Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Χρήστος Σταϊκούρας Η Κυβέρνηση, συνεχώς, αποδεικνύει ότι έχει έλλειμμα πολιτικού θάρρους, ενώ διαθέτει πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η Κυβέρνηση, συνεχώς, αποδεικνύει ότι έχει έλλειμμα πολιτικού θάρρους, ενώ διαθέτει πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν 3 μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί “σχέδιο σωτηρίας” για τη χώρα.

Προσθέτοντας νέες δεσμεύσεις, την επιβολή νέων φόρων, τη μεγαλύτερη οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων.


Και όλα αυτά γιατί έχει αποτύχει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Τόσο στη επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Απλό το ερώτημα που τίθεται: Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα;

Κι αν ήταν λάθος ή ανεφάρμοστα, γιατί τα ψήφισαν τότε;



Τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της Κυβέρνησης είναι μετρήσιμα.

·         Η ύφεση είναι μεγάλη, πολύ βαθύτερη από τις αρχικές και πρόσφατες εκτιμήσεις, και παρατεταμένη. 

·         Το “εσωτερικό χρέος” δημιουργεί ασφυξία στην αγορά.

·         Η ανεργία αυξάνεται δραματικά.

·         Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται.

·         Τα spreads έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

·         Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται.



Όλες αυτές οι αποκλίσεις και οι αστοχίες οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα, μέτρα, ώστε να υπάρξει -εάν υπάρξει- “πρωτογενές πλεόνασμα το 2012”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, όμως:

1ον. Αποκρύπτει ότι, σήμερα, το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και σημαντικά υψηλότερο από το προϋπολογισθέν για όλο το 2011.

2ον. Αποσιωπά ότι έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν μέτρα ύψους περίπου 52 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 (όταν το Μνημόνιο περιλάμβανε μέτρα 30 δισ. ευρώ για ολόκληρη την περίοδο μέχρι το 2013) προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί, κατά 19 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μνημείο» οικονομικής αναποτελεσματικότητας.  

3ον. Αγνοεί ότι η όποια μείωση του ελλείμματος θα οφείλεται σε έκτακτα μέτρα, που δεν εξασφαλίζουν βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή.

4ον. Λησμονεί τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έχουν συσσωρευθεί την τελευταία διετία, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων του Δημοσίου είναι απαραίτητη για να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία, αλλά θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες. Η κυβέρνηση κρύβει συνεπώς έλλειμμα «κάτω από το χαλί»…

5ον. Αγνοεί, ότι σε μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, με υψηλούς τόκους, τεράστιο χρέος και βαθιά ύφεση, δεν αρκούν τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα για να αντιμετωπίσουμε το ύψος και τη δυναμική του δημοσίου χρέους. Χρειάζεται, το ταχύτερο, ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός!

Χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, μικρότερο κράτος, περιστολή της σπατάλης και μείωση των φορολογικών συντελεστών για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να περιορίσει τις δαπάνες κτυπώντας τη σπατάλη του κράτους, αυξάνει συνέχεια τους φόρους και πνίγει την Ελληνική Οικονομία.

Αυτό δεν λέει ο κ. Βενιζέλος.

Όλα τα υπόλοιπα που λέει, είναι τόσο «αξιόπιστα», όσο η δήλωσή του, πριν από τρεις μήνες, ότι «το ακίνητο είναι ήδη πολύ επιβαρημένο» και «οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους», όσο και η δήλωσή του, προ τριών εβδομάδων, ότι δεν «τα έσπασε» με την Τρόϊκα κι ότι ήταν τότε… «προγραμματισμένη» η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αθήνα…

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει μια λάθος πολιτική.

Έχει το επίπλέον πρόβλημα ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει.

Ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμα ένα πρόβλημα: Έχει, πλέον, χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας.