Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Θετικές αλλά όχι ικανοποιητικές οι εξελίξεις στα σχολεία»

Με αφορμή  τα δημοσιεύματα σχετικά με νέες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τα οποία αναστέλλονται κάποιες από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων που είχαν αποφασιστεί για την Κορινθία, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:



«Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα ότι υπάρχει νέα υπουργική απόφαση, με την οποία αναστέλλονται οι συγχωνεύσεις των Δημοτικών Σχολείων Ροζενών και Δερβενίου, των Δημοτικών Σχολείων Μουλκίου-Αρχαίας Σικυώνος, καθώς και η κατάργηση του Γυμνασίου Καλλιάνων. Ως μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων, θεωρώ κατ’ αρχήν θετικό ότι η κυρία Υφυπουργός επιβεβαίωσε στην πράξη τη διαβεβαίωση που μου είχε δώσει κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης, την οποία είχα καταθέσει. Όπως είχα ενημερώσει στις 17 Μαΐου, η κ. Χριστοφιλοπούλου μου δήλωσε ότι επανεξετάζονται ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Καλλιάνων, καθώς και του Δημοτικού Μουλκίου. Τότε είχα επισημάνει ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που πρέπει να εξετασθούν, ιδιαίτερα στην ορεινή Κορινθία, όπως των Δημοτικών Ψαρίου, Αγιονορίου, Αγγελοκάστρου, Στεφανίου και Καισαρίου-Κλημεντίου, αλλά και αυτή του Δημοτικού Σπαθοβουνίου.
Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο πράττει έστω τώρα αυτό που αρνήθηκε να πράξει όταν ξεκίνησε ο υποτιθέμενος διάλογος για τις καταργήσεις, να ακούσει δηλαδή τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Εάν σήμερα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό οφείλεται στις πιέσεις, τις διαμαρτυρίες και το κύμα αγανάκτησης που εκφράστηκε από τους πολίτες της Κορινθίας όλο αυτό το διάστημα.
Από την άλλη βεβαίως, αν και θετικές, οι τελευταίες εξελίξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Διότι, ενώ το Υπουργείο κατανόησε τα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούνταν από τις ανασταλείσες καταργήσεις, ωστόσο άφησε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η απόφαση αφορά αναστολή και όχι άρση της απόφασης. Αυτό σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο ενδέχεται να έχουμε πάλι τα ίδια. Πέραν τούτου, το σημαντικότερο βεβαίως είναι ότι οι αποφάσεις κατάργησης παραμένουν σε ισχύ για τις περισσότερες άλλες περιπτώσεις. Σχολεία σε ορεινές περιοχές, με χιόνια και παγετό, θα κλείσουν, μικροί μαθητές θα εκτίθενται εννέα μήνες το χρόνο στους κινδύνους της μετακίνησης.
Έχω δηλώσει ότι στόχος δεν είναι η διευθέτηση μιας ή δυο περιπτώσεων. Η διασφάλιση της βέλτιστης εκπαίδευσης και για το τελευταίο παιδί της Κορινθίας, η προστασία της ακεραιότητας του κοινωνικού ιστού και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και αειφορίας για την κορινθιακή περιφέρεια πρέπει να είναι ο στόχος των παρεμβάσεών μας. Απαιτείται εγρήγορση, σύμπνοια και συνεργασία για να αποτρέψουμε τις συγχωνεύσεις, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καταργήσεις σχολικών μονάδων όχι μόνο δεν εξυπηρετούν, αλλά υπονομεύουν κάθε μακροπρόθεσμη προσπάθεια περιφερειακής ανάπτυξης. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ τις εξελίξεις και ευελπιστώ ότι η οργανωμένη προσπάθεια όλων των εκπροσώπων, φορέων και πολιτών της Κορινθίας θα φέρουν περισσότερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.»