Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη: Ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με την επιμέρους διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό RealFM και αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, είπε ότι «ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά απ’ αυτό» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, λέγοντας «η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία».Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας και στην απόδοση των προσπαθειών που γίνονται από την Ελλάδα, είπε ότι «θα είμαστε στο βάλτο όσο δεν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα οποία πραγματικά απαιτούνται. Δηλαδή τι απαιτείται αυτή τη στιγμή; Απαιτείται μία ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και  γενναία μείωση του κράτους, το οποίο όμως εξακολουθεί και δεν έχει μειωθεί».
Τέλος για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια τουριστική χώρα, διότι η Ελλάδα στο χώρο της εστίασης έχει ελπίδες και είναι βέβαιο ότι κινείται, ένα κομμάτι της αγοράς κινείται από το χώρο της εστίασης. Δεν μπορείς να δολοφονήσεις οτιδήποτε κινείται στην αγορά. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι αντί να στραφούμε στην κακοδαιμονία του δημοσίου, στρεφόμαστε στο ελάχιστο κομμάτι της οικονομίας που κινείται υγειώς, που είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ντόρας Μπακογιάννη:


Δημοσιογράφος: Ζητήσαμε να συνομιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία διαμορφώνονται και καταγράφονται στο διεθνές οικονομικό πεδίο με φόντο την Ελλάδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας και έχουμε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σήμερα την αντίδραση της Αυστρίας στη συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας. Και φαίνεται ότι το πράγμα δεν πάει καλά εκεί

Ντόρα Μπακογιάννη: Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τους πολύ μεγάλους μας προβληματισμούς για τη συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη η οποία  προκαλείται από την υποχρεωτική έγκριση της απόφασης της 21ης Ιουνίους από όλα τα κράτη-μέλη, αλλά κακά τα ψέματα ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά από αυτό. Δηλαδή ποιες άλλες χώρες θα αντιδράσουν γιατί έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση στην Ευρώπη η οποία είναι εξαιρετικά άσχημη.Και η έλλειψη ηγεσίας η οποία πλέον καταγράφεται από όλους τους αναλυτές, αλλά και η κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών η οποία είναι εξαιρετικά αρνητική, ιδιαίτερα στις χώρες οι οποίες δίνουν τα χρήματα, μας δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες. Δεν είναι καλά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Προσπαθώ να καταλάβω και το λέω ειλικρινά, τη σκοπιμότητα αυτής της συμφωνίας. Για πιο λόγο προχωρήσαμε σε μία τέτοια συμφωνία και δεν είδαμε ότι θα γίνει αυτό που περιγράφεται και αυτό που καταγράφεται τελικά. Ότι θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου.

Ντόρα Μπακογιάννη:Υποθέτω ότι ο λόγος ήταν η σπουδή που πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση και να πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις για να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών. Και εκεί υπάρχουν ανησυχίες. Στη Φινλανδία λόγω της γνωστής στάσης του ακροδεξιού κόμματος το πρόβλημα είχε πάρει πάρα πολύ μεγάλες διαστάσεις διότι είπαν ευθέως κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δώσουν  τα χρήματα. Και αυτό οδήγησε σε αυτή τη συμφωνία που έκανε ο κ. Βενιζέλος με την υπουργό Οικονομικών. Παράταύτα η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία. Αυτό σας το λέω ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μια εμπειρία στη διαπραγμάτευση. Εμείς πιστεύω ότι ναι πρέπει να ασκήσουμε πίεση να ψηφιστεί από όλα τα κοινοβούλια η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά αφού έχουμε την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια, να εστιάσουμε στις χώρες όπου υπάρχουν παραπάνω προβλήματα. Είναι μία άλλη διαπραγμάτευση η οποία χρειαζόταν κατά τη γνώμη μου και η κυβέρνησης δεν την έκανε.
Δημοσιογράφος: Μπορούσε όμως να γίνει με τα συγκεκριμένα δεδομένα, γιατί προφανώς αυτό είναι το ζήτημα. Δεν ξέρω τελικώς αν είναι θέμα ανικανότητας ή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να το κάνουν απλώς με τα δεδομένα τα οποία έχουν δημιουργηθεί μήπως ήταν μονόδρομος;

Ντόρα Μπακογιάννη:Εγώ στη διπλωματία δεν πιστεύω στους μονόδρομους. Και η εμπειρία έχει διδάξει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επικοινωνούν, διαπραγματεύονται συνεχώς και βρίσκονται σε μία συνεχή επαφή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει βρει συνομιλητές με τους Ευρωπαίους. Οι συνομιλητές της κυβερνήσεως είναι ελάχιστοι. Και αυτό σήμερα το πληρώνουμε. Έχει κόστος. Δηλαδή αυτή την  ανυπαρξία του τελευταίου έτους την πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά. Δεν λέω ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Ούτε ανήκω στην κατηγορία των κομμάτων που λαϊκίζουν ελευθέρως. Αντίθετα έχω πλήρη συναίσθηση και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και των καταστάσεων που δημιουργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε κανένα λόγο εμείς να επιδείξουμε μία σπουδή η οποία θα μας γυρίσει μπούμερανγκ.

Δημοσιογράφος: Φθάνω στο ερώτημα που νομίζω ότι τίθεται από πάρα πολλούς πια. Μήπως ήταν πολύ βιαστικοί οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία της 21ης; Για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής; Μήπως βρισκόμαστε στο ίδιο αδιέξοδο που λέει ότι ο λογαριασμός του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου έτσι όπως εφαρμόζονται δεν βγαίνει; Και βρισκόμαστε ξανά μέχρι το λαιμό στο βάλτο.

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα είμαστε στο βάλτο όσο δεν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα οποία πραγματικά απαιτούνται. Δηλαδή τι απαιτείται αυτή τη στιγμή; Απαιτείται μία ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και  γενναία μείωση του κράτους, το οποίο όμως εξακολουθεί και δεν έχει μειωθεί. Εξαγγελίες και κόντρα εξαγγελίες, έχω βαρεθεί να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια, αλλά επί της ουσίας δεν έχουμε καμία μείωση του κράτους. Ταυτοχρόνως μία σοβαρή και  αποτελεσματική μείωση της φορολογίας για να κινηθεί η αγορά. Αυτό πχ το 23% στην εστίαση το οποίο θέλουν να φέρουν τώρα, είναι έγκλημα. Είναι έγκλημα όμως που δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να το καταλάβεις. Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ένας απλός κοινός άνθρωπος, να έχεις ένα περίπτερο στην αγορά, γνωρίζει ότι όταν το ¼ της αξίας αυτού που θα σερβίρεις θεωρητικώς θα το δίνεις στο κράτος, τότε κινδυνεύει να μην πάρει ποτέ το κράτος τα λεφτά.

Δημοσιογράφος: Και αυτό θα οδηγήσει σε νέες τραγικές συνέπειες στην αγορά. Βγαίνει σήμερα η WallStreetJournal και προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχίσει και το 2012. Βγαίνει και η μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΕ και λέει ότι θα φτάσουμε στο 25%, 26% ανεργία το 2012 σε επίπεδα του 1961 δηλαδή. Αναρωτιέμαι πως με αυτά τα δεδομένα τα οποία προδιαγράφονται κυρία Μπακογιάννη πως μπορούμε να ελπίζουμε πως θα κάνουμε και ένα βήμα προς την έξοδο από την κρίση.

Ντόρα Μπακογιάννη:Δεν θα μπορέσουμε κ. Παυλόπουλε έτσι όπως πάμε. Και δεν θα μπορέσουμε διότι βεβαίως δεν υπάρχει μαγικός τρόπος. Βεβαίως πρέπει να εισπράξει το κράτος έσοδα. Αλλά όταν το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει από αυτούς οι οποίοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν και καταλήγει σε τέτοιου είδους ακραίες λύσεις, όπως αυτό που σας είπα το κάθε τέταρτο πιάτο να πρέπει να το δίνεις στο κράτος ο εστιάτορας, αυτό είναι η ουσία της αναποτελεσματικότητας. Και αυτό βεβαίως πληρώνεται από εκεί και πέρα πάρα πολύ ακριβά. Διότι πράγματι είμαστε μια τουριστική χώρα, διότι η Ελλάδα στο χώρο της εστίασης έχει ελπίδες και είναι βέβαιο ότι κινείται, ένα κομμάτι της αγοράς κινείται από το χώρο της εστίασης. Δεν μπορείς να δολοφονήσεις οτιδήποτε κινείται στην αγορά. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι αντί να στραφούμε στην κακοδαιμονία του δημοσίου, στρεφόμαστε στο ελάχιστο κομμάτι της οικονομίας που κινείται υγιώς, που είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας ρωτήσω κυρία Μπακογιάννη πως βλέπεται την εικόνα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε σχέση μάλιστα με όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Τσιόκα, το γενικό γραμματέα του κ. Ραγκούση.

Ντόρα Μπακογιάννη:Αυτό νομίζω πως ήταν αναμενόμενο.Οι διαφωνίες μέσα στην κυβέρνηση είναι πάρα πολύ μεγάλες και δυστυχώς αυτές τις διαφωνίες τις πληρώνουν πάλι οι πολίτες.Διότι αυτό που έγινε με τα ταξί είναι ακριβώς αν θέλετε η επιτομή αυτής της πολιτικής. Έρχεται ένας υπουργός λέει στους ταξιτζήδες «άλφα», ο κ. Τσιόκας διαπραγματεύεται μαζί τους δύο μήνες και έρχεται ο άλλος υπουργός για να τους πει ότι πάντως δεν θα ισχύσουν αυτά που είπε ο προηγούμενος, όμως δεν έχω να σας πω τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, γι’ αυτό και η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Ναι χρειάζεται απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ναι χρειάζονται τομές στο δημόσιο, αλλά χρειάζεται να γίνουν και να γίνουν από μία κυβέρνηση η οποία ομονοεί, η οποία έχει καταλάβει που βρίσκεται και είναι αποφασισμένη να δουλέψει προς μία κατεύθυνση. Είναι αδύνατο να έχεις μια κυβέρνηση όπου ο ένας θα τα βάζει προς ανατολάς και ο άλλος προς δυσμάς. Και να περιμένεις αποτέλεσμα σε μία χώρα που χάνεται.