Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τα κριτήρια για συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου - Ξεκινά γενικός έλεγχος


Το χρονοδιάγραμμα, τα κριτήρια και τη διαδικασία της συγχώνευσης -κατάργησης φορέων του Δημοσίου - όχι μόνο των «προβληματικών», αλλά του συνόλου των δημοσίων υπηρεσιών - δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για  την  απόφαση που αφορά στην ένταξη της οριζόντιας Πράξης με τίτλο: «Υλοποίηση δράσεων που αφορά στη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου».  Στην πράξη, αποτελεί την προεργασία για την υλοποίηση μιας καθολικής επανεξέτασης της λειτουργίας του δημοσίου και προδιαγράφει τους κανόνες με τους οποίους θα γίνει αυτή.
Η  απόφαση, την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας, καθηγητής Στ. Γκριτζάλης, αναλύει τις φάσεις προεργασίας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που απορρέουν από την υπογραφή προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου. Περιλαμβάνει δράσεις για τις οποίες το κράτος θα δαπανήσει 19.719.655,50 ευρώ με συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών, την 31.12.2015. Δηλαδή, υπερβαίνει τον εναπομείναντα χρόνο θητείας της παρούσας κυβέρνησης. (Για να δείτε αυτούσια την απόφαση πατήστε εδώ)
Με την ίδια απόφαση, γίνεται ανασύνθεση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες της. Η επιτροπή απαρτίζεται από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης και εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας από το Υπουργείο Οικονομικών, Επικρατείας καθώς και τα άλλα αρμόδια υπουργεία, στα οποία υπάγονται οι υποψήφιοι προς συγχώνευση ή κατάργηση φορείς.
Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «το έργο δεν αφορά μόνο οργανισμούς και υπηρεσίες που πρόδηλα πρέπει να καταργηθούν αλλά και οργανισμούς για τους οποίους πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά η σκοπιμότητα τους, ενόψει μάλιστα επικαλύψεων, τυχόν αδράνειας και γενικότερης έλλειψης αποτελεσματικότητας, έχει ανάγκη ιδιαίτερης τεχνοκρατικής προσέγγισης και ανάπτυξης κατάλληλης για το σκοπό αυτό μεθοδολογίας».
Η προβλεπόμενη διαδικασία για τη συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου μπορεί να σκιαγραφηθεί ως εξής: η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης λαμβάνει εισηγήσεις από τα Υπουργεία αναφορικά με εποπτευόμενους φορείς οι οποίοι και προτείνονται προς συγχώνευση ή κατάργηση. Στη συνέχεια ακολουθεί ένας κύκλος διερεύνησης εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης με ερωτήματα προς τα Υπουργεία. Τελικά ο κατάλογος με τους φορείς προωθείται στην ως άνω Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή καταργήσεων και συγχωνεύσεων η οποία και είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση των τελικών γνωμοδοτήσεων.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση, το εγχείρημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του δημοσίου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα η οποία οφείλεται αφενός μεν στην έκταση   της Δημόσιας Διοίκησης - αλλά και τα πολλαπλά επίπεδα διευθέτησης ζητημάτων όπως το θεσμικό, διοικητικό, οργανωσιακό, ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνιακό κτλ), ενώ μάλιστα οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα με την αναδιάρθρωσή τους.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι  «προκειμένου να είναι δυνατή η έναρξη και ολοκλήρωση του εγχειρήματος απαιτείται η ύπαρξη μιας σειράς προϋποθέσεων οι οποίες - αν και η ύπαρξη τους μοιάζει αυτονόητη - δεν υφίστανται  από πλευράς δημοσίου την παρούσα χρονική στιγμή». Επειδή όμως προαπαιτούμενο είναι η σύντμηση του απαραίτητου για τη διαδικασία των συγχωνεύσεων/ καταργήσεων χρονικού διαστήματος, οι συγκεκριμένες ενέργειες που θα υλοποιηθούν, διευκρινίζεται ότι θα γίνουν  με ίδια μέσα από τον τελικό δικαιούχο και τον φορέα λειτουργίας, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή ειδικών - εμπειρογνώμων οι οποίοι και «θα αναλάβουν την εκτέλεση επιμέρους εξειδικευμένων εργασιών σε συνεργασία με τα στελέχη του Δικαιούχου και του Φορέα Λειτουργίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά τεχνογνωσίας».
Στο πλαίσιο της απόφασης προβλέπεται να εκπονηθούν σχέδια και προτάσεις για την αξιοποίηση και αναδιάρθρωση του Ανθρώπινου Δυναμικού των φορέων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των διαδικασιών συγχώνευσης.
eklogika.gr