Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η περιουσία δεν ξεπουλιέται και η αξιοποίησή της πρέπει να γίνει με πολύ σοβαρότητα, με πολύ υπευθυνότητα»


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε απολογισμό των εργασιών του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κινήματος και αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της είπε ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και βεβαίως υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας. Θέλω όμως εδώ να βάλω μια κόκκινη γραμμή. Η περιουσία δεν ξεπουλιέται και η αξιοποίησή της πρέπει να γίνει με πολύ σοβαρότητα, με πολύ υπευθυνότητα, με συμμετοχή Ελλήνων και επικεφαλής του οποιουδήποτε Οργανισμού αξιοποίησης της περιουσίας, οφείλει να είναι Έλληνας. Αυτή την κουβέντα που ακούω περί ξένων, η Δημοκρατική Συμμαχία την απορρίπτει συλλήβδην».
Σε άλλο σημείο καταθέτοντας πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τόνισε: «Από τα έσοδα που θα προκύπτουν να προβλέπεται συμβατικά ότι το 50% αυτών θα πηγαίνει στην κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς το δάνειο της Τρόικα και το υπόλοιπο 50% ισόποσα για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων στη χώρα και αποπληρωμή του προγενέστερου χρέους της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο σε όλες τις πλευρές να γίνει η αξιοποίηση με λογικό, διαφανή και αποδοτικό τρόπο».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου:
 
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα κάνω ένα βασικό απολογισμό για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Μέσα από μια δυναμική και διαδραστική διαδικασία συμμετοχής, σύνθεσης και συνδιαμόρφωσης απόψεων, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τις εισηγήσεις της   Διοικούσας Επιτροπής τόσο σε θέματα οργανωτικά και καταστατικά όσο κυρίως όμως, σε θέματα που έχουν σχέση με τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις της Συμμαχίας.
Η ηλεκτρονική διαδικασία άμεσης δημοκρατίας που ακολουθήθηκε, έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους να γίνουν οι ίδιοι διαμορφωτές των θέσεών μας, ενώ οι ξένοι προσκεκλημένοι μας είπαν ότι οι διαδικασίες αυτές   ήταν πρωτόγνωρες ακόμα και για τα δικά τους φιλελεύθερα κόμματα.
Το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας υιοθέτησε 100 προγραμματικές κατευθύνσεις μεταξύ των οποίων:
•        Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
•        Μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
•        Χαμηλοί και λιγότεροι φόροι τους οποίους όμως να πληρώνουν όλοι.
•        Πλήρης ιδιωτικοποίηση όσων ΔΕΚΟ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
•        Μέσα στην επόμενη 5ετία το Δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.
•        Πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία.
•        Υιοθέτηση 5ετούς δοκιμαστικής θητείας κάθε νεοπροσλαμβανόμενου δημοσίου υπαλλήλου και αντικειμενική αξιολόγησή του στη συνέχεια για να κριθεί η υπηρεσιακή του   επάρκεια.
•        Κατάργηση της εισφοράς στην ΕΡΤ μέσων των λογαριασμών της ΔΕΗ και χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης από τον προϋπολογισμό, με ταυτόχρονο περιορισμό του μεγέθους της. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Δημοκρατική Συμμαχία ήταν πρωτοπόρος σε αυτή   την άποψη, η οποία βλέπω ότι σήμερα αρχίζει να υιοθετείται.
•        Διακήρυξη της χώρας για τη μη αποδοχή περαιτέρω εισροής, νόμιμης ή παράνομης, μεταναστών, τουλάχιστον μέχρι το 2020.
•        Οι συνδικαλιστές ν’ αρχίσουν και πάλι να εργάζονται –οι μεγαλοσυνδικαλιστές- και οι αποφάσεις γι’ απεργίες να λαμβάνονται με καθολική μυστική ψηφοφορία των εργαζομένων.
•        Άμεση προώθηση ενεργειακών επενδύσεων στο πλαίσιο μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, με έμφαση σε όσες είναι οικονομικά αποδοτικές, αφού ληφθεί υπ' όψιν η συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ρύπων.
•        Άμεση ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που   προβλέπει εξόφληση των επιχειρήσεων από το Δημόσιο σε διάστημα 30-60 ημερών από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων.
•        Κατάργηση των αρμοδιότητας των φορολογικών ελέγχων απ’ όλους τους σημερινούς υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
•        Δημιουργία ενός εντελώς νέου μηχανισμού φορολογικών ελέγχων που θ’ αποτελεί αποκλειστικά από νέους υπαλλήλους  μη νόμιμους, με υψηλά προσόντα και καλά αμειβόμενους. Η παρακολούθηση και οι έλεγχοι να γίνονται κυρίως ηλεκτρονικά.
Επίσης να σημειώσω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία πρώτη από το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, ζήτησε την εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων όλων των ιατρών που έχουν σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από διάφορες   συζητήσεις, φαίνεται ότι ο κ. Λοβέρδος ανοιχτά πλέον μπαίνει στη συζήτηση αυτή. Χαιρόμαστε γι’ αυτό.
Επίσης, με τη συμμετοχή των συνέδρων συνδιαμορφώθηκε το καταστατικό της Δημοκρατικής Συμμαχίας με το οποίο καθιερώνεται:
•        Τετραετής θητεία για τον Πρόεδρο.
•        Η εκλογή του Προέδρου από τα μέλη μετά από πρόταση των υποψηφίων από το συνέδριο.
•        Η κατάργηση της ποσόστωσης φύλου στα όργανα του κόμματος.
Περνάω τώρα από αυτά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα διατρέχει τον ολέθριο κίνδυνο να χρεοκοπήσει και να χάσει την τελευταία ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της. Τα πάντα σχεδόν καταρρέουν. Οι πολίτες οργισμένοι και θυμωμένοι, αναζητούν εύκολους δρόμους διεξόδου που δεν υπάρχουν.
Ζουν μέσα στο φόβο και στην αγωνία για το αύριο, μέσα στην αβεβαιότητα και την απελπισία της καθημερινότητας. Όπως πολιτεύονται κυβέρνηση  και αντιπολίτευση, η χώρα μας βαδίζει ολοταχώς προς τη χρεοκοπία. Ο λαϊκισμός, η αδράνεια και το χάσιμο χρόνου οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή.
Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Η χρεοκοπία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της χώρας. Πατριωτισμός την ώρα αυτή είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, στην Ευρώπη και στον κόσμο, στην τρόικα και στις αγορές και πάνω απ’ όλα στο εσωτερικό σε όλους τους Έλληνες, στην κυβέρνηση   και στην αντιπολίτευση.   Φτάνει πια ο εμπαιγμός.
Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω τα όσα είπα την Παρασκευή για τους πολίτες που συγκεντρώνονται στις πλατείες. Είναι θετικό ότι ο κόσμος κινητοποιείται, σηκώνεται από τον καναπέ του. Αφήνει πίσω τον ατομισμό και τον απομονωτισμό του.
Είναι θετικό που οι κινήσεις αυτές μέχρι και προχθές ήταν απολύτως ειρηνικές. Όπως είπα όμως, εμείς δεν είμαστε εδώ για να κολακεύουμε ούτε για να κάνουμε υποδείξεις. Πιστεύουμε ότι είναι κρίμα, αν αυτή η κινητοποίηση το κόσμου εξαντληθεί σε ουτοπικές διεκδικήσεις, σε ευχάριστες αλλά κούφιες και επικίνδυνες θεωρήσεις.
Χρειάζεται όντως ανατροπή. Αλλά δημιουργική ανατροπή στην πράξη, των στρεβλώσεων και των παθογενειών που οδήγησαν στη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και στην αποτυχία της πατρίδας. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία, αν και δεν της ζητήθηκε, συνυπογράφει το κείμενο των 32 ακαδημαϊκών το οποίο είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Έρχομαι στα σημερινά: Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί ακόμα και σήμερα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς να επαναλάβει τα λάθη που έκανε όταν διαπραγματεύτηκε τη δανειακή σύμβαση το 2010. Δε μπορεί το βάρος της επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, να πέφτει στους νέους φόρους, αντί να το ρίξει στις δαπάνες.
Οι υπέρμετρες αυξήσεις φόρων τις οποίες δε θα μπορέσει τελικώς να εισπράξει, δεν αποτελούν λύση. Και, επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και στον κ. Πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντησή μας. Ένας είναι ο τρόπος για να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά: να πάμε όλοι οι Αρχηγοί των Κομμάτων από κοινού σε συνάντηση με την Τρόικα και να εξηγήσουμε και να διαπραγματευτούμε τη μείωση των φόρων, θέτοντας ταυτόχρονα και το ισόποσο ποσό το οποίο θα μειώσουμε τα ελλείμματα.
Είναι βασικό και επειδή από τις επαφές μου με τους κοινοτικούς έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι εφικτό, πρέπει να το κάνουμε. Χαίρομαι που ο κ. Σαμαράς σε προχτεσινή του δήλωση υιοθέτησε αυτή την πρόταση και θέλω να ελπίζω ότι ακόμη και σήμερα θα είναι εφικτή, έτσι ώστε τουλάχιστον ένα κομμάτι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης ουσιαστικής και να μπορέσουμε να το συνυπογράψουμε όλοι μαζί.
Τέλος θέλω να αναφερθώ στο θέμα της περιουσίας και της αξιοποίησης της περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων. Γνωρίζετε κυρίες και  κύριοι ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι φανατικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και βεβαίως υπέρ της αξιοποίησης της περιουσίας.
Θέλω όμως εδώ να βάλω μια κόκκινη γραμμή. Η περιουσία δεν ξεπουλιέται και η αξιοποίησή της πρέπει να γίνει με πολύ σοβαρότητα, με πολύ υπευθυνότητα, με συμμετοχή Ελλήνων και επικεφαλής του οποιουδήποτε Οργανισμού αξιοποίησης της περιουσίας, οφείλει να είναι Έλληνας. Αυτή την κουβέντα που ακούω περί ξένων η Δημοκρατική Συμμαχία την απορρίπτει συλλήβδην.
Δεύτερον το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πως θα γίνει η αξιοποίηση της περιουσίας και εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Όπως παραδέχεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο κ. Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του κ. Σκυλακάκη, δεν υπάρχει σήμερα καμία γνώση, ούτε υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο ή ειδικό χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επίτευξη του στόχου των 50 δις σε αυτό το στάδιο.
Η ελληνική Κυβέρνηση πραγματοποιεί τώρα απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (επιχειρήσεις, κτήρια, εμπορικά εκμεταλλεύσιμες γαίες), που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η απογραφή του συγκεκριμένου ενεργητικού θα επιτρέψει –λέει ο κ. Ρεν- την καλύτερη γνώση του αποθεματικού των ιδιωτικοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων.
Κυβέρνηση, Τρόικα, Νέα Δημοκρατία υιοθετούν τον στόχο των 50 δις, χωρίς όμως κανείς από όλους να διαθέτει σοβαρή μελέτη για την πραγματική έκταση και αξία της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να αξιοποιηθεί, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο που να δικαιολογεί το στόχο αυτό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα της ελληνικής και διεθνούς χρηματαγοράς και της εικόνας που έχει η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές.
Θυμίζω μόνο ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς ακινήτων, υπολογίζεται ότι υπάρχει αδιάθετο απόθεμα κατοικιών στη χώρα, της τάξεως των 250.000 ακινήτων, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι νεόδμητα ακίνητα. Μόνο τα τελευταία 6 χρόνια προστέθηκαν στο οικιστικό απόθεμα 122 εκ. τετραγωνικά μέτρα σε νέες οικοδομές και προσθήκες.
Με τα δεδομένα αυτά η ξαφνική είσοδος στην αγορά τεράστιων εκτάσεων γης αλλά και κτηρίων εντός μιας πενταετίας, είναι παντελώς εξωπραγματική και πιθανότατα επικίνδυνη, αφού θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση μια ήδη βαθιά προβληματική αγορά.
Με αυτές τις συνθήκες στην ελληνική αγορά τόσο ο τρόπος με τον οποίο το πολιτικό σύστημα και η Τρόικα προωθούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποφέρουν στοιχειωδώς ικανοποιητικές τιμές που να μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις απαιτήσεις της Τρόικα ως δανειστή της χώρας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι η πολιτική της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων πρέπει να προχωρήσουν, αλλά η ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί τους όρους και το πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής αυτής.
Οι εταίροι και οι δανειστές δεν είναι μόνο οι απλοί αποδέκτες του οποιουδήποτε τιμήματος αποδώσει η πολιτική αυτή. Πρέπει να είναι συμμέτοχοι στην όλη προσπάθεια και να έχουν συμφέρον οι τιμές που θα επιτευχθούν να είναι υψηλές και συμφέρουσες, για να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού λαού.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν κίνητρο για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Άρα οφείλουν να αναλάβουν και μέρος του ρίσκου της προσπάθειας αυτής. Γι' αυτό η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει να δημιουργηθεί ανεξάρτητη εταιρεία, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που αναφέρει η Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων, βεβαίως επαναλαμβάνω να προΐσταται η ελληνική πλευρά.
Στην ευθύνη αυτού του φορέα να αποδοθεί το υπό αξιοποίηση μέρος της περιουσίας του δημοσίου που θα προκύψει από την απογραφή που διενεργείται και θα ολοκληρωθεί κατά τον κ. Ρεν τέλος Ιουνίου. Από τα έσοδα που θα προκύπτουν να προβλέπεται συμβατικά ότι το 50% αυτών θα πηγαίνει στην κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς το δάνειο της Τρόικα και το υπόλοιπο 50% ισόποσα για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων στη χώρα και αποπληρωμή του προγενέστερου χρέους της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο σε όλες τις πλευρές να γίνει η αξιοποίηση με λογικό, διαφανή και αποδοτικό τρόπο.
Ας αφήσουν Κυβέρνηση, Τρόικα και Νέα Δημοκρατία τις υπεκφυγές και τα τερτίπια. Το μεγάλο έλλειμμα δυστυχώς στη χώρα είναι έλλειμμα ηγεσίας. Ηγεσίας, που δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε στο Υπουργικό Συμβούλιό του, ούτε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, πόσο μάλλον δυστυχώς να διαπραγματευτεί με τους δανειστές.
Ο έλεγχος χάνεται και κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στο χειρότερο εφιάλτη όλων των Ελλήνων, που είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο της Αργεντινής.
Η αμφισβήτηση δε του πολιτικού συστήματος εξελίσσεται σε αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών. Λαϊκισμοί της μορφής «αποσύρω τους βουλευτές του Κόμματος από τη Βουλή» ή προπηλακισμοί πολιτικών και αποκλεισμοί της Βουλής, ή ρητορικές προτροπές για επαναστατικές Κυβερνήσεις στηριζόμενες δήθεν στη λαϊκή βούληση, είναι επικίνδυνες λογικές.
Το μόνο που προσφέρουν είναι επιτάχυνση της πολιτικής αποσταθεροποίησης και ενίσχυση της σύγχυσης στην κοινωνία. Με αυτή τη νοοτροπία και με αυτές τις πρακτικές η αντιμετώπιση της κρίσης είναι αδύνατη όποια στήριξη κι αν λάβουμε από τους εταίρους μας.
Αν το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν στο μίνιμουμ όσων πρέπει να γίνουν, τότε πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να πληρώσουμε ακριβά, γιατί θα έχουμε οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην εξαθλίωση.
Τα σημερινά αδιέξοδα απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Οι μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλες ρήξεις. Οι τελευταίες συναντήσεις και συζητήσεις περί συναίνεσης, αποτελούν ακόμη μία τρανταχτή απόδειξη ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα, είναι ανίκανοι να συμφωνήσουν στα απαραίτητα για να σωθεί η χώρα.
Όλοι διαφωνούν με όλους. Αντί για συνεννόηση, έχουμε την προσπάθεια να φορτωθεί το κόστος της καταστροφής στον αντίπαλο. Ακόμη και τώρα βάζουν το δικό τους προσωπικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Αν επιμείνουν, αν συνεχίσουν να μην δείχνουν το πολιτικό θάρρος και τη δύναμη που απαιτείται προκειμένου να συνεννοηθούμε όλοι και να συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, τότε επαναλαμβάνω τη θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας: πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος απέναντι σε αυτή τη σύγχυση είναι η δημοκρατική διαδικασία. Ας αποφασίσει τότε ο λαός με εκλογές, διότι ο χρόνος τελειώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσος χρόνος υπάρχει κα Πρόεδρε ώστε να αναζητηθεί αυτή η συναίνεση; Υπάρχει περιθώριο χρόνου; Ή εκλογές; Πότε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πολύ λίγος. Φοβούμαι ότι εδώ παίζουμε ένα παιχνίδι σκιών. Ο κ. Παπανδρέου δεν λέει την αλήθεια, η Δημοκρατική Συμμαχία βγήκε από προχθές και είπε ότι οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Το οφείλει και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα που του το ζητάει, αλλά αυτό είναι ουσιαστικό μεν για τον κ. Παπανδρέου, δευτερεύων για τον ελληνικό λαό, οφείλει όμως στον ελληνικό λαό να παρουσιάσει την πλήρη αλήθεια.
Εμείς ζητήσαμε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των αρχηγών και τη ζητώ και σήμερα τη δημοσιοποίηση. Μου κάνει εντύπωση δε η σιωπή με την οποία περιέβαλε ο Τύπος το αίτημα αυτό της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι συζητιέται, πώς παρουσιάστηκε η κατάσταση και πώς τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ο καθένας ξεχωριστά.
Επαναλαμβάνω λοιπόν και σήμερα, οφείλει να πει ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, λέγοντας του ποιες είναι οι θέσεις, ποια είναι τα ενδεχόμενα και τι μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Διαφορετικά επιτρέπει τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και ένα κλίμα το οποίο είναι παντελώς νεφελώδες και οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν την πλήρη εικόνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, είπατε πριν ότι οι κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων», οι ειρηνικές κινητοποιήσεις, είναι φυσικές. Πριν από λίγο ο κ. Λοβέρδος είπε στη Βουλή ότι οι πολιτικές δυνάμεις κρύβονται πίσω από τους προπηλακισμούς εναντίον των βουλευτών. Και κατονόμασε μάλιστα ότι το ΠΑΜΕ κρύβεται πίσω από το δικό του προπηλακισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης πρόσφατα. Εσείς πιστεύετε ότι όλες οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν πιστεύω ότι όλες οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες και θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσουν παραδείγματος χάρη ποιοι χρηματοδότησαν και με ποιους πόρους την εκδήλωση του κ. Θεοδωράκη, η οποία έγινε στα Προπύλαια, για να μην υπάρχουν ερωτήματα. Ποιοι χρηματοδότησαν και με ποιους πόρους την εκδήλωση αυτή. Διότι αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Από κει και πέρα όμως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων οι οποίοι προσέρχονται σε τέτοιου είδους ειρηνικές κινητοποιήσεις, είναι όντως αυθόρμητες. Αυθόρμητοι οργισμένοι Έλληνες. Σε αυτούς λοιπόν το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει. Όχι δια της φυγής μέσα από τον Εθνικό Κήπο, όχι με το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ευθέως και υπεύθυνα.
Διότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ηγεσίας και πολιτών. Οι ηγεσίες δεν δικαιολογούνται ούτε να κρύβονται, ούτε να παρασύρουν τον κόσμο σε λάθος εντυπώσεις, του στυλ ότι μπορούμε να μη πληρώσουμε τα χρέη μας και την άλλη μέρα τα πράγματα να είναι κανονικά. Δεν θα είναι κανονικά αν δεν πληρώσουμε τα χρέη μας.
Αν δεν πληρώσουμε τα χρέη μας η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το οποίο σημαίνει πλέον ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε δάνεια από κανέναν. Το οποίο πάλι σημαίνει, για να τα πω σε απλά ελληνικά, ότι όταν τα χρήματα από τα έσοδα δεν φτάνουν για τα έξοδα, υποχρεωτικά θα βρεθεί η Ελλάδα κάνοντας και εσωτερική στάση πληρωμών. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο λαός πριν πάρει την οποιαδήποτε θέση πάρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν από τους  ανθρώπους που συναινέσατε στο να γίνουν εκλογές επί Κώστα Καραμανλή. Σήμερα πάλι, μετά από 2 χρόνια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξαναζητάτε εκλογές.
Δηλαδή ο ελληνικός λαός και αυτή η χώρα δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από κάθε τρεις και λίγο να κάνει εκλογές;
Και δεύτερον, ζητάτε να απαντήσει το πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό, που ουσιαστικά είναι άνεργος και δεν ξέρει τι του ξημερώνει, αυτοί οι οποίοι τόσα χρόνια, μεταξύ αυτών και εσείς, συμβάλατε σε αυτή την κατάντια του τόπου;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα από όλα η απόφαση για τις εκλογές τις προηγούμενες, έχει γίνει γνωστή και ξέρετε πολύ καλά πώς ελήφθη.  Δεύτερον, εάν σήμερα λέω ότι η διέξοδος είναι οι εκλογές, βάζω μια προϋπόθεση. Στην περίπτωση που το πολιτικό σύστημα εμφανίσει την ανωριμότητα την οποία εμφανίζει σήμερα.
Και τρίτον κ. Βλάχο, εσείς μπορείτε να βάλετε υποψηφιότητα να εκλεγείτε στη θέση μου και αυτό θα οδηγήσει στην ανανέωση της πολιτικής ζωής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως, εμείς οι εκλεγμένοι βουλευτές έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός και αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας, μπορεί να μας αντικαταστήσει με την ψήφο του. Αλλά αυτό το οποίο δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αντικαταστήσει, είναι τη δημοκρατική διαδικασία, τη δημοκρατική λειτουργία, το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, για το οποίο κάποιοι από εμάς έδωσαν μάχες σε εποχές που δεν υπήρχε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η δημοκρατία εξαρτάται από το πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη; Η δημοκρατία είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος; Η δημοκρατία είναι όλοι αυτοί; Από που και ως που τη δημοκρατία την εκπροσωπεί ένα πρόσωπο; Η δημοκρατία είναι θεσμοί, η δημοκρατία  είναι ο λαός, η δημοκρατία είναι κλίμα. Δεν έχει καμιά σχέση η δημοκρατία με το πρόσωπο κάποιου, ο οποίος σήμερα είναι βουλευτής, χθες δεν ήταν και αύριο δεν θα είναι.
Πώς ταυτίζετε τη δημοκρατία με το πρόσωπο της Μπακογιάννη, του Τσοχατζόπουλου; Δηλαδή σήμερα είναι δημοκρατία ο Τσοχατζόπουλος;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε κ. Βλάχο. Νομίζω ότι δεν με ακούσατε. Είπα ότι στις επόμενες εκλογές μπορείτε να βάλετε εσείς υποψηφιότητα, να εκλεγείτε και εγώ να πάω σπίτι μου. Αλλά μέχρι τότε η δημοκρατία έχει κανόνες. Οι 300 της Βουλής είναι εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του πολίτη και του βουλευτή. Ο βουλευτής εξελέγη.
Εάν λοιπόν σήμερα αυτοί οι βουλευτές δεν κάνουν στον ελληνικό λαό, δια της δημοκρατικής διαδικασίας και όχι δια του μικροφώνου θα σταλούν στο σπίτι τους. Αλλά η δημοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό είπα. Και φαίνεται ότι δεν με ακούτε καλά. Είμαι πολύ βαθιά δημοκράτης για να ταυτίσω τη δημοκρατία με το πρόσωπο του οποιουδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ζητάτε και πάλι σήμερα εκλογές. Ήθελα να ρωτήσω αν σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ειδικά γιατί η σημερινή που έχουμε δει καταγράφει τη «Δημοκρατική Συμμαχία» με ένα ποσοστό της τάξης του 1%. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» για την εταιρεία αυτή και για τη μέθοδο της την οποία θα σας τη δώσουμε. Το ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» δεν φοβάται τις εκλογές και τις επιζητά αν θέλετε, είναι ακριβώς δείγμα της αντίληψης την οποία έχουμε εμείς για την πραγματική θέση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».
Και επειδή κανένας από εσάς φαντάζομαι δεν είναι αμνήμων, θα θυμάστε τα τελευταία ποσοστά της Κρήτης, όπου με πάθος προβάλλανε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι θα έχουμε 5% στην Κρήτη, και τελικώς πήραμε 18%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ήθελα ένα σχόλιο σας για όσα διεμείφθησαν την προηγούμενη βδομάδα λίγες ώρες πριν και λίγες ώρες μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Και συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο υπήρχε μια διάχυτη ατμόσφαιρα που καλλιεργείτο κυριότατα απ' έξω, από την τρόικα, ότι δεν θα πάρουμε την πέμπτη δόση αν δεν υπάρχει μια ευρεία συναίνεση. Ω του θαύματος αμέσως μετά το πέρας του Συμβουλίου τα χρήματα βρέθηκαν, εξασφαλίστηκε η πέμπτη δόση. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας σχετικά με αυτό το ήξις αφήξεις του κλίματος.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Αυτό ακριβώς εννοούσα και πριν κα Ζορμπά, ότι αυτό το θέατρο σκιών πρέπει πλέον σταματήσει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν τη μια μέρα να ακούμε ότι η πέμπτη δόση παίζεται, την άλλη μέρα να ακούμε ότι εξασφαλίστηκε, την τρίτη μέρα να ακούμε ότι στην Ευρώπη δεν έχουν συμφωνήσει, την τέταρτη μέρα να ακούμε ότι η προϋπόθεση είναι ένα διαφορετικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δικαιούται ο ελληνικός λαός να γνωρίζει σε λεπτομέρειες ποια είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης και ποιες είναι και οι δυσκολίες μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία μετά βεβαιότητος σήμερα περνάει τη δική της κρίση και έχει τα δικά της προβλήματα και δεν είναι μια Ευρώπη που έχει σταθερή θέση.
Σε αυτό το περιβάλλον διαπραγματευόμαστε. Γι' αυτό και δεν κουράζομαι να λέω ότι διαπραγματευόμαστε πολύ καλύτερα ενωμένοι με μια Ευρώπη που ούτως ή άλλως δεν είναι σταθερή, από ότι πολεμώντας ο ένας τον άλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προτείνετε να αντιμετωπιστεί η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος με ένταση των διλημμάτων, εκβιαστικών θα τα χαρακτήριζα, εκβιαστικών διλημμάτων. Όμως τι απήχηση μπορούν να έχουν αυτά τα διλήμματα, τα οποία κι εσείς τα έχετε χρησιμοποιήσει κατά κόρον; Και πέρυσι μας λέγατε «ή μνημόνιο ή χρεοκοπία». Και φέτος μας λέτε «ή νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία». Και του χρόνου το ίδιο θα μας λέτε. Γιατί να σας πιστέψουμε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι εγώ δεν θα ήμουν αναποτελεσματική κ. Κακαλή. Διότι επί 1,5 χρόνο δεν έγινε τίποτα. Διότι από πέρυσι το μνημόνιο, από την περσινή δανειοδότηση της χώρας το Ελληνικό Δημόσιο είναι εξίσου μεγάλο 1 χρόνο μετά.
 Ο κ. Πάγκαλος, για να το πω σαν παράδειγμα, είχε εξαγγείλει ότι το μήνα Ιούνιο θα είχαν μειωθεί κατά 80 οι Οργανισμοί του κράτους. Σήμερα μας λέει ότι θα είναι τον Οκτώβριο. Και κάνει και την καταπληκτική για μένα δήλωση ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν του δίνουν λέει τους Οργανισμούς οι οποίοι πρέπει να πάψουν να υπάρχουν ή να μειωθούν ή να συγχωνευτούν.
Και αναρωτιέμαι, ακόμα και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών ξέχασε να του δώσει τον ΟΠΕ, Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει προωθήσει καμιά εξαγωγή, πλην όμως έχουν παχυλούς μισθούς οι διάφοροι που είναι μέσα;
Όταν λοιπόν δεν έχει γίνει η δουλειά, από κει και πέρα δε μπορώ εγώ να κρίνω ένα πρόγραμμα  το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Και σήμερα στις πλάτες του ελληνικού λαού φορτώνονται καινούργια μέτρα, στις πλάτες των πολλών φορτώνονται τα καινούργια μέτρα διότι η κυβέρνηση  δεν είχε το θάρρος να συγκρουστεί με τα σπλάχνα της και να κόψει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλά, ας τα κερδίσει και θα έχει στείλει ένα μήνυμα αξιοπιστίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, ακούω την άποψη ότι όλα τα χρήματα που παίρνουμε από την τρόικα θα ζητηθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και όχι για τις εσωτερικές μας ανάγκες. Πώς απαντάτε απέναντι σε αυτό και απέναντι και στην πρόταση του κ. Θεοδωράκη που άκουσα προχθές, να στραφούμε σε  άλλες δυνάμεις για τη δανειοδότησή μας, την Κίνα και τη Ρωσία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επειδή εδώ χρειάζονται ορισμένες σοβαρές απαντήσεις, το φετινό έλλειμμα που αφορά μόνο τα δικά μας, του 2010 είναι 24 δισεκατομμύρια, το οποίο δεν έχει καμία σχέση  με αυτό το οποίο χρωστάμε. Έχουμε λοιπόν 24 δισεκατομμύρια τα οποία σήμερα χρησιμοποιούμε  για την παιδεία, για την υγεία, για τη δημόσια ασφάλεια, για τις ανάγκες του κράτους, τα οποία λείπουν. Ασχέτως με τα δάνεια, ασχέτως με οτιδήποτε έχει να κάνει με εξωτερικές υποχρεώσεις.
Όποιος λοιπόν θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις, θα πρέπει να ταυτόχρονα να μας πει που θα βρεθούν τα 24 δισεκατομμύρια. Από πού θα πληρωθούν αυτά τα 24 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η πρώτη μου απάντηση.
Η δεύτερη απάντηση είναι ότι ουδέποτε υπήρξε καμία περίπτωση να δώσει κανείς 110 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι αναζητά κάποιους τρόπους με την Κίνα, εάν και τότε είχατε προσέξεις τις δηλώσεις μου, είχα χαρακτηρίσει όλη αυτή την ιστορία είναι παντελώς άσχετη με την πραγματικότητα. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο πράγμα.
Η Ρωσία, έχουμε μια πρόσφατη εμπειρία, δάνεισε 3,5 δισεκατομμύρια στη Λευκορωσία και πήρε έναντι αυτών των 3,5 δισεκατομμυρίων τα 2 διυλιστήρια τα οποία η χώρα αυτή διαθέτει, και είναι το μοναδικό της αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σας παρακαλώ πάρα πολύ. ας σοβαρευτούμε και μη δίνουμε στον ελληνικό λαό εικονική πραγματικότητα. Αρκετή εικονική πραγματικότητα έφαγε τα τελευταία 30 χρόνια. Έφτασε η ώρα να του πούμε την αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο που θέλω να ρωτήσω είναι μια διευκρίνιση γι’ αυτό που είπατε για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, του κ. Θεοδωράκη. Έχετε εσείς κάποια πληροφόρηση από πού έχει χρηματοδοτηθεί; Γιατί απ’ ότι ξέρουμε την ανακοίνωσαν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω απολύτως καμία πληροφορία, περιμένω  από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επειδή ταυτόχρονα δηλώνει ότι το Ταμείο είναι παντελώς στεγνό και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, ν’ ανακοινώσει επισήμως όπως ανακοινώνουμε όλοι στις ιστοσελίδες μας, τι έγινε με τη χρηματοδότηση αυτή. Καμία πληροφορία δεν έχω. Απλώς ρωτώ κι εγώ ως πολίτης. Επειδή ακριβώς υπάρχουν διάφορες φήμες ότι κρύβονται πολιτικές δυνάμεις, εγώ δεν έχω καμία τέτοια πληροφόρηση και δε θέλω να πιστέψω τις φήμες, γι’ αυτό περιμένω μια απάντηση από το Πανεπιστήμιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε μια δήλωση στην κα  Παπαδημητρίου σήμερα σε ραδιόφωνο, στη ΝΕΤ, πώς θα πρέπει να υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση μεσοπρόθεσμα. Ήθελα το σχόλιό σας.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε, είμαι φανατικός υποστηρικτής της ψήφου κατά συνείδηση, δε μπορεί σε τέτοιες κρίσιμα εθνικές στιγμές,  να υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από τη συνείδηση του Βουλευτού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή  μπήκατε στο ψητό της υπόθεσης, εννοώ το ελεγχόμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, εσείς ως Δημοκρατική Συμμαχία, θα καλέσετε τα στελέχη σας και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τα όσα μέτρα προβλέπει;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι με ρωτάτε; Με ρωτάτε για κάτι το οποίο δεν έχω δει ακόμα; Η σημερινή μου παρέμβαση δε γίνεται τυχαία. Γίνεται διότι πιστεύω ότι υπάρχει διαπραγματευτικός χρόνος ακόμα για τα δυο θέματα που σας έθεσα. Το ένα θέμα είναι η φορολογία και το δεύτερο θέμα είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού και ένας γνήσιος φιλελεύθερος, σας λέει προσοχή, υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αυτό είναι το μήνυμα το σημερινό.
 Όταν έρθει το μεσοπρόθεσμο, θα το δούμε με όλους μας τους συνεργάτες στη Δημοκρατική Συμμαχία και θα πάρουμε θέση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή προτάσσετε την ανάγκη εκλογών λόγω ανωριμότητας όπως  λέτε, του πολιτικού συστήματος, τότε για ποιο λόγο δεν αποδέχεστε την κίνηση του κ. Καρατζαφέρη; Δεν ξέρω,  πρόθεση είναι, σκέψη είναι, ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα, έχει αφήσει απλά να αιωρείται αυτή η απόφαση, ν’ αποσύρει τους Βουλευτές του, δηλαδή στην ουσία να παραιτηθούν οι Βουλευτές του από τη Βουλή προκειμένου να προκληθούν εκλογές. Γιατί δε συναινείτε και μιλάτε για επικίνδυνες λογικές;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι έχω μνήμη και ξέρω με βάση το Σύνταγμα, τι συμβαίνει σε περίπτωση που αποσυρθούν οι Βουλευτές. Κατ' αρχήν προσέρχεται ο επόμενος να ορκιστεί και στην περίπτωση  που και οι 40 υποψήφιοι π.χ. της Β’ Αθηνών αρνηθούν να ορκιστούν, προκηρύσσονται εκλογές για τις έδρες τις συγκεκριμένες. Δηλαδή δεν προκηρύσσονται γενικές εκλογές.  Έτσι έμαθα στο Πανεπιστήμιο για το Σύνταγμα και δεν έχει αλλάξει απ’ ότι καταλαβαίνω μέχρι πρότινος.
Δεύτερον, επαναλαμβάνω: Η  Συμμαχία δεν προτάσσει εκλογές, δεν πιστεύει ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Είπα απλώς ότι αν αυτή η κατάσταση εξελιχθεί, η απάντηση  δεν είναι ούτε οι κινητοποιήσεις ούτε οι μούντζες ούτε οι οποιεσδήποτε καταστάσεις εκτός ελέγχου, αλλά η θεσμοθετημένη δημοκρατική διαδικασία όπου ο λαός εκφράζεται. Και αυτή είναι οι εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή αναφέρατε πάλι το θέμα της μείωσης της φορολογίας, είδα και την πρότασή σας να μειωθεί η φορολογία και να πληρώνουμε όλοι φόρους. Ακούγεται πάρα πολύ ωραίο. Επειδή έχω την αίσθηση ότι αυτή  η ιστορία με τη μείωση της  φορολογίας γίνεται σιγά-σιγά καθολικό αίτημα και μάλλον και της μόδας πρόταση, αναρωτιέμαι για το εξής: Επί κυβέρνησης  Καραμανλή, τουλάχιστον  για 3 χρόνια, επί Υπουργίας του κ. Αλογοσκούφη, είχαμε μια αποκλιμάκωση της  φορολογίας και τελικά φτάσαμε στο περίφημο που είπε και στη Βουλή το καλοκαίρι του 2008,  ότι πιάσατε πάτο στα έσοδα. Ποιος διασφαλίζει ότι θα έχουμε αύξηση εσόδων και όχι  εκτίναξη ελλειμμάτων;
Και δεύτερον, μήπως θα ήταν προτιμότερο να πούμε ότι θα φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα μαζεύεις τους φόρους απ’ όλους και μετά να δούμε τη μείωση της φορολογίας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αναφερθήκατε στο ένα σκέλος της πρότασής μας. Υπάρχουν δυο σκέλη ταυτόχρονα. Εάν αυτά και τα δύο δεν υπάρξουν, τότε θ’ αποτύχουμε. Και η διαφορά μας μάλιστα ακριβώς με την πρόταση που κατατέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, είναι ακριβώς αυτή. Εμείς λέμε ταυτόχρονα και τον τρόπο με τον οποίο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά τη γνώμη μας, γι’ αυτό καταθέτουμε ιδέες στη φάση αυτή και προτάσεις, μπορεί να λειτουργήσει ώστε να είναι αποτελεσματικός.
Εάν απλώς μειώσουμε τη φορολογία χωρίς να έχουμε πατάξει τη φοροδιαφυγή, το έλλειμμα όπως προβλέπει η τρόικα για την άλλη πρόταση θα πάει στο 17% και στο 23%. Μόνο υπό αυτές τις δυο προϋποθέσεις μπορεί να πετύχει η μείωση της φορολογίας. Για τη μείωση του ΦΠΑ π.χ. που είναι πολύ συγκεκριμένο και αφορά το τώρα,  πιστεύω  και ειλικρινώς το λέω, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αύξηση του ΦΠΑ. Ταυτόχρονα πρέπει το ποσό που υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει από την αύξηση του ΦΠΑ να κοπεί από δαπάνες του κράτους.
Δεν αντέχει σήμερα αύξηση του ΦΠΑ ούτε η αγορά ούτε οι νοικοκυρές ούτε οι συνταξιούχοι και είναι αναμφισβήτητα ο πιο άδικος φόρος. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις σημερινές συνθήκες που πιέζουν οι πάντες για να υπάρχουν έσοδα 50 δις και εκποίηση των πάντων,  μπορείτε να χαράξατε εσείς κάποια γραμμή ανάμεσα στο ξεπούλημα και στην αξιοποίηση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γι’ αυτό ακριβώς σπάσαμε το κεφάλι μας και καταθέσαμε αυτή την πρόταση. Η αγωνία είναι ότι επειδή οι τιμές είναι χαμηλές, επειδή η αγορά είναι όπως είναι, εάν σήμερα βγει όλη η περιουσία της Ελλάδος για πούλημα, θα οδηγηθούμε σε ξεπούλημα. Γι’ αυτό είπα, ένας φιλελεύθερος άνθρωπος έρχεται σήμερα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει «ένα λεπτό, υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση».
Με διαδικασίες όπου θα εισπράττει η τρόικα το 50% κι εμείς το άλλο 50% γι’ αναπτυξιακούς λόγους, οπότε θα υπάρχει το κίνητρο. Αυτή είναι η πρόταση της Συμμαχίας. Είμαι έτοιμη ν’ ακούσω καλύτερη. Αλλά πάντως να οδηγηθούμε σε ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος έτσι ως έχει, η Δημοκρατική Συμμαχία είναι τελείως αντίθετη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να φταίω εγώ, δεν έχω ακούσει όμως την άποψή σας για το βιβλίο της ιδιαιτέρας του κ. Χριστοφοράκου, αν το διαβάσατε, αν σας θυμίζει τίποτα και αν πρέπει η κα –δε θυμάμαι πώς λέγεται- να πάει να καταθέσει στον Εισαγγελέα με στοιχεία, ποιους ακριβώς φωτογραφίζει με το βιβλίο της.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απ’ ό,τι ξέρω, η κυρία αυτή έχει κληθεί στον Εισαγγελέα, έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα όσα είχε να καταθέσει μέσα στο βιβλίο της, από τη γνώση της ως άτομο. Το βιβλίο της δε χρησιμοποιεί ονόματα, κρύβεται πίσω από υβριστικούς τίτλους, δε χρησιμοποιεί ονόματα, κατόπιν τούτου νομίζω ότι η προσπάθειά της θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό όπως κάθε προσπάθεια λάσπης, κ. Βλάχο, όπως απεδείχθη περίτρανα από όλες τις καταθέσεις και όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές που έγιναν.