Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 100,3

Ντόρα Μπακογιάννη, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας
Στον Μπάμπη Παπαδημητρίου

Ερωτηθείσα ποια είναι η θέση της για τις εξελίξεις των συζητήσεων με την τρόικα

Ντόρα Μπακογιάννη:Εγώ κατάλαβα αυτό το οποίο λίγο-πολύ κουβεντιαζόταν σε όλους τους διαδρόμους και των Βρυξελλών και των Αθηνών ότι ερχόμενη η τρόικα διαπίστωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι προετοιμασίες για αποκρατικοποιήσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προωθηθεί καθόλου.

Η κατεύθυνση που κουβεντιάζει το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο παραμένει το ίδιο με διαφορετικούς τίτλους, μεταρρυθμίσεις αυτό που ονομάζεται διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει και το αποτέλεσμα είναι ότι οι τροϊκανοί, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι βεβαίως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα διότι ούτε φοροδοτική ικανότητα υπάρχει, έχουν εξαντληθεί οι έλληνες δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να μπει μπροστά η οικονομία είναι να προχωρήσουνε οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ε! αυτές η ελληνική κυβέρνηση δεν τις προχωράει, δεν θέλει να συγκρουστεί με τα σπλάχνα της αυτή είναι η ταμπακέρα».
Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει καταθέσει εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο και αποδείξαμε ότι ήταν αδύνατο να βγουν τα νούμερα του μεσοπρόθεσμου. Με αλλά λόγια ο κ. Βενιζέλος επαναδιαπραγματεύεται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, επαναδιαπραγματεύεται το ονομάζει συνομιλίες αλλά επαναδιαπραγματεύεται.
Κάνει προσπάθεια δηλαδή να εξορθολογιστούν τα νούμερα και βεβαίως εκεί είναι ανοιχτή η ελληνική κυβέρνηση διότι αυτή η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν υπήρχαν κάποιες τουλάχιστον αποδείξεις ότι πάμε για διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Άρα και εσείς συμφωνείτε ότι χρειάζεται να ξαναδούμε τα νούμερα άρα υπάρχει μια βάση συζήτησης αυτή τη στιγμή και με την ΝΔ  διότι αυτό ζητάει και ο Σαμαράς
Ντόρα Μπακογιάννη: Βεβαίως αλλά ο Σαμαράς τα ζητάει αυτά αρνούμενος τη βάση του μνημονίου οπότε εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Ο Σαμαράς δήλωσε χθες σε κυριακάτική εφημερίδα ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχει λήξει το θέμα. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Δεν υπάρχει μαγικό πρόγραμμα το οποίο μέσα σε δύο χρόνια  να έχει φέρει την Ελλάδα σε ανάκαμψη χωρίς να υποστεί ο ελληνικός λαός καμία θυσία, είναι απλούστατα ψέματα αυτά. Αυτό δεν βοηθάει, αυτό που βοηθάει είναι να δούμε την αλήθεια κατάματα, να την πούμε στον ελληνικό λαό και να είμαστε όμως αποτελεσματικοί στην πολιτική που κάνουμε. Αυτή η κυβέρνηση είναι κάτι το απίστευτο στο πόσο λίγο αποδίδει.

Ερωτηθείσα αν οι εταίροι μας έχουν την δυνατότητα να δώσουν μια νέα παράταση στην Ελλάδα

Ντόρα Μπακογιάννη:Έχω την εντύπωση ότι δυσκολεύουν τα πράγματα. Ήμουν στο Παρίσι πριν από τρεις μέρες σε μια Σύνοδο των γάλλων επιχειρηματιών, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι στην Ελλάδα η προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει δεν γίνεται.
Δηλαδή δεν αρνούνται ούτε την ύφεση ούτε τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από το πρόγραμμα, δεν αρνούνται τίποτα από όλα αυτά αυτό που πραγματικά αρνούνται είναι ότι δεν βλέπουνε ουσιαστική βούληση για διαρθρωτικές αλλαγές.
Έχουν δε απόλυτη πεποίθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, οι κομματικοί τους στρατοί  εξαρτώνται από το κράτος και δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν μαζί τους. Αυτό πλέον αρχίζει και γίνεται πεποίθηση σε αυτούς τους κύκλους και το αποτέλεσμα είναι ότι οι ανοχές τις οποίες δείχνουνε έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα στο εσωτερικό τους, είδατε ότι χθες στην Γερμανία αυξήθηκε η ακροδεξιά και η ακροαριστερά. Δηλαδή είναι φαινόμενα τα οποία πρέπει να προβληματίσουν και εμάς.

Δημοσιογράφος:Αυτό που μου λέτε είναι ότι θα ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν αλλαγές στα όσα έχουν συμφωνηθεί ως προς τα δημοσιονομικά εάν μπορούσαμε να τους πείσουμε ότι δουλεύουμε και έχουμε την διάθεση να συνεχίσουμε να αλλάζουμε αυτή τη χώρα.
Ντόρα Μπακογιάννη: Ασφαλώς, είμαι απολύτως πεπεισμένη για αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένη γιατί συνομιλώ συνέχεια μαζί τους και πιστεύω ότι και άλλα θέματα θα ήταν εφικτά όπως πχ να συμφωνήσουν εκείνοι για την αποπληρωμή των εσωτερικών υποχρεώσεων του κράτους έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί η οικονομία με μεγαλύτερη άνεση προς τις επιχειρήσεις.
Πιστεύω δηλαδή ότι αν συγκροτημένα η ελληνική κυβέρνηση απεδείκνυε ότι σήμερα αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο αυτού του κρατισμού, να ενισχύσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά με συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που η Συμμαχία τις έχει καταθέσει και έχουνε γίνει δεκτές τουλάχιστον από το δικό μας χώρο των Φιλελευθέρων αυτό πρέπει να μπορεί να γίνει.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να λέει άλλα, να κάνει άλλα και να έχετε την εντύπωση ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας μα κανένας μπούσουλας. Ότι είναι ένας πανικόβλητος Βενιζέλος και από την άλλη μεριά ένας Παπανδρέου ο οποίος εξαγγέλλει αλλά δεν υλοποιεί.



Ερωτηθείσα ποια θα είναι η θέση της στην περίπτωση μιας πρότασης από τον πρωθυπουργό για απολύσεις στο Δημόσιο

Ντόρα Μπακογιάννη:Εξαρτάται από τις προτάσεις που κάνει, εάν κάνει προτάσεις οι οποίες έχουνε έρθει κατόπιν αξιολόγησης και έχει καταλήξει πραγματικά με διαφανή διαδικασία σε μια τέτοια απόφαση τότε ναι θα πρέπει να το δούμε γιατί δεν μπορεί οι 200 χιλιάδες άνεργοι να είναι όλοι του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουνε δύο κατηγορίες ελλήνων οι προνομιούχοι και οι μη προνομιούχοι.
Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να πεις σε έναν εργαζόμενο ότι θα χάσει τη δουλειά του αλλά όταν φτάνουν τους 300 χιλιάδες  οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτές τις τομές που πρέπει να κάνουμε στον στενότερο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ε! τότε δεν κερδίζουμε τίποτα απλώς μεταφέρουμε κόστος ξανά σε άλλους έλληνες οι οποίοι το πληρώνουνε ήδη.

Δημοσιογράφος:Άρα η εφεδρεία είναι μια καλή λύση;
Ντόρα Μπακογιάννη:Ναι είναι μια λύση αναμφισβήτητα και νομίζω ότι εκεί τα κόμματα είναι όλα σύμφωνα.

Δημοσιογράφος:Ναι αλλά υπάρχει μια διαφοροποίηση στην διάρκεια αυτής της εφεδρείας η ΝΔ λέει ότι μπορεί αυτή να παραταθεί πρακτικώς επ’ άπειρον
Ντόρα Μπακογιάννη:Δεν το βλέπω αυτό εξαρτάται πάντοτε από τις περιπτώσεις και πως μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει. Δεν είναι μια απόφαση για όλους ίδια θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους αυτό αν θέλουμε να είμαστε και σοβαροί.

Ερωτηθείσα αν θα ήταν λύση οι εκλογές

Ντόρα Μπακογιάννη:Οι εκλογές θα είναι λύση ανάγκης, δεν είναι η καλύτερη λύση.

Δημοσιογράφος:Σε ποια περίπτωση θα λέγατε ναι να πάμε σε εκλογές
Ντόρα Μπακογιάννη:Στην περίπτωση πλέον που αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να υλοποιήσει το πρόγραμμά της ή αυτό τουλάχιστον το οποίο είναι υποχρεωμένη να κάνει και από την άλλη μεριά στην περίπτωση που τα κόμματα εξακολουθήσουν και διαθέτουν την αλαζονεία που επιδεικνύουν σήμερα της προσπάθειας μονοκομματικής άσκησης της εξουσίας.
Δηλαδή εάν υπάρχει περίπτωση εθνικής συνεννόησης για την οποία έχω κουραστεί να μιλάω το τελευταίο εξάμηνο και όπως βλέπετε είναι το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι συμφωνούν ότι αυτό απαιτεί η κοινή γνώμη, εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό λόγω ακριβώς της αντίληψης του χθες η οποία ακόμα κυριαρχεί στα κόμματα τότε υποχρεωτικά θα την επιβάλλει τη συνεργασία το αποτέλεσμα των εκλογών.


Δημοσιογράφος:Άρα να ξανακάνει ο Παπανδρέου μια προσπάθεια με τον Σαμαρά
Ντόρα Μπακογιάννη:Κατά τη γνώμη μου οφείλει να ξανακάνει προσπάθεια ο κ. Παπανδρέου αν θέλει να επιτύχει το καλύτερο για τη χώρα.