Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία πρώτη έθεσε το ζήτημα των αυθαιρέτων – με το πρόγραμμα “Ζάππειο ΙΙ” που ανέπτυξε ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς- προτείνοντας συγκεκριμένη οριστική λύση στη μεγαλύτερη εκκρεμότητα των προηγούμενων δεκαετιών. Με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας, έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης και να μπει μια ξεκάθαρη και απαράβατη κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία όσα αυθαίρετα κατασκευάζονται θα κατεδαφίζονται άμεσα.
Με την πρόταση της Ν.Δ. δίδεται οριστική λύση, αυξάνεται το προς φορολόγηση κεφάλαιο και αποκλείεται κάθε δυνατότητα συνέχισης της αυθαιρεσίας.
Στην αρχή, η κυβέρνηση προσπάθησε να αμφισβητήσει την πρότασή μας. Σήμερα, την υιοθετεί, αλλά μόνο μερικώς, με λάθος και αναποτελεσματικό τρόπο.
Ενώ μέχρι πρότινος το ΥΠΕΚΑ αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε ρύθμιση, τώρα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, σπεύδει να προωθήσει μια νομοθετική ρύθμιση για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα με μια ρύθμιση που έρχεται εκ των υστέρων να νομιμοποιήσει αυθαιρεσίες. Η αυθαίρετη δόμηση, όμως, αποτελεί μια πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.
Πέρα από όλα αυτά, η κυβερνητική πρόταση εγείρει κρίσιμα ερωτήματα τα οποία είναι ανάγκη να απαντηθούν:
- Με ποιο ακριβώς κριτήριο αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης ανάμεσα στα εκτός και τα εντός σχεδίου αυθαίρετα;
- Σε τι συνίστανται τα κοινωνικά κριτήρια της ρύθμισης, πώς επελέγησαν και ποιες ακριβώς κοινωνικές ομάδες αφορούν;
- Με ποιο μηχανισμό θα ελεγχθεί η εγκυρότητα της έκτασης και της φύσης των αυθαιρέτων που θα δηλωθούν και πως θα ελεγχθεί η στατικότητα και η ασφάλειά τους;
- Με ποια διαδικασία και κυρίως ποια υπηρεσία θα αναλάβει τις κατεδαφίσεις όταν είναι γνωστό ότι τέτοιος μηχανισμός σήμερα δεν υφίσταται στην πράξη;
- Με ποιο τρόπο θα γίνουν οι προβλεπόμενες ανταλλαγές γης, κάτι που φαντάζει σήμερα σχεδόν αδύνατον πρακτικά;
- Πως θα ανταποκριθούν οι υπάρχουσες πολεοδομικές υπηρεσίες στη διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων όταν ακόμα και στους ημιυπαίθριους επέδειξαν τραγικές αδυναμίες;
Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα με μπαλώματα καθώς λείπουν ριζικές παρεμβάσεις όπως η αναμόρφωση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας στο σύνολό της και η αλλαγή τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, του οικοδομικού κανονισμού, της λειτουργίας των πολεοδομιών. Η εξαγγελθείσα αλλαγή του ΓΟΚ την οποία έχει ζητήσει και η ΝΔ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ρύθμιση για τα αυθαίρετα ως ενιαίο νομοθέτημα.
Με το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες κανένας δεν εγγυάται ότι θα αποφύγουμε τη δημιουργία μας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ρίζα του με τον σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και την θεσμοθέτηση της δόμησης εντός σχεδίου με επεκτάσεις των γενικών πολεοδομικών σχεδίων όπου είναι εφικτό και άλλες μορφές οργανωμένης δόμησης, πάλι σε λίγα χρόνια η Πολιτεία θα κληθεί να επιστρέψει στο άναρχο παρελθόν που η ίδια επέτρεψε να δημιουργηθεί.
Για όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο μερικώς, με λάθος και αναποτελεσματικό τρόπο και επιμένει στην πρότασή της».