Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Παιχνίδια και τρόπαια της ντροπής


Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής
συγκάλεσε για σήμερα άλλη μια σύσκεψη κατά της βίας
 
Της Σοφίας Βούλτεψη
 
Τα σοβαρά επεισόδια  που στιγμάτισαν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει βούληση να δοθούν λύσεις.
Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα μεταξύ Ατρόμητου και ΑΕΚ (που κέρδισε το κύπελλο, αλλά δεν έχει σημασία), όταν οπαδοί και των δύο ομάδων εισέβαλαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και συνεπλάκησαν.
Δύο φορές χρειάσθηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ έως ότου αποκατασταθεί η τάξη και ξεκινήσει το παιχνίδι, που κατέληξε στο 3-0 υπέρ της ΑΕΚ.
Αλλά εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: Στο γεγονός ότι ξεκίνησε το παιχνίδι. Αποδεικνύεται ότι δενυπάρχει βούληση εκ μέρους της πολιτείας να μπει τέλος στη βία. Διαφορετικά, το παιχνίδι θα είχε ματαιωθεί, δεν θα υπήρχε ούτε τελικός, ούτε κύπελλο και ίσως στο μέλλον να το ελάμβαναν υπ’ όψη τους αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι – «παράγοντες», «διαιτητές», «οπαδοί».
Όπως αποκάλυψε μετά ο Γ. Δώνης, προπονητής του «Ατρόμητου», ο ίδιος ζήτησε από τον διαιτητή να μην ξεκινήσει το παιχνίδι, αλλά δεν εισακούστηκε.
Αν ισχύει αυτό, τότε η επιβολή αρχών στα γήπεδα δεν εξαρτάται από την συντεταγμένη πολιτεία, αλλά από την βούληση ενός ανθρώπου – όποιος κι’ αν είναι αυτός.
«Είναι θέμα χρόνου να έχουμε νεκρό στο γήπεδο», είπε από την πλευρά του και με δάκρυα στα μάτια ο Νίκος Λυμπερόπουλος της ΑΕΚ, που αφιέρωσε το κύπελλο σε δυο μικρούς οπαδούς της ομάδας που δίνουν την μάχη τους στο νοσοκομείο.
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάντια», πρόθεσε. «Μέχρι και εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε ένα σημαντικό μερίδιο. Μπορείτε να επηρεάσετε καταστάσεις και μπορείτε να κάνετε αγώνα ενάντια σε αυτό. Μπορείτε να πιέζετε αρμοδίους για να πάρουν αποφάσεις. Είναι θέμα χρόνου να έχουμε νεκρό ποδοσφαιριστή. Εύχομαι να βγω ψεύτης, αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι για να αποτραπεί αυτό».
Προφανώς. Γιατί και στο ποδόσφαιρο συμβαίνει ό,τι και με όλα τα άλλα: Το παιχνίδι συνεχίζεται, όσο βίαιο και βρώμικο κι’ αν είναι, διότι κάποιοι πρέπει να κόβουν εισιτήρια και κάποιος πρέπει να κρατά το τρόπαιο της ντροπής. Είτε πρόκειται για το κύπελλο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, είτε για το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Μάλιστα, επεισόδια είχαμε και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Και πάλι επενέβησαν τα ΜΑΤ, ενώ η Λεωφόρος έμεινε κλειστή για ώρα.
Είχαμε και μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη οπαδών του Ηρακλή, που διαμαρτύρονται για τη μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής της ομάδας τους στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν.
Επειδή στον καιρό του μνημονίου δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε να απασχολείται η αστυνομία σε συγκρούσεις μεταξύ αυτών που αποκαλούν «ανεγκεφάλους» οι ίδιοι που τους διαπαιδαγωγούν, ούτε να πληρώνουμε τα σπασμένα από τις ζημιές, ενώ η βενζίνη είναι πολύ ακριβή, έχει έλθει η ώρα να ανασταλεί κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Έως ότου αυτοί που ευθύνονται να καταλάβουν ότι χάνουν περισσότερα από όσα κερδίζουν από τίτλους και νίκες…
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ