Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«SOS» για τις παράκτιες περιοχές / «Ευάλωτοι» Πατραϊκός και Κορινθιακός Κόλπος λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σε κατάσταση κινδύνου θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια οι παράκτιες περιοχές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού κόλπου, καθώς αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της τρωτότητάς τους (διάβρωση, πλημμυρικά φαινόμενα κ.λπ.), λόγω της κλιματικής αλλαγής.Αυτό το στοιχείο περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή στη χώρα, η οποία προβλέπει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων και την οικονομία.Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής καθηγητή Χρ. Ζερεφό, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Καρτάλης σημείωσε πως απαιτούνται άμεσες αλλαγές στον τρόπο που κτίζουμε τις πόλεις, στον τρόπο που χωροθετούμε αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Η Ελλάδα δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτη από αυτή, ιδίως στις παράκτιες ζώνες», είπε κι εξήγησε πως είναι απολύτως αναγκαίο να εντάξουμε τα ευρήματα της έκθεσης στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, ακόμα και στο επίπεδο των ρυθμιστικών σχεδίων των πόλεων. Μάλιστα, επιχειρώντας να προκαταλάβει φωνές που θα υποστήριζαν ότι το 2050 ή το 2100, δηλαδή, τα έτη αναφοράς της μελέτης είναι μακριά, ο κ. Καρτάλης τόνισε πως πρέπει να σκεφτούμε, ότι το 2100 θα ζουν τα εγγόνια μας και πρόσθεσε: «η πρόληψη είναι προτιμότερη της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των προβλημάτων».

ΜΕΙΩΣΗ ΒΡΟΧΩΝ ΚΑΤΑ 6,5%
Σύμφωνα με την Έκθεση, στην Ελλάδα σταδιακά μέχρι το 2050 η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 6,5% για το σύνολο της Επικράτειας, ενώ θα αυξηθούν, η θερμοκρασία του αέρα κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη διάρκεια ξηρής περιόδου κατά 20 επιπλέον ημέρες, καθώς και η τρωτότητα των παράκτιων περιοχών στο Δέλτα Αξιού, στη Δελταϊκή Πεδιάδα Λουδία-Αλιάκμονα, στον Πατραϊκό, στον Κορινθιακό Κόλπο κ.α.

19% ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Εξαιτίας της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων θα προκύψει, στο ευνοϊκότερο σενάριο, ζημία αντίστοιχη του 0,34% του ΑΕΠ, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωργία θα αφορούν στην απώλεια καλλιεργήσιμου εδάφους κατά 19% το 2040-2050.

TA NEA ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ