Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, έφθασε το γεωτρύπανο "Όμηρος"

Η πλατφόρμα -γεωτρύπανο «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε στον προορισμό της, το οικόπεδο 12 («Αφροδίτη») της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε απόψε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Αυτό, είπε, έγινε «χωρίς παρενοχλήσεις».

Η διαδικασία εγκατάστασης της πλατφόρμας πάνω από το κοίτασμα που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη» σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1700 μέτρα.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα γνωστοποιεί την έναρξη της γεώτρησης και θα καλεί τα σκάφη και όλους όσοι ασχολούνται με την ναυσιπλοΐα να μένουν σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων γύρω από το γεωτρύπανο.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή σε αποψινή συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναλόγως των εξελίξεων και εν όψει των απειλών της Τουρκίας.

Η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Κύπρος προχωρεί κανονικά στις προσπάθειες σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ενημερώνει συνεχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφυγή στο Σ.Α. είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις ενέργειες και απειλές της Άγκυρας.

Σε σχέση με τους τουρκοκυπρίους η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι και με βάση τις διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί ότι ο φυσικός πλούτος θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου θα μετέχουν και οι δύο κοινότητες. Ως εκ τούτου αποτελεί κίνητρο και για τους τουρκοκυπρίους, επιτέλους να δουν το δικό τους συμφέρον, το συμφέρον του λαού και της κοινής μας πατρίδας, σημείωσε.



Ελευθερος Τύπος