Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: Δεν απολογούμαστε για την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι. Δεν στηρίζουμε αναδρομικά, ούτε συνεχίζουμε την πολιτική του Μνημονίου, διότι είναι ολέθρια

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πριν από δύο εβδομάδες, ο τέως Πρωθυπουργός έθεσε σε κίνηση μία αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη. Η Ελλάδα, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της, παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά ως ένας αναξιόπιστος, ψεύτης και καιροσκόπος εταίρος. Και για μερικές κρίσιμες ημέρες βαδίσαμε στο τεντωμένο σκοινί της απομόνωσης και της χρεοκοπίας. Αυτοί οι ολέθριοι χειρισμοί και η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα έφεραν τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε ένα δίλημμα. Ή θα έμενε άπραγη αφήνοντας την ιστορία να καταγράψει την πτώση της χώρας, ή θα έβγαινε μπροστά.
Και αυτό ακριβώς επέλεξε να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, να βγει μπροστά, με πλήρη επίγνωση του κόστους και της δυσκολίας. Μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας, της κοινωνικής έκρηξης και του διεθνούς εξευτελισμού, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μια υπεύθυνη πρόταση με τέσσερις προτεραιότητες: Την άμεση ματαίωση του δημοψηφίσματος, την παραίτηση του Πρωθυπουργού, τον σχηματισμό μεταβατικής Κυβέρνησης με συγκεκριμένο έργο, και χρονικό ορίζοντα την 19η Φεβρουαρίου, ημέρα εθνικών εκλογών.
Αυτές οι πρωτοβουλίες έτυχαν της ίδιας θετικής υποδοχής από τον ελληνικό λαό, όπως και οι θέσεις μας για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής Παπανδρέου, η οποία, παρά τη σκληρή λιτότητα δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους που έθεσε. Ύφεση, Ανεργία, Πληθωρισμός, μείωση εσόδων, αύξηση δαπανών, μηδέν επενδύσεις. Σιγά σιγά όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε δίκιο όταν φώναζε ότι η λιτότητα τρέφει την ύφεση και η ύφεση υπονομεύει την ανάπτυξη. Όπως όλοι τώρα αναγνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενεργήσει άμεσα για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό.
Ο τέως Πρωθυπουργός τελείωσε την Πρωθυπουργική του σταδιοδρομία με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησε: με ψέματα και δολοπλοκίες για να μείνουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του αγκιστρωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας. Είπαν ότι προτάθηκαν ονόματα για τη θέση του Πρωθυπουργού, τα οποία απέρριψε η Νέα Δημοκρατία, ενώ αποδείχθηκε ότι ως τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης κανείς δεν είχε επικοινωνήσει ούτε καν με τον κύριο Παπαδήμο. Είπαν ότι θέταμε όρους, ενώ ο κ.Παπαδήμος είπε ότι ούτε έθεσε ούτε του τέθηκε κανένας όρος. Είπαν ότι όλα είναι στο τραπέζι, και νέα μέτρα και νέα Μνημόνια και μετάθεση εκλογών. Στην πραγματικότητα όλα είναι γραμμένα και υπογεγραμμένα στο πλαίσιο αρχών: Διασφάλιση της έκτης δόσης, κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και εκλογές άμεσα.
Δεν απολογούμαστε για την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι. Δεν στηρίζουμε αναδρομικά, ούτε συνεχίζουμε την πολιτική του Μνημονίου, διότι είναι ολέθρια. Δεν κάνουμε πρόβα διακυβέρνησης, ούτε συγκυβερνούμε, διότι δεν έχουμε τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό. Διαχειριζόμαστε με κόστος, και το γνωρίζουμε αυτό, μία κατεπείγουσα κρίση, διότι αυτό ήταν το υπεύθυνο και το σώφρον. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντίθετο στη νομιμότητα, στο σύνταγμα και στην εντολή που έχουμε πάρει ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις που ανέλαβε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξει το καθήκον της για να περιοριστεί η ζημιά που έχει υποστεί η πατρίδα. Γιατί την επαύριο, ως Κυβέρνηση, θέλουμε η χώρα να είναι ζωντανή και ανεκβίαστη. Θέλουμε να μπορεί να διαπραγματευτεί με ψηλά το κεφάλι τη ριζική αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.»