Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες από την λατινική απόδοση των ονοματεπωνύμων τους στα διαβατήρια


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες από την  λατινική απόδοση των ονοματεπωνύμων  τους στα διαβατήρια τους έκανε την ακόλουθη δήλωση:


 «Στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν πιο εύκολη καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, αντί να συμβαίνει το… αυτονόητο, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες δυσλειτουργιών και ολιγωριών του κράτους σε ζητήματα τα οποία, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε καν να τα συζητάμε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σοβαρά πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, μετά την αλλαγή στάσης της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα της αναγραφής στα διαβατήρια με λατινικούς χαρακτήρες του ονοματεπώνυμού τους.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως Έλληνες πολίτες για τους οποίους τα προηγούμενα διαβατήρια εκδίδονταν με αναγραφή των στοιχείων τους κατά παρέκκλιση του προτύπου ΕΛΟΤ 743, και οι οποίοι, για πολλά χρόνια, δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ή ακόμη και στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του ονόματός τους, όπως το ανέγραφαν τα παλιά διαβατήρια.

Ωστόσο, αρκετοί από τους κατόχους των διαβατηρίων αυτών, όταν υπέβαλαν πρόσφατα αίτηση για αντικατάσταση του διαβατηρίου τους, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι το αίτημά τους για εκ νέου αναγραφή των στοιχείων τους στη λατινική γραφή, κατά παρέκκλιση του προτύπου ΕΛΟΤ 743 και όπως ακριβώς εμφανίζονταν στο προηγούμενο διαβατήριό τους, απορρίφθηκε, με την αιτιολογία ότι η διαφοροποίηση από το πρότυπο ΕΛΟΤ συνιστά στην πραγματικότητα αλλαγή του ονοματεπώνυμου και όχι απλή μεταγραφή του στη λατινική! Η άποψη αυτή στηρίζεται στην (με αριθμό 9/2010) γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, η οποία, εφόσον έγινε δεκτή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τη διοίκηση και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από αυτήν.

Για το θέμα αυτό, όμως, ο Συνήγορός του Πολίτη παρατηρεί ότι η Διεύθυνση Διαβατηρίων πρέπει να αποδέχεται την εγγραφή του ονοματεπώνυμου όπως ακριβώς έγινε δεκτή στο προηγούμενο δημόσιο έγγραφο. Ιδιαίτερα για περιπτώσεις γραφής που έχουν παγιωθεί για τους  Έλληνες της αλλοδαπής και φαίνεται εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι αδύνατον, να τροποποιηθούν.  

Και για όσους σπεύσουν να πουν ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι «πολύ ειδικό» και αφορά περιορισμένες περιπτώσεις, επισημαίνουμε ότι αφορά μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών και μάλιστα τις περισσότερες φορές στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό, όπου αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, σε μία περίοδο ούτως ή άλλως δύσκολη για τη χώρα μας.

Σκοπεύει, άραγε, η κυβέρνηση να κάνει κάτι για να μην ταλαιπωρούνται αυτοί οι συμπολίτες μας;».