Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σταύρος Δήμας: Αναμένουμε από τους εταίρους μας να σταματήσουν την κακοφωνία περί εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Έκκληση τόσο στους εταίρους μας όσο και στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν εποικοδομητικά, ώστε να προβληθούν και να αξιοποιηθούν τα θετικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, απηύθυνε από του βήματος της βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. «Αναμένουμε από τους εταίρους μας να σταματήσουν την κακοφωνία περί εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Αυτή η ρητορική αποθαρρύνει τους επενδυτές» επισήμανε και απευθυνόμενος στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις τις κάλεσε να παλέψουν για να αποκαταστήσουν «τη διεθνή εικόνα της χώρας που έχει τρωθεί επικίνδυνα».

«Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δύσκολες εξελίξεις. Χρειάζεται ετοιμότητα και διεθνής παρουσία της χώρας. Οφείλουμε όλοι να σταματήσουμε την μονόπλευρη παρουσίαση όλων των αρνητικών πλευρών της χώρας. Να θυμίσουμε ποια είναι τα θετικά, και είναι πολλά, αυτής της χώρας και να τα προβάλουμε. Σε αυτή τη προσπάθεια είναι απαραίτητη η ευρύτερη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Δήμας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κρυστάλλινη θέση και δεν κάνει εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία της, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΠΓΔΜ ότι η ενταξιακή τους προοπτική περνά μέσα από το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και κανόνων.

Επισήμανε ότι «η επίτευξη προόδου στο κυπριακό θα έδινε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τον πλούτο της και να οριοθετήσει τις ΑΟΖ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να την βάλουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει να πάψουμε να προβάλουμε μόνο την κακή της εικόνα και να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη. Κάθε ένας από εμάς διαμορφώνει και την εικόνα της χώρας. Με αυτοπεποίθηση ας της δώσουμε την θέση που της αξίζει» κατέληξε ο κ. Δήμας.