Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κουτρουμάνης: Ανέφικτη η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

«Όχι» Κατσέλη στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης












Αρνητικός στην προοπτική κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που χαρακτήρισε «ανέφικτο», εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει πάνω στο θέμα αυτό» είπε ο κ. Κουτρουμάνης και διευκρίνισε ότι «κάτι τέτοιο ρυθμίζεται με διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών».
Σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα της τρόικας περί κατάργησης της ΕΓΣΣΕ και τη φράση που του αποδόθηκε ότι το ζήτημα τον υπερβαίνει. Απάντησε ότι «δεν είπα ότι απλά με υπερβαίνει. Είπα ότι είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νομικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα και με την πραγματικότητα. Δηλαδή, μία αποδοχή της πρότασης θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη μείωση των μισθών και κυρίως των χαμηλά αμειβόμενων Ελλήνων. Θα οδηγούσε σε παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματος και ουσιαστικά σε αναθεώρηση των στόχων που έχουμε βάλει στο Μεσοπρόθεσμο».
Ο κ. Κουτρουμάνης, σημείωσε ακόμη ότι η ανταγωνιστικότητα και η πάταξη της ανεργίας «δεν εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος» και πως «αυτό φαίνεται και από το πώς απορροφώνται τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός επισήμανε ότι το 2011 θα κλείσει με απώλειες 4 δισ. ευρώ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα καλυφθούν με την περικοπή δαπανών στον τομέα της Υγείας και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «οποιοδήποτε πρόβλημα για την καταβολή των συντάξεων».
Όπως είπε, οι καθυστερημένες οφειλές στα ταμεία φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τα επίπεδα μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, ανέφερε ότι «αυτό που προγραμματίζουμε είναι η μείωση των επικουρικών στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα από 15% έως 25%. Αυτό είναι μια υποχρέωση που έχουμε αναλάβει όχι απέναντι στην τρόικα, αλλά για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και έπρεπε να την υλοποιήσουμε το Σεπτέμβριο. Θα καταθέσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ταμείο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ), τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, όπου υπάρχουν και υψηλές συντάξεις και υψηλά ελλείμματα. Δεν θα υπερβαίνει, όμως, η μείωση το 25%».
Τέλος, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που είναι έτοιμη από τον Αύγουστο και η οποία θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Πέμπτη.

"ΟΧΙ" από την Κατσέλη

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει μια ενδεχόμενη κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, είπε ότι δεν θα ψήφιζε την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, ενώ τόνισε ότι «είναι σημαντικό να ξέρουν και οι εταίροι μας που μπαίνουν οι ‘κόκκινες γραμμές’».
Παράλληλα, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, την εφεδρεία, τη φοροδιαφυγή και τις αποκρατικοποιήσεις και επισήμανε ότι αυτές οι καθυστερήσεις έδωσαν αφορμή στους εταίρους μας για πιέσεις. Τέλος, εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για τα δάνεια των υπερχρεωμένων δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

eklogika.gr