Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ολομέλεια της Βουλής τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα , με εισηγητή τον Κώστα Κόλλια

Επερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας από κοινού με 25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κόλλιας θα εισηγηθεί την επερώτηση τις προσεχείς εβδομάδες στην ολομέλεια της Βουλής. Σχετικά με την παρέμβασή του ο Βουλευτής δήλωσε:

«Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του αμπελοοινικού τομέα για την αγροτική και εθνική μας οικονομία, αναλάβαμε ως Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας την πρωτοβουλία να φέρουμε στην ολομέλεια της Βουλής τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδείξουμε το θέμα, καθώς η δυναμική που παρουσιάζουν τα αμπελοοινικά προϊόντα απειλείται από την αδιαφορία της Κυβέρνησης, που διαπερνά όλα τα στάδια της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι τις εξαγωγές.

Η ραγδαία αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, οι τεράστιες φετινές ζημιές από τον περονόσπορο, το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι για την περσινή παραγωγή, έχουν φέρει τους αγρότες σε δεινή θέση. Η πολιτεία απουσιάζει, ιδιαίτερα στο θέμα των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο. Η επιδημία έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και 50% και η Κυβέρνηση ακόμα διαβεβαιώνει ότι έχει σχέδιο. Στην πραγματικότητα δεν έχει απολύτως τίποτα. Η διαδικασία των ΠΣΕΑ δεν μπορεί να προχωρήσει διότι το Υπουργείο δεν έχει καν συστήσει την αρμόδια διεύθυνση για τη διαχείριση των προγραμμάτων. Δεν υπάρχει ούτε κανονισμός για τα ΠΣΕΑ, ούτε ΚΥΑ για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΕΛΓΑ στο Υπουργείο, δεν υπάρχουν Επιτροπές. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για την αναγγελία της ζημιάς, για τις εκτιμήσεις, τα πορίσματα, για την εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως, το Υπουργείο δεν αφήνει περιθώριο για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Στο μεταξύ, η τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά για τον ΕΛΓΑ έχει εισπραχθεί προκαταβολικά, χωρίς καμία εγγύηση ανταπόδοσης.

Τα προβλήματα βεβαίως δεν περιορίζονται στο χωράφι, αλλά ταλανίζουν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια παραγωγής.  Η απουσία ελέγχων στην αγορά, τόσο για παράνομη διακίνηση σταφυλιών από παράνομες φυτεύσεις, όσο και για ελληνοποιήσεις οίνων και παρασκευή κρασιού από μη οινοποιήσιμες ποικιλίες, θέτουν σε κίνδυνο τόσο την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα, όσο και την αξιοπιστία και τη φήμη των ελληνικών κρασιών, η οποία με κόπο κατακτάται τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχουν έλεγχοι για την περιφρούρηση των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες πολλών καλών οινοποιείων που παράγουν κρασιά υψηλής ποιότητας, όπως το Αγιωργίτικο της Νεμέας.

Εξίσου κραυγαλέα είναι η  απουσία του κράτους στο πεδίο των εξαγωγών, εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για εισχώρηση σε νέες αγορές. Οι έρευνες για τα ελληνικά κρασιά στην Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι καταναλωτές αγνοούν την ύπαρξή τους και αυτό βεβαίως οφείλεται στην παντελή έλλειψη προγραμμάτων προώθησης και διαφήμισης, καθώς και στην απουσία πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών.
Για όλα αυτά και άλλα ζητήματα καταθέσαμε επερώτηση στη Βουλή, την οποία θα εισηγηθώ τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις οριστεί η ημερομηνία της συζήτησης. Δίνουμε έτσι μία ευκαιρία στην Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει δεσμεύσεις για συγκεκριμένες δράσεις, που θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του αμπελοοινικού τομέα.»