Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Κουμουτσάκος για την ΑΟΖ και τις τουρκικές αντιδράσεις: «Θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Η Τουρκία «παίζει με την φωτιά» και επιδιώκει μια «ελεγχόμενη ένταση», προσπαθώντας να «σύρει» τις ΗΠΑ στη διαχείριση μιας κρίσης, που η ίδια υποδαυλίζει, εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο κ. Κουμουτσάκος, εκτιμά ότι η Τουρκία επιδιώκει στο κυπριακό μια λύση που θα της διασφαλίσει σταθερό ρόλο και λόγο τοποτηρητή στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να διαβρώσει τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει μια ουσιαστική, αποτελεσματική και με κύρος προεδρία της, εμφανίζοντάς την ως πηγή εντάσεων και κρίσεων και όχι ως παράγοντα σταθερότητας, προσθέτει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το εξάμηνο της προεδρίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στο Ευρωατλαντικό πεδίο «με σκοπό να διευρυνθούν οι συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας», παραπέμποντας ευθέως στην αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Σε ερώτηση, γιατί επί κυβερνήσεως της ΝΔ δεν οριοθετήθηκε η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου και δεν ασκήθηκε το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, ο Έλληνας ευρωβουλευτής απάντησε:

«Η συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας ήταν πολύ στενή, άριστη σε όλα τα επίπεδα. Με σοβαρότητα, σχεδιασμό και συνέπεια προετοιμάζονταν τότε το έδαφος για μια τέτοια κίνηση. Είχαν ξεκινήσει διακριτικά αλλά και συστηματικά συνομιλίες για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και την Λιβύη. Επίσης επιτεύχθηκε μια αμοιβαίου οφέλους διμερής συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία. Ουδέποτε εγκαταλείφτηκε οποιαδήποτε δυνατότητα άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».