτουν, διαφωνούν ως προς τον χρόνο, που πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες. Θέμα, ωστόσο, προέκυψε και με την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να συγκαλέσει σύσκεψη υπουργών, που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, πριν καν τις προγραμματικές δηλώσεις από τον Λουκά Παπαδήμο. Πολλοί υπουργοί ενοχλήθηκαν, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους.
Την ίδια ώρα, φαίνεται να ανοίγει και τρίτο μέτωπο, με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη να ζητούν από τους βουλευτές να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Για πολιτικούς λόγους όπως είπε και στην Βουλή ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, θα καταψηφίσει τη νεα κυβέρνηση.
Όπως είπε, δεν μπορεί να συμπλεύσει με κόμματα όπως το ΛΑΟΣ που είναι ξενοφοβικά και απειλούν την κοινωνική συνοχή. "Γι' αυτό τον λόγο", είπε ο κ. Τσετίν Μάτανζη, "δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".
Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε ο Πάνος Καμμένος, στον οποίο και επανέλαβε πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου στη σημερινή ψηφοφορία.
Σταθερός στις θέσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε σήμερα στον Γ. Παπαδάκη, ο Π. Καμμένος. Δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου και δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα παραμείνει σπίτι του. Να ξέρει από... τώρα για τη διαγραφή του ή περιμένει ότι ο Σαμαράς θα το ξανασκεφτεί πάλι...
Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και ήδη στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις για να αλλάξει γνώμη.
Τη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου σε περίπτωση που επιμείνει στη θέση του να καταψηφίσει την νέα κυβέρνηση προανήγγειλε από τη συχνότητα του ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος Γιάννης Τραγάκης. Ο Γ.Τραγάκης δήλωσε ότι όποιος βουλευτής της ΝΔ δεν ακολουθήσει την κορυφαία απόφαση του κόμματος, όπως είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.
Ερωτηθείς εάν διαφοροποίηση αποτελεί και η μη παρουσία του βουλευτή την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας απάντησε θετικά. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαγραφή του Σωτήρη Χατζηγάκη, ο κ. Τραγάκης αιτιολόγησε την απόφαση της ΝΔ, λέγοντας ότι η αναφορά σε «σταγονίδια» παραπέμπει στην έννοια «χουντικός». Επιπλέον, επέμεινε πως δεν υπάρχουν τάσεις στην ΝΔ.
Συνολικά τα τρία κόμματα μετρούν 250 βουλευτές αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν εκτός από τον Πάνο Καμμένο που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει αλλά και τον κ. Μάταντζη, δεν θα υπάρξουν και άλλες διαρροές.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ