Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Τέλος εποχής για ΕΤ1 - Κλείνουν οι ραδιοφωνικοι σταθμοί Πύργου και Καλαμάτας

Τέλος εποχής για την ΕΤ1 και αναβαθμισμένο ρόλο για την ΕΤ3 θα δώσει ο Ηλίας Μόσιαλος στο πλαίσιο -όπως υποστηρίζει η κυβερνητική ατζέντα- για την πλήρη εξυγίανση της κρατικής τηλεόρασης .

Το ολοκληρωμένο σχέδιο εξορθολογισμού της κρατικής τηλεόρασης θα ανακοινωθεί από τον κ. Μόσιαλο την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 11 το πρωί.


Σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει ως τώρα γνωστά και όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Μόσιαλος θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των κρατικών καναλιών.

Ακόμη και την Παρασκευή ενδέχεται να ανακοινωθεί το κλείσιμο του τηλεοπτικού καναλιού ΕΤ1. Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί η ΕΤ3, η οποία θα αποτελέσει έναν εναλλακτικό τύπο ενημέρωσης, ο οποίος θα επικεντρώνεται στις ειδήσεις της περιφέρειας και σε θέματα πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤ1 θα μοιραστούν στα δύο άλλα κανάλια. Η συχνότητα, δε, όπως είχε πει ο κ. Μόσιαλος στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, θα παραμείνει «περιουσία του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μόσιαλος με αυτόν τον τρόπο στοχεύει στη μείωση των ετήσιων δαπανών, οι οποίες επιβαρύνουν κάθε χρόνο τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Παρελθόν αναμένετε να αποτελέσει έως το τέλος του χρόνου το στούντιο της ΕΡΤ στο Ρίο όπως και αυτό της Κρήτης.
Το τοπικό στούντιο καλύπτει την Δυτική Ελλάδα και αναμένεται να μπει λουκέτο στο πλαίσιο των περικοπών που έχουν εξαγγελθεί στη Δημόσια τηλεόραση. Την ίδια ώρα, αβέβαιο είναι το μέλλον των 17 ατόμων που εργάζονται σε αυτό.

To ραδιόφωνο της ΕΡΑ
Τι θα γίνει με τα κρατικά ραδιόφωνα

Η ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στους κρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς μόνο που αυτή τη φορά δεν φαίνεται να κινδυνεύει ο σταθμός που εδρεύει στην Πάτρα. Συνολικά σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν 18 κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και αναμένεται να μείνουν 11, οι οποίοι θα βρίσκονται στις έδρες των περιφερειών.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα κεντρικά ραδιοφωνικά προγράμματα που θα κλείσουν. Στο στόχαστρο είναι η ΝΕΤ, ο Kosmos και το Φιλία, ενώ διασώζονται η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το Δεύτερο και το Τρίτο. Αρχικά η πρώτη οδηγία ήταν να κλείσει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, το πρώτο σε απήχηση πρόγραμμα της ΕΡΤ, για να σταλεί το μήνυμα πως η ΕΡΤ αποσύρεται από τον ανταγωνισμό! Στη συνέχεια έπεσε η ιδέα της συγχώνευσης της ΝΕΤ FM με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, με το επιχείρημα πως ο ενημερωτικός σταθμός της ΕΡΑ έχει χαμηλή απήχηση. Είναι μια παλιά ιδέα που επιχείρησε να εφαρμόσει το 1994 ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ Ευγένιος Γιαννακόπουλος, χωρίς επιτυχία, αφού διαφώνησε κάθετα ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΡΑ.....
Δύο περιφερειακοί τηλεοπτικοί και δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ κλείνουν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ άλλοι διασώζονται, καθώς λειτουργούν σε πόλεις νομών όπου εκλέγονται υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να κλείσουν τον σταθμό της ΕΡΑ στην Καλαμάτα, εκεί δηλαδή όπου εκλέγεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς! Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη μετατροπή σταθμών σε αναμεταδότες των κεντρικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διακινεί η κυβέρνηση, το συνολικό κόστος λειτουργίας των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και των δύο τηλεοπτικών ανέρχεται σε 13.674.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.231.000 ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία και 1.443.800 ευρώ τις λειτουργικές δαπάνες, με συνολικά 380 εργαζόμενους. Στη λίστα τών προς κλείσιμο σταθμών περιλαμβάνονται οι τηλεοπτικοί της Πάτρας με 13 εργαζόμενους και συνολικό κόστος λειτουργίας 500.000 ευρώ και του Ηρακλείου με 8 εργαζόμενους και 385.000 ευρώ. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που σχεδιάζεται να κλείσουν είναι αυτός της Καλαμάτας και εκείνος του Πύργου. Θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, αλλά ως αναμεταδότες των κεντρικών προγραμμάτων, διακόπτοντας την παραγωγή τοπικού, αυτοί της Φλώρινας, των Χανίων, της Ρόδου, του Πύργου και της Ορεστιάδας.
ΟΜΩΣ να τονίσουμε ότι ο Πύργος έχει μεγάλη ιστορία -έχει έσοδα ήδη αρκετά- ανοίγοντας στα μεσαία μετά την Αμαλιάδα που σήμερα κατάντησε ένα Δημοτικό ραδιόφωνο για ολίγους, η δε Καλαμάτα έχει μεγάλη ιστορία αφού γεννήθηκε μετά το μεγάλο σεισμό της πόλης ενώ από το μικρόφωνο πέρασαν μεγάλες ραδιοφωνικές φωνές όπως η Αιμιλία Μονάχου, προσωπικότητες και καλλιτέχνες. Μαθαίνουμε ότι επικρατεί αναβρασμός και ετοιμάζονται κινητοποιήσεις για το άδικο λουκέτο χάριν της οικονομίστικης λογικής της Κυβέρνησης....