Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Οι δηλώσεις Μπαγίς επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου για να πετύχει τους στόχους της.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έτσι θα καταστεί ο παρίας της διεθνούς έννομης τάξης.
Γιατί μόνον ένας παρίας της διεθνούς έννομης τάξης θα χρησιμοποιούσε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι, επειδή το υπό τη δική της κατοχή τμήμα της Κύπρου δεν συμμετέχει στις έρευνες, είναι παράνομες οι έρευνες που παραγγέλλει η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου!
Εάν η Τουρκία θέλει να παίξει το ρόλο που από το οικονομικό και γεωστρατηγικό της μέγεθος νομίζει ότι δικαιούται να παίζει, οφείλει να καταστεί πρώτα αξιόπιστο μέλος της διεθνούς κοινότητας καθώς και υπεύθυνο υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να συμβεί αυτό οφείλει:
Α) Να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επικυρώσει την Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι.
Β) Να σέβεται τις συνθήκες μεταξύ τρίτων χωρών, που μάλιστα, δεν την αφορούν.
Γ) Να συμβάλει αποτελεσματικά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, επιλύοντας τα διμερή προβλήματά της με την Ελλάδα και συμβάλλοντας ενεργώς σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».
Επίσης ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής, Θεόδωρος Σκυλακάκης , έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Τα ελλείμματα που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή δεν μειώνονται ούτε με λόγια, ούτε με την "καταιγίδα νομοσχεδίων" που σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος.
Απόδειξη, το σημαντικότερο νομοσχέδιο που ήδη ψήφισε ο κ. Βενιζέλος, περί αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν εφαρμόζεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ταμείου, που προσωπικά επέλεξε ο κ. Βενιζέλος, τον κ. Κουκιάδη, ο οποίος σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής εμφανίστηκε μια και μοναδική φορά στο Ταμείο στους δύο μήνες μετά τη σύστασή του και ξεκαθάρισε ότι "αυτή την περίοδο δεν πρόκειται να συναινέσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας λόγω της μεγάλης πτώσης στη χρηματαγορά και την απαξίωση της κτηματαγοράς".
Την ίδια στιγμή σε απάντηση σε ερώτησή μου ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει ότι: "Η Επιτροπή δεν έχει εκπονήσει, ούτε έχει υπόψη της τυχόν αναλυτική εκτίμηση επιπτώσεων που θα έχει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων". Κοινώς κανείς δεν γνωρίζει αν οι τιμές πώλησης της δημόσιας περιουσίας που προβλέπονται στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Η σοβαρότητα του κυβερνητικού έργου διολισθαίνει ολοταχώς και τείνει να ταυτιστεί με την σοβαρότητα του κ. Σαμαρά που δήλωνε πέρσι τέτοια εποχή ότι μπορεί να εξασφαλίσει 50 δις σε δυο χρόνια από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με συνέπειες ολέθριες για την Ελλάδα».