Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Γιάννης Ιωαννίδης : Oι εχθροί του Αθλητισμού Η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια Ο αγώνας μας στρέφεται εναντίον και των τριών.

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης,  κ. Γιάννης Ιωαννίδης συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έπειτα από πρόσκλησή μου, συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα της βίας στα γήπεδα.

Στον κ. Πιλάβιο, εξέθεσα τις θέσεις του κόμματος και του ανέφερα μία σειρά προτάσεων που πιστεύουμε ότι η υλοποίησή τους θα συμβάλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της βίας.

Οι κυριότερες θέσεις μας είναι :

1.            Αυστηροποίηση και κωδικοποίηση των ποινών (ποινοκατάλογος), ώστε να υπάρχει αντικειμενικότητα και να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος των λεγόμενων μικρών ομάδων. Να θεσπιστούν ποινές ανάλογες με αυτές της ΟΥΕΦΑ. Για παράδειγμα, να προβλέπεται διαφορετική ποινή για την απλή περίπτωση του ανάμματος πυρσού, πιο αυστηρή για το άναμμα και την εκτόξευσή του και ακόμα πιο αυστηρή για την εκτόξευση βομβών κρότου και άλλων αντικειμένων που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Στην περίπτωση εισβολής φιλάθλων στο γήπεδο να γίνεται άμεσα διακοπή του αγώνα σε βάρος της ομάδας της οποίας οι φίλαθλοι εισέβαλαν. Σε όλες τις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές να διπλασιάζονται και να αφαιρούνται βαθμοί.
2.            Εντός του γηπέδου υπεύθυνες για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα  να είναι οι Ανώνυμες Εταιρίες. Εκτός γηπέδου ο έλεγχος να πραγματοποιείται από την Αστυνομία, στην οποία να παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τόσο το υλικό από τις κάμερες όσο και τα ονομαστικά εισιτήρια. Επιπλέον, το υλικό από τα βίντεο του κάθε αγώνα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες σε περίπτωση επεισοδίων.   
3.            Να υπάρχει εκτός του παρατηρητή αγώνα και παρατηρητής της ΔΕΑΒ, οι οποίοι θα υπόκεινται σε πειθαρχικό κώδικα. Ταυτόχρονα απαιτείται και αναβάθμιση της ΔΕΑΒ.
4.            Να εφαρμόζονται οι παρεπόμενες ποινές και να καθιερωθούν ποινές για παράγοντες που πυροδοτούν με δηλώσεις τους το προαγωνιστικό κλίμα και από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ και από την Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας.
5.            Να αναβαθμιστεί η σχεδόν ανενεργός σήμερα Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας, με στελέχωσή της από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους κοινής αποδοχής από όλους τους φορείς. Να της παρασχεθεί η δυνατότητα να προβαίνει μέχρι και σε αφαίρεση της φιλάθλου ιδιότητας με σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ.
6.            Να πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της βίας στα γήπεδα στην οποία θα εκφραστούν οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων  με σκοπό την εξεύρεση κοινής συνισταμένης.

Τρεις είναι οι εχθροί του Αθλητισμού : Η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα παιχνίδια. Ο αγώνας μας στρέφεται εναντίον και των τριών. Ο Αθλητισμός, που είναι κομμάτι της Παιδείας, ενώνει και δεν μπορεί να κομματικοποιείται».