Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σχέδια επί χάρτου αντί… κεραυνοβόλου πολέμου - Επιστολές για να θυμηθούν τις… υποχρεώσεις τους!


 
Σχέδια επί χάρτου (Kriegspiel στα γερμανικά) εξακολουθεί να κάνει η κυβέρνηση, αν λάβουμε υπ’ όψη τις ανά υπουργείο προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στις επιστολές τις οποίες απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς.

Την ώρα δηλαδή που περισσότερο από ποτέ απαιτείται κεραυνοβόλος πόλεμος (Blitzkrieg), διαπιστώνουμε (ξανά) μια σειρά παρεμβάσεις που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες – και οπωσδήποτε εδώ και δύο χρόνια - αλλά και δεκατρία «σχέδια», «προγράμματα» και «αλλαγές» που επίσης όφειλαν να έχουν πραγματοποιηθεί.

Στα σχέδια εμφανίζονται ακόμη οι συγχωνεύσεις των φορέων (που είχαν εξαγγελθεί από την εποχή της Νέας Δημοκρατίας), η δράση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, την επιτάχυνση και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, την άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, την εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων, την εισφοροδιαφυγή, την ίδρυση σχολής για αγροτικά στελέχη, την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου.

Και βέβαια, πρόγραμμα για την εξυγίανση των ΟΤΑ, νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας, πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής, ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, αλλαγή του τρόπου ελέγχου του «πόθεν έσχες», θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα, εθνικός διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα.

Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο το γεγονός ότι προφανώς δεν έχει γίνει τίποτε από όλα αυτά και ο πρωθυπουργός αισθάνεται την… ανάγκη να τα υπενθυμίσει στους υπουργούς του, αλλά και κρίθηκε αναγκαίο να υπενθυμιστεί η εφαρμογή του σχεδίου για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να συζητηθούν τα συμπεράσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία!

Όλα αυτά την ώρα που μετά τον οίκο Moody’s σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε χθες και ο οίκος Standard & Poor's, καθώς, όπως όλοι είχαν προειδοποιήσει, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συνιστούν «επιλεκτική χρεοκοπία», διότι θα επιφέρει ζημιά στους ιδιώτες, που δεν βρίσκουν ελκυστικούς τους όρους – και επομένως δεν θα πρόκειται για εθελοντική συμμετοχή.

Στο γενικό κλίμα – το οποίο δεν ελήφθη υπ’ όψη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνέχισε να θριαμβολογεί – προστέθηκε και η δήλωση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια οφείλουν να δίνουν ως αντάλλαγμα μέρος της κυριαρχίας τους!

Αλλά απαξιωτικός ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που παρομοίασε την κατάσταση στην Ελλάδα (σ.σ. μετά από πέντε πακέτα στήριξης) παρόμοια με αυτή στην οποία βρέθηκαν οι πρώην ανατολικές χώρες, μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ!

Ο Ρέσλερ είχε λάβει σε Σύνοδο Επενδύσεων για την Ελλάδα, την οποία ο ίδιος είχε συγκαλέσει και ομολόγησε πως η συνάντησή του με περίπου είκοσι γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην ελληνική γραφειοκρατία!

Θα έλθει πάντως στη χώρα μια μικρή αποστολή Γερμανών επιχειρηματιών στις 15 Αυγούστου και θα ακολουθήσει μεγάλη αποστολή τον Σεπτέμβριο, με βασικό τομέα ενδιαφέροντος την Ενέργεια.

Η ειδική αναφορά στην γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με τις επιστολές του πρωθυπουργού, από όπου προκύπτει πως ο καιρός περνά και δεν γίνεται τίποτε, όλα παραμένουν στα χαρτιά και συνεχίζονται οι ασκήσεις επί χάρτου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας βρίσκεται συνεχώς στον πάτο των επενδύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, από συσκέψεις πάμε καλά. Χθες σύσκεψη για την συμμετοχή των ιδιωτών, σήμερα σύσκεψη των ίδιων των ιδιωτών, κυβερνητική επιτροπή και υπουργικό συμβούλιο και… έχει ο Θεός!

Τελικά, οι μόνες που δεν χρειάστηκε να τους υπενθυμιστεί το καθήκον τους ήταν οι κοπέλες της Εθνικής Ομάδας Πόλο που μετά την ολυμπιονίκη Ολλανδία νίκησαν και την Ιταλία και τώρα διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο της παγκόσμιας διοργάνωσης.