Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Διακήρυξη 32 ανθρώπων του πνεύματος προς τους πολιτικούς: «Τολμήστε να κάνετε το καθήκον σας!»





«Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε» εκφράζουν με κραυγή αγωνίας προς τον πρωθυπουργό και  όλα τα κόμματα και την προτροπή «Τολμήστε!», 32 προσωπικότητες των Γραμμάτων των Τεχνών και της Επιστήμης με κοινή διακήρυξή τους. Τους καλούν να «τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους». Μιλούν για  λαϊκισμούς, ανευθυνότητα και αγκυλώσεις που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της χώρας.
Η διακήρυξη και οι υπογράφοντες έχουν ως εξής:
Τολμήστε! Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή. Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας. Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους. Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών».
Υπογράφουν, από τα γράμματα και τις τέχνες:
Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος,
Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης,
Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.


Από την ακαδημαϊκή επιστημονική κοινότητα:
Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.


Αγανακτισμένοι στις πλατείες καθημερινά, σε όλη την Ευρώπη την Κυριακή



Σε νέα κινητοποίηση  στις πλατείες τις Ευρώπης καλούν οι Αγανακτισμένοι για την ερχόμενη Κυριακή, ενώ καθημερινά συνεχίζουν  και εμπλουτίζουν την δυναμική παρουσία τους στις πλατείες περισσότερων από 50 ελληνικών πόλεων.
Στο Σύνταγμα μία ημέρα μετά την ένταση που σημειώθηκε, με τον αποκλεισμό Την Τρίτη των βουλευτών μέσα στη Βουλή από συγκεντρωμένους, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν και πάλι ογκώδη συγκέντρωση με κατσαρόλες στα χέρια γιουχαρίσματα και ήχους από κόρνες, ενώ προηγήθηκε μηχανοκίνητη πορεία 300 περίπου μοτοσικλετιστών από το Λυκαβηττό στην  πλατεία Συντάγματος.  "Αν δεν φύγουν, δεν θα φύγουμε", ήταν και πάλι το κύριο σύνθημα των διαδηλωτών οι οποίοι καθημερινά πραγματοποιούν συνελεύσεις, οργανώνονται σε ομάδες εργασίες, μοιράζονται καθήκοντα, προγραμματίζουν τις δράσεις τους για την επόμενη μέρα ενώ  οι πιο φιλειρηνιστές, που είναι και οι περισσότεροι επιχειρούν να συγκρατήσουν τους πιο θερμόαιμους και να προστατέψουν την κινητοποίησή τους από βίαια περιστατικά, προβοκατόρικα ή μη, που μπορούν να την συκοφαντήσουν.
Εν τω μεταξύ την οργή των αγανακτισμένων έχει προκαλέσει ο τρόπος κάλυψης των συγκεντρώσεων των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, από το MEGA. Η κόντρα ξεκίνησε  πριν από τρεις ημέρες όταν οι διαδηλωτές θεώρησαν ότι το MEGA παρουσίασε υποτονικά και υποβάθμισε την μεγάλη σε όγκο συγκέντρωσή τους. Ακολούθησαν «επιθέσεις» των διαδηλωτών με επικριτικά αλλά και υβριστικά σχόλια στη σελίδα του καναλιού στο Facebook, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 15000 oi Fans της σελίδας και να αναγκαστεί το κανάλι να να απενεργοποιήσει προσωρινά τη fan page.
Την επόμενη ημέρα το κανάλι άλλαξε στάση, μίλησε συγκέντρωση 100000 ατόμων, ενώ οι σχολιαστές αναφέρονταν σε συμπαθητικούς, ειρηνικούς διαδηλωτές. Χθες το σχόλιο του Γιάννης Πρεντετέρη για "περιστατικό που θυμίζει Ζιμπάμπουε" αναφορικά με τα πλάνα που έδειχναν εικόνες από το γιουχάϊσμα και τον εγκλωβισμό των βουλευτών, ήταν αρκετό να ξεσηκώσει νέο κύμα οργής κατά του καναλιού.
Ποδηλατοδρομία και τάγκο  από Αγανακτισμένους στη Θεσσαλονίκη
Με ποδηλατοδρομία προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν και να προσκαλέσουν στον Λευκό Πύργο τους Θεσσαλονικείς οι Αγανακτισμένοι κι όταν το βράδυ οι συγκεντρωμένοι πύκνωσαν χόρεψαν και αργεντίνικο τάγκο δίνοντας ρυθμό και στέλνοντας και με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο μήνυμα στην εξουσία. Ακολούθησε συνέλευση και συζήτηση μέχρι αργά.
Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνιο, και κόμματα παραμένουν στο στόχαστρο των διαδηλωτών που δείχνουν αποφασισμένοι να παραμένουν στις πλατείες και κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει που είναι δυνατόν να οδηγήσει αυτή η κινητοποίηση που αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά εξέγερσης κατά του Συστήματος.
Ανάλογες είναι οι σκηνές και ο τρόπος οργάνωσης των διαδηλωτών  Πάτρα και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.
Παντού αυτοοργανώνονται με ομάδες εργασίας (σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρικής περίθαλψης, περιφρούρησης) και με συνελεύσεις, αποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους.
Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς Αγανακτισμένοι έχουν αναρτήσει στο blog τους  λίστα με τις ανάγκες σε υλικά και προμήθειες που έχουν και η οποία περιλαμβάνει:
Μαύρες Σακούλες, Κίτρινη Κορδέλα (περιτυλίγματος), Ταινία άσπρη-κόκκινη "περιφρούρησης", τέντες - σκηνές - σεντόνια - πανιά - χρώματα, φακοί - εξοπλισμός φωτισμού, χαρτόνια, καρέκλες - τραπέζια, νερό - φαγητό - καφέ, πλαστικά ποτήρια, laptop, 3G internet, πάσσαλοι για στηρίγματα, γάντια μιας χρήσης, σπάγκο - σκοινί,
ταινία κολλητική - ψαλίδια - κοπίδια.
Εγκλωβισμός ελλήνων και ξένων βουλευτών στην Κέρκυρα
Νέος εγκλωβισμός βουλευτών από Αγανακτισμένους χθες το βράδυ, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα. Οι Αγανακτισμένοι είχαν συγκεντρωθεί, όπως κάθε βράδυ πλατεία Δημαρχείου όταν ενημερώθηκαν ότι στο εστιατόριο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, στο Παλαιό Φρούριο, βρίσκονται 60 βουλευτές, έλληνες και ξένοι, σε δείπνο που τους παρέθετε η Βουλή, μετά τη συμμετοχή τους στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μετανάστευσης και Προσφύγων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τον χώρο του εστιατορίου και, αφού βρήκαν κλειστή την καγκελόπορτα, ανέβηκαν στα τείχη όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι πέταξαν και πέτρες.
Αργότερα οι βουλευτές μεταξύ των οποίων ήταν η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η αντιπρόεδρος της Βουλής, Ροδούλα Ζήση, οι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός, και Άντζελα Γκερέκου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αποχώρησαν με καϊκι συνοδευόμενοι από σκάφος του λιμενικού σώματος.
Τις φωτογραφίες από το Σύνταγμα μας έστειλε το blog saktsak.blogspot.com http://saktsak.blogspot.com/2011/05/blog-post_26.html
Όλες οι πόλεις που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις αγανακτισμένων κατά της κρίσης είναι: ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΙΓΙΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΡΤΑ, ΑΝΔΡΟΣ, ΒΕΡΟΙΑ, ΒΟΛΟΣ, ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ, ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΔΡΑΜΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, KEΡΚΥΡΑ,ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΛΑΡΙΣΑ, ΛΑΜΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΝΑΥΠΛΙΟ, ΞΑΝΘΗ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΠΥΡΓΟΣ, ΡΟΔΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΣΗΤΕΙΑ, ΣΕΡΡΕΣ, ΣΥΡΟΣ, ΦΛΩΡΙΝΑ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΧΑΝΙΑ, ΧΙΟΣ


Δείτε στο google maps όλες τις πλατείες συγκεντρώσεων Αγανακτισμένων κατά της κρίσης

Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα
ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
Patras Greek Revolution

Αγανακτισμένοι στο Αγρίνιο
Αγανακτισμένοι στο Αίγιο. Εκκλησια
Αγανακτισμένοι στην Αλεξανδρούπολη. Συγκέντρωση Φάρος, Παραλία Αλεξανδρούπολης
Αγανακτισμένοι στην Άρτα, Πλατεία Αγίου Δημητρίου
Αγανακτισμένοι στην Άνδρο, Σταυρόπεδα
Αγανακτισμένοι στην Βέροια
Αγανακτισμένοι στo Βόλο. Συγκέντρωση στην παραλία, έξω από το συγκρότημα Παπαστράτος
Αγανακτισμένοι στους Γαργαλιάνους

Αγανακτισμένοι στη Δράμα. Πλατεία Ελευθερίας
Αγανακτισμένοι Στην Έδεσσα
Αγανακτισμένοι στη Ζάκυνθο. Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μάρκου
Αγανακτισμένοι στην Ηγουμενίτσα
Αγανακτισμένοι στo Ηράκλειο . Πλατεία Ελευθερίας
Αγανακτισμένοι στην Ιεράπετρα, Έξω από το Δημαρχείο
Αγανακτισμένοι στα Ιωάννινα. Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία
Αγανακτισμένοι στην Καβάλα

Αγανακτισμένοι στην Καλαμάτα, Πλατεία 23ης Μαρτίου

Αγανακτισμένοι στην Καρδίτσα, Κεντρική Πλατεία
Αγανακτισμένοι στην Κατερίνη
Αγανακτισμένοι στην Καστοριά
Αγανακτισμένοι στην Κεφαλονιά, πλατεία Αργοστολίου
Αγανακτισμένοι στην Κέρκυρα, Πλατεία Δημαρχείου
Αγανακτισμένοι στην Κιλκίς
Αγανακτισμένοι στην Κοζάνη. Συγκέντρωση κεντρική πλατεία, πλατεία Νίκης, ρολόι
Αγανακτισμένοι στην Κομοτηνή. Συγκέντρωση στην πλατεία
Αγανακτισμένοι στη Λαμία, πλατεία Πάρκου

Αγανακτισμένοι στη Λάρισα
Αγανακτισμένοι στη Λευκάδα
Αγανακτισμένοι στη Λιβαδειά. Κεντρική Πλατεία
Αγανακτισμένοι στη Μύρινα
Αγανακτισμένοι στη Μυτιλήνη. Πλατεία Σαπφούς
Αγανακτισμένοι στην Ναύπακτο. Πλατεία λιμανιού
Αγανακτισμένοι στο Ναύπλιο
Αγανακτισμένοι στην Ξάνθη
Αγανακτισμένοι στον Πειραιά, Πλατεία Κοραή
Αγανακτισμένοι στην Πρέβεζα, Ρολόι
Αγανακτισμένοι στην Πτολεμαϊδα
Αγανακτισμένοι στον Πύργο, Πλατεία Ιατρίδη
Αγανακτισμένοι στο Ρέθυμνο. Συγκέντρωση στην Πλατεία Αγν. Στρατιώτη
Αγανακτισμένοι στη Ρόδο, Μαντράκι
Αγανακτισμένοι στη Σάμο. Πλατεία Καρλοβάσου
Αγανακτισμένοι στη Σαντορίνη. Στα Φηρά στην πλατεία μπροστά στην Εφορία Θήρα
Αγανακτισμένοι στις Σέρρες. Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας
Αγανακτισμένοι στη Σητεία
Αγανακτισμένοι στη Σπάρτη
Αγανακτισμένοι στη Σύρο. Πλατεία Μιαούλη
Αγανακτισμένοι στα Τρίκαλα. Κεντρική Πλατεία
Αγανακτισμένοι στην Τρίπολη. Πλατεία Άγιου βασιλείου
Αγανακτισμένοι στη Φλώρινα. Στην Πλατεια Αγ.Μαρκου
Αγανακτισμένοι στη Χαλκίδα Πλατεία Αγ. Νικολάου 
Αγανακτισμένοι στα Χανιά, Πλατεία Αγοράς
Αγανακτισμένοι στη Χίο. Πλατεία Βουνακίου