Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Έως και 40% η μείωση σε επικουρικές συντάξεις. Πνίγονται στα ελλείμματα τα ταμεία

Μειώσεις από 5% έως και 40% αναμένεται να επιβληθούν στις επικουρικές συντάξεις με στόχο να εξαλειφθούν τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων έως το 2015. Το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία ως το τέλος του έτους θα αγγίξει τα 750 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα μέσω της εισφοράς που επιβλήθηκε στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μπορεί η εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων να ολοκληρωθεί έως τις 17 Οκτωβρίου, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου εργασίας προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, λόγω της αφόρητης πίεσης της τρόικας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαμορφώνονται στο 20% του συντάξιμου μισθού, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν ταμεία όπου αγγίζει ακόμη και το 60%.

newsbeast.gr