Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα κ. Νίκος Καντερές, Βουλευτής Αττικής, κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Επικρατείας, κα Βίκυ Ευταξά και Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμπίπτει φέτος με την χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία συμπιέζει αναπόφευκτα τους πόρους για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για την προστασία και τη διατήρηση των φυσικών πόρων της Πατρίδας μας.
Η προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από ηθική μας υποχρέωση στις επόμενες γενιές, αποτελεί και μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ειδικά σήμερα, που το κρίσιμο ζητούμενο είναι ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα παράγει πλούτο και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, το περιβάλλον προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η παραγωγή ενέργειας, εξαρτώνται από τους φυσικούς μας πόρους, ενώ πολλοί κλάδοι της νέας περιβαλλοντικής οικονομίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία, μπορούν να δώσουν διέξοδο στην ύφεση που βιώνουμε σήμερα.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, δεν έχει να επιδείξει ουσιαστική πρόοδο στην περιβαλλοντική της πολιτική και ειδικότερα στη σύνδεσή της με την αειφόρο ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις, η ασυνεννοησία και η έλλειψη στρατηγικού στόχου χαρακτηρίζουν και την περιβαλλοντική της πολιτική. Συγκεκριμένα:

1ον: Η ανυπαρξία υπεύθυνης πολιτικής στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων και των απορριμμάτων κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να μας οδηγήσει σε καταδίκες και βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2ον: Η δασική πολιτική παραμένει μια αόριστη άσκηση επί χάρτου με το μοντέλο δασοπροστασίας να συνεχίζει να πάσχει από τις γνωστές παθογένειες με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά φέτος, τα δάση μας να παραμένουν ανοχύρωτα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
3ον: Στο μείζον ζήτημα της χωροταξίας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προσέλκυση επενδύσεων, επικρατεί απόλυτη ακινησία με κυριότερα παραδείγματα τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό και τον παράκτιο χώρο που ακόμα αναζητούνται.
4ον: Η προστασία της βιοποικιλότητας έχει πέσει, κι αυτή, θύμα των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει πρακτικές πολιτικές με αποτέλεσμα να έχουμε στη χώρα μας πάρκα στα χαρτιά.
 5ον: Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος ειδικά στις μεγάλες πόλεις και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του αρμόδιου Υπουργείου, παραμένουν, μέχρι σήμερα, χωρίς πρακτικό περιεχόμενο. 

Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η άσκηση αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό δεν γίνεται με εύκολα λόγια. Γίνεται με οικονομικά και περιβαλλοντικά τεκμηριωμένες προτεραιότητες και έργα. Ενδεικτικό της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι για το 2010 η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων για το περιβάλλον έφτασε στο πενιχρό 3,1%. Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις της για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη εντός και εκτός Κοινοβουλίου και δίνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη σημασία στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών.

Ενόψει της Ημέρας Περιβάλλοντος ο Τομέας Περιβάλλοντος του κόμματος έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή του στις ακόλουθες δραστηριότητες:

Αθήνα:
-       Καθαρισμός του βυθού και της παραλίας στο Π. Φάληρο με την ΟΝΝΕΔ και τη «ΜΚΟ Υδροναύτες», την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στον Μπάτη.
Θεσσαλονίκη:
-       Καθαρισμός της λίμνης Βόλβης με την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΟΔΕ Β΄ Περιφέρειας, την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 10.00 π. μ. στη Μικρή Βόλβη.
Πρέβεζα:
 - Συμμετοχή στον καθαρισμό της λίμνης Ζηρού με τη ΝΟΔΕ Πρέβεζας, την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 π. μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού.
Ιωάννινα:
-       Καθαρισμός του Ιτς Καλέ με τη ΝΟΔΕ, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ Ιωαννίνων, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ.