Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών


Μήνυμα από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας



Από τα πανάρχαια χρόνια, το έργο του «διδασκάλου» ήταν πολύ σημαντικό. Οι ευθύνες του μεγάλες και οι υποχρεώσεις του τεράστιες. Ως έμπρακτη, αλλά και συμβολική αναγνώριση και απόδοση τιμής για την μεγάλη αποστολή των εκπαιδευτικών και ιδίως την κοινωνική προσφορά τους, η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τη σημερινή μέρα ως παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.
Τιμούμε σήμερα τους εκπαιδευτικούς, δυστυχώς με κλειστά τα σχολεία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και των καταλήψεων. Οι εκπαιδευτικοί, κάθε βαθμίδας, αντιμετωπίζουν πλήθος βιοποριστικών, επιμορφωτικών και εργασιακών προβλημάτων, που δυσχεραίνουν την εκπλήρωση της αποστολής τους στο βαθμό που θα επιθυμούσαν. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι αναστολές και οι συγχύσεις που επικρατούν στο χώρο της παιδείας είναι βασική αιτία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγκαστικά ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εξελίξεων περιορίζεται και ταυτόχρονα υποχωρεί το αίσθημα πνευματικής ανεξαρτησίας των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ- εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται επένδυση στην παιδεία, έχουμε όλοι υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε την ύψιστη σημασία της αποστολής των εκπαιδευτικών και να φροντίσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για τη διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών (επιστημονικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, ηθικών), ώστε να καταστήσουν τον έλληνα εκπαιδευτικό, ελεύθερο και εφοδιασμένο με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δημόσιο λειτουργό. Για να ασκεί το σπουδαίο κοινωνικό και παιδαγωγικό λειτούργημά του, κρατώντας στα χέρια του την τύχη και την ευθύνη των παιδιών και της νεολαίας μας. Και διαμορφώνοντας με συνέπεια, ευθύνη και αξιοπρέπεια, τρόπο σκέψης και νοοτροπίες.



Επίσης από τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:



«Το Υπουργείο Παιδείας (με την από 3-10-2011 εγκύκλιό του), απευθύνει έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να συνεισφέρουν, πέραν του υποχρεωτικού τους ωραρίου, σε επιπλέον ώρες διδασκαλίας. Ακόμη και  για μαθήματα πέραν  του στενού γνωστικού τους αντικειμένου ή της εξειδίκευσής τους. Κι αυτό, τη στιγμή που, εκτός της διδασκαλίας, έχουν να επιτελέσουν ερευνητικό και διοικητικό έργο, βάσει του οποίου θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα κρίνονται για την επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους ανέλιξη.

Η λειτουργία των Ιδρυμάτων επαφίεται, ουσιαστικά, στον πατριωτισμό του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού τους.

Ίσως το μοναδικό μέλημα του Υπουργείου, είναι η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και οι διαδικασίες ανάδειξης των προβλεπόμενων οργάνων διοίκησης.

Όφειλαν στο Υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσουν εγκαίρως για την εύρυθμη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και όχι να γνωστοποιούν την τελευταία στιγμή τον αριθμό των εγκεκριμένων πιστώσεων, με  αποτέλεσμα όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, να βρίσκονται σε αναταραχή με ορατό τον κίνδυνο καθυστέρησης της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου.

Το Υπουργείο, αντί να στέλνει εγκυκλίους, θα έπρεπε να διασφαλίσει τις ελάχιστες εκείνες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των Τ.Ε.Ι. και να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο σπουδών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα Ιδρύματα είναι το γεγονός ότι το αναγκαίο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μειωμένο κατά 55% κατά μέσο όρο σε όλα τα Τ.Ε.Ι. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά , ενώ για κάποια Ιδρύματα, όπως το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και το Τ.Ε.Ι. Λαμίας, οι αντίστοιχες μειώσεις αγγίζουν το 65%.

Καλείται άμεσα η κα Υπουργός Παιδείας: Να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των Ιδρυμάτων. Να ξεκολλήσει τους διορισμούς των ήδη εκλεγμένων μελών Ε.Π. που εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν στο γραφείο της. Να αυξήσει υπέρ των Τ.Ε.Ι το ποσοστό κατανομής των 400 πιστώσεων για διορισμούς νέων  μελών ΔΕΠ - Ε.Π. που έχουν ήδη εκλεγεί.

Να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων, ώστε να εξορθολογήσει την εκπαιδευτική διαδικασία».