Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

'Αμεση απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, μείωση συντάξεων και να περάσει οπωσδήποτε το Τέλος Ακινήτων θα απαιτήσει η τρόϊκα

- Βενιζέλος: υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο
- Αύξηση φόρων και ορίων ηλικίας - Ποια επιπλέον μέτρα έρχονται άμεσα
- Καθυστέρηση της δόσης ίσως φέρει μερική στάση πληρωμών για 770.000 υπαλλήλους
- Στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας
- Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής

Πρόγευση των αποφάσεων της Κυβέρνησης και των όσων θα πει στους “τροϊκανούς” έδωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο του Economist αναφέροντας ότι οι αποφάσεις για το πόσοι και ποιοι υπάλληλοι του δημοσίου θα βρεθούν εκτός θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα

"Αυτήν την εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο", σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση".
Από το ίδιο βήμα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι απολύσεις δεν θα πρέπει να είναι ταμπού
(διαβαστε εδω τη σχετικη ειδηση)
Μένει να αποδειχθεί βέβαια αν η εκλογίκευση θα γίνει βάσει αναγκών ή κατ' επιταγή των “τροϊκανών”, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε πως αμέσως μετά έρχεται το ενιαίο μισθολόγιο που όπως δήλωσε θα έχει ολοκληρωθεί "στις αρχές Οκτωβρίου".

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη

Σκληρό «μπρα ντε φερ» με τους δανειστές μας θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, έχοντας έτοιμο στο συρτάρι του «πακέτο» μέτρων-σοκ ώστε με αυτά εάν χρειαστεί να ξεπεράσει τον σκόπελο της αμφισβήτησης ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόϊκα θα δοκιμαστούν –και κυρίως από τα αποτελέσματά της- οι αντοχές και οι ανοχές ενός ολόκληρου συστήματος: από τους ίδιους τους δανειστές έως τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τα μέλη της Κυβέρνησης, στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Εάν ο υπουργός Οικονομικών για ακόμη μία φορά δεν πείσει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίζονται, αλλά και να εισπράξει από το ειδικό Τέλος Ακινήτων περίπου 2,5-2,6 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα για να πιάσει ως τα τέλη της χρονιάς τους στόχους της, τότε θα ..ανοίξει το συρτάρι από το οποίο θα βγουν τα «νέα» μέτρα..

«Νέα» μέτρα που δεν είναι και τόσο .. «φρέσκα», αφού πρόκειται κυρίως για αποφάσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν και ..έμειναν στα χαρτιά:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς μαζί με απολύσεις των εργαζομένων, αύξηση των φόρων στην κατανάλωση, νέο και πιο σκληρό ασφαλιστικό -ίσως και με περαιτέρω αυξήσεις των ορίων ηλικίας- συνταξιοδότησης, μαζί νέες περικοπές προνοιακών επιδομάτων είναι μερικά, από τα μέτρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμόσει η Ελλάδα. Τα μέτρα όμως έμειναν στα χαρτιά και η τρόικα ζητά, όλα αυτά να εφαρμοστούν…εδώ και τώρα!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα μέτρα που επισπεύδονται θα είναι πιο σκληρά από ποτέ και θα πλήξουν τον δημόσιο τομέα. Είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικα για την 6η δόση, να προχωρήσει χωρίς εξαιρέσεις
Στην απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015
σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι
από 10 οργανισμούς που κλείνουν άμεσα και από άλλους 65 δημόσιοι θα πρέπει να κλείσουν ή να συγχωνευτούν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί το νέο μισθολόγιο λιτότητας στο δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους

Η τρόικα πιέζει και για περικοπές 30% στις συντάξεις του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την τηλεδιάσκεψη και με δεδομένη την απάντηση που θα έχει λάβει (αρνητική ή θετική), ο κ. Βενιζέλος θα μεταφέρει τα νέα δεδομένα στην Κυβερνητική Επιτροπή που θα ακολουθήσει, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πλέον υπό τον πρωθυπουργό θα αφορούν στο αν και κατά πόσον η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση.

Έκτακτα μέτρα το 2011 ή πρόσθετα πιο σκληρά για το 2012, με επιπλέον απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, συν όλα όσα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2010 κιόλας, αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά.
«Εξτρα» πονοκέφαλος σε αυτή τη φάση, η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, και η πιθανότητα να καθυστερήσει έστω και για λίγες μέρες, μία από τις επόμενες δόσεις των δανείων: Κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι για τουλάχιστον 15 μέρες -ή και έως ένα μήνα- 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Και αυτό θα γίνει εάν προχωρήσει τελικά η εισήγηση ΣΟΚ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

Είτε να μπει πλαφόν στις πληρωμές που θα γίνουν για μισθούς στο δημόσιο
Είτε να παγώσει –προσωρινά- η προκαταβολή μισθού που χορηγεί επί δεκαετίες στους υπαλλήλους το δημόσιο.
Στην δεύτερη περίπτωση, ουσιαστικά, το δημόσιο δεν θα καταβάλει τον Οκτώβριο το μισό μηνιάτικο, ως είθισται, αλλά θα το μεταθέσει για το τέλος του μήνα
ενώ το ίδιο μπορεί να γίνει και τον Νοέμβριο
δίνοντας έτσι παράταση χρόνου για την καταβολή συνολικής δαπάνης ύψους 1,3 δις ευρώ
Το βέβαιο είναι ότι αν η Ελλάδα δεν κάνει ότι χρειάζεται για να πάρει τα 8 δις της έκτης δόσης και τα 5 δις της έβδομης δόσης θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία ίσως και αδυναμία για να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν έως το τέλος του χρόνου.

newsit.gr