Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Στον αέρα τα έργα για την ορεινή Κορινθία» ( Φενεός)

Απάντηση σε ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια σχετικά με την έλλειψη υποδομών στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Φενεού, απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ορεινή Κορινθία και τα οποία εξέθεσα στην ερώτησή μου ήταν απογοητευτική. Δυστυχώς, το έγγραφο του Υπουργείου είναι γεμάτο από αναβολές και υποσχέσεις, ενώ δεν λείπουν τα υπονοούμενα περί πιθανότητας μη ένταξης σημαντικών έργων στο «Αλ.Μπαλτατζής».
Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Δόξα, γίνεται αναφορά στην έγκριση της οριστικής μελέτης το 2008. Στη συνέχεια όμως αναφέρεται ότι, λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων για έργα – γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ, οι διαθέσιμοι πόροι είναι ελάχιστοι και, συγκεκριμένα, μόλις 473 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο, όπως λέει το Υπουργείο, «Στην παρούσα φάση δίνεται προτεραιότητα ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων και αυτών των έργων που παρουσιάζουν καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Προγράμματος, καθώς και άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας».
Δεν ξέρω εάν αυτός είναι ένας πλάγιος τρόπος για να προϊδεάσει το Υπουργείο τους πολίτες της ορεινής Κορινθίας ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως ένα έργο, με το φράγμα και τη λίμνη ολοκληρωμένα, αλλά χωρίς αρδευτικό δίκτυο, μπορεί να μείνει εκτός Προγράμματος. Θα ήταν ασύλληπτη σπατάλη πόρων, σε ό,τι αφορά δε τις επιπτώσεις στην αγροτική ανάπτυξη, είναι προφανές ότι όταν υπάρχει ανεπάρκεια στην άρδευση και κακοδιαχείριση στους υδάτινους πόρους, η αγροτική ανάπτυξη απλά παύει να υφίσταται.
Εξίσου δυσοίωνη είναι η απάντηση και σε σχέση με τους αναδασμούς, για τους οποίους το Υπουργείο με ενημέρωσε ότι η διαδικασία ξεκινά ουσιαστικά από την αρχή, καθώς έχει ζητηθεί από τους Περιφερειάρχες και τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων η εκ νέου υποβολή αιτημάτων, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι τιμές. Μοναδικό θετικό στοιχείο, όπως επιβεβαιώνει και το Υπουργείο, είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας θέτει σε προτεραιότητα τον αναδασμό στην περιοχή του Φενεού έναντι άλλων εργασιών. Βεβαίως, η ένταξη στο «Αλ.Μπαλτατζής» είναι μετέωρη, αφού θα εξεταστεί μετά την υποβολή του αιτήματος.
το κομμάτι των επενδύσεων, το Υπουργείο κάνει αναφορά στα μέτρα του Άξονα 3 του Αλ.Μπαλτατζής, τα οποία αφορούν τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και τον αγροτουρισμό, και τα οποία προκηρύχθηκαν πρόσφατα και ακόμα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των φακέλων. Είναι βεβαίως θετική η ενθάρρυνση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, πλην όμως η ερώτηση που έθεσα αφορούσε τις υποδομές και την ανάπτυξη και δυστυχώς, σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι, τα μέτρα του Άξονα 3 που αφορούν, για παράδειγμα, ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών και προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί.
Υπενθυμίζω ότι η ερώτησή μου περιελάμβανε και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την άθλια εικόνα που επικρατεί στο οδικό δίκτυο. Αναμένω ακόμα την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, αν και δεν πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο αίσια. Πλην όμως, έχω ελπίδες, οι οποίες επαφίενται στις επίμονες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των φορέων. Οι διεκδικήσεις μας είναι συλλογικές και τεκμηριωμένες, αφορούν ζωτικές υποδομές. Η Κυβέρνηση θα κριθεί από την ανταπόκρισή της και από το εάν διαθέτει η όχι τη βούληση πραγματικά να βάλει την ελληνική περιφέρεια στο δρόμο της ανάπτυξης