Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Η Ελλάδα χρειάζεται νέα πολιτική κουλτούρα»

Απόσπασμα από το άρθρο του Gideon Rachman, στην εφημερίδα Financial Times, στο οποίο, τονίζεται η αναγκαιότητα για μειώσεις φόρων στην Ελλάδα, θέση την οποία επισημαίνει και η Νέα Δημοκρατία, όπου ανάμεσα στα άλλα, τονίζει:


«Και έχω τέσσερις ιδέες πάνω σε αυτό:
Πρώτον, πάταξη της διαφθοράς, κάνοντας κάποιες συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Δεύτερον, λουκέτο στην απίστευτα μη αποδοτική και διεφθαρμένη υπηρεσία φοροείσπραξης και αντικατάστασή της με ξένη, ιδιωτική εταιρία.
Τρίτον, απόλυτη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η διανομή των δισεκατομμυρίων ευρώ που έρχονται, μέσα από τα συνήθη κανάλια, θα τονώσει τη διαφθορά και την κατασπατάληση. Τα κεφάλαια θα πρέπει να δαπανηθούν μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής -την οποία θα εποπτεύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- και θα δανείζει απευθείας στις μικρές επιχειρήσεις.

Και τέλος, μειώσεις φόρων.

Βέβαια, η Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολο να πουλήσει τις μειώσεις φόρων στους Ευρωπαίους εταίρους της. Όμως, οι χαμηλότεροι φόροι που θα είναι πλέον εφικτό να πληρωθούν και να συγκεντρωθούν θα βοηθούσαν πολύ περισσότερο τα οικονομικά των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης απ’ όσο το σημερινό δυσλειτουργικό σύστημα.
Αν η Ελλάδα επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να γίνει ακόμη και παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, αντί για το βάρος που είναι σήμερα. Γιατί, όπως έχουν δείξει οι νευρικοί επενδυτές ομολόγων, αν και τα προβλήματά της είναι ακραία, δεν είναι μοναδικά. Ανάλογα προβλήματα υψηλού χρέους, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων βασανίζουν και μεγαλύτερα και σημαντικότερα για το σύστημα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία.
Η Ελλάδα έχει πάρει την υπόσχεση για νέο χρήμα. Τώρα χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας. Αλλιώς, πραγματικά, θα καταλήξει στα σκυλιά»