Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Την ώρα που τα κρούσματα βίας αυξάνονται ανησυχητικά, η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση σε αστικά κέντρα και Περιφέρεια -θυμίζουμε το τραγικό περιστατικό, το περασμένο Σάββατο, με τον πυροσβέστη, που δολοφονήθηκε στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει ληστές σε σούπερμαρκετ στην Πάτρα- το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.
Δείχνει ανίκανο να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να τονώσει με αποτελεσματικότητα το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Η εικόνα αποσύνθεσης, η απουσία συγκροτημένου σχεδίου και ο άκρατος κομματισμός (πρόσφατο παράδειγμα οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.) έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Χαρακτηριστικό της εικόνας διάλυσης είναι το τελευταίο περιστατικό, όπου 90% της Ομάδας «Δ» δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το νευραλγικό αυτό πόστο.  Αναλυτικά για το θέμα αυτό έχει κάνει σχετική δήλωση ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Νάκος.
Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν:
-Παροπλισμό οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιτίας λειτουργικών προβλημάτων.
- Προβλήματα στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ακόμη και πετρελαίου θέρμανσης!
- Προβλήματα στη σίτιση των κρατουμένων.
- Αδυναμία προμήθειας ειδών ατομικού εξοπλισμού για τις ομάδες «ΔΙΑΣ», σε οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. κ.λ.π.
- Αναστολή προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των κτηριακών υποδομών και κρατητηρίων.
- Μη καταβολή οδοιπορικών, που έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται, σε πολλές περιπτώσεις, αδύνατη, ακόμη και η μετακίνηση μονάδων.
Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, οι αστυνομικοί καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο και απαιτητικό έργο τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Δίνουν κυριολεκτικά το αίμα τους, όπως πρόσφατα οι δυο άτυχοι αστυνομικοί της Ομάδας «ΔΙΑΣ», χωρίς την απαραίτητη αρωγή της Πολιτείας, η οποία φτάνει στο σημείο να δημιουργεί δυσκολίες και να θέτει εμπόδια, με αποτέλεσμα το λειτούργημα του αστυνομικού να απαξιώνεται και να αποτελεί αντικείμενο άδικης κριτικής.
Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση -χωρίς να μελετήσει και χωρίς να διαπραγματευτεί όπως όφειλε- έβαζε τη χώρα στο Μνημόνιο, που της είχε υπαγορεύσει το κλιμάκιο της Τρόικας που βρισκόταν στην Αθήνα.
Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, αποκάλυπτε πως «όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, διαπίστωσε ότι μόνη επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ.».
Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινωνόταν νέο πακέτο επώδυνων μέτρων, το οποίο προωθήθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Λίγες ημέρες αργότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (με τις γνωστές εξαιρέσεις) οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. και η κα Ντόρα Μπακογιάννη ψήφιζαν στη Βουλή το Μνημόνιο.

Από τότε έως σήμερα, υπήρξαν:
-Δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
-Κατάργηση ή μείωση σε ποσοστά φιλοδωρήματος των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της άδειας.
-Αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
-Αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
-Αλλεπάλληλες αυξήσεις ΦΠΑ και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό στο υψηλό συντελεστή.
-Έκτακτες εισφορές νομικών και φυσικών προσώπων.
-Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση έκανε το κράτος οπαδό του κινήματος «δεν πληρώνω», αφού οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το 2010, ξεπέρασαν τα 5,3 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της, ενώ οι συνέπειες της πολιτικής της,  τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία, υπήρξαν καταστροφικές.

Σημειώνω:
-Το έλλειμμα του 2010 αποδείχθηκε αρκετά πιο πάνω από ό,τι προβλεπόταν.
-Η ύφεση ξεπέρασε ακόμη τις πιο αρνητικές εκτιμήσεις.
-Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στα ύψη.
-Τα λουκέτα είναι δεκάδες χιλιάδες και αυξάνονται καθημερινά.
-Η ανεργία στο τέλος του χρόνου είχε ξεπεράσει το 15%.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι θέσεις που ανέπτυσσε από την πρώτη στιγμή ο Αντ. Σαμαράς και η Ν.Δ. δικαιώνονται στο ακέραιο.
Εδώ και καιρό, βουλευτές ακόμη και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να πει ολόκληρη την αλήθεια, διαφωνούν με τη θέση του κόμματός τους ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, ζητούν αλλαγή πολιτικής και προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσα γίνονται.
Σημειώνω ξεχωριστά τα δύο πιο πρόσφατα κρούσματα, καθώς προέρχονται από κορυφαίους υπουργούς:
Έχουμε πρωτ’ απ’ όλα, τη συνέντευξη που έδωσε στη Real News ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος στην οποία αφενός μιλά για ασυνεννοησίες, καθυστερήσεις, απώλεια πολύτιμου χρόνου και αφετέρου προσπαθεί να στρώσει το χαλί για τα νέα επώδυνα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, έχουμε και τη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας Ευ. Βενιζέλου που διαφοροποιείται από το Οικονομικό Επιτελείο, υιοθετώντας  ορισμένες από τις θέσεις που έχει αναπτύξει, εδώ και καιρό, η Νέα Δημοκρατία. Ιδίως για τη φορολογία, την οικοδομική δραστηριότητα, το «πόθεν έσχες» των απλών πολιτών.

Με μια φράση: Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι πολιτικές της κυβέρνησης αποδεικνύονται αδιέξοδες και τα στελέχη της προσπαθούν να διαφοροποιηθούν αναδεικνύοντας την εικόνα της διάλυσης που τη χαρακτηρίζει.

Όπως γνωρίζετε καταδικάζουμε τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν εκδηλώνεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται.
Έχουμε καταδικάσει, με σχετικές ανακοινώσεις, από καιρό και με τον πιο αυστηρό τρόπο, τη βία στα γήπεδα. Και η καταδίκη αυτή είναι ρητή, ξεκάθαρη, απόλυτη.
Κάνουμε ένα βήμα ακόμη:
Αυτή την ώρα ο Τομεάρχης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης, συναντάται με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο, προκειμένου να συζητήσουν για το γενικότερο πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.
Από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης -ο οποίος έχει ζητήσει τη συνάντηση- θα αναπτύξει προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ συγκεκριμένες προτάσεις.
Σχετική δήλωση θα κάνει ο ίδιος, αμέσως μετά.

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝ. ΝΑΚΟΥ
*Δήλωση του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτή Μαγνησίας κ. Θανάση Νάκου, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν για ακόμη μία φορά στην ΕΛ.ΑΣ., μετά το τέλος του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος. 
«Τα τεράστια προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και την παντελή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τη μάχη για την επίλυσή τους, τα έχουμε κατ’ επανάληψη υποδείξει και καταγγείλει. Δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνουμε για μία ακόμα φορά μάρτυρες αυτής της θλιβερής κατάστασης και μάλιστα με αφορμή ένα γεγονός που θα έπρεπε να αποτελεί γιορτή, τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.
Η «Βαβέλ» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ., με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, οδήγησε στο φαινόμενο, με αφορμή τον καταγγελλόμενο ξυλοδαρμό οδηγού λεωφορείου μετά τη λήξη του αγώνα, να αλληλοκαταγγέλλονται και να αλληλοκατηγορούνται αστυνομικοί, οι οποίοι υπάγονται σε τρία διαφορετικά επιχειρησιακά κέντρα, αντί σε ένα κεντρικό φορέα, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ τους.
Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΕΛΤΑ να υποβάλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς την ηγεσία ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια να συνεχιστεί αυτό το «αλαλούμ», που προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στην επιχειρησιακή δυνατότητα των αστυνομικών. Προβλήματα που δεν είναι καινούργια, αλλά έχουν οδηγήσει ακόμα και σε τραγικές απώλειες για το αστυνομικό Σώμα. Κι όμως, ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για το περιστατικό στο Ρέντη, το οποίο άμεσα συνδέεται με τα τεκταινόμενα στη διοίκηση της Άμεσης Δράσης.
Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι τα φαινόμενα αυτά απαξιώνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τραυματισμένη εικόνα της Αστυνομίας. Ωστόσο, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου συνεχίζει να σιωπά. Δύο λέξεις μόνο: κρίμα και ντροπή!».




ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΝΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜ ΠΟΛ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ κ Α ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
Πραγματοποιείται, σήμερα, στις 18:00 το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, σύσκεψη των επικεφαλής των Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας, υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτή Αρκαδίας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.
Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των δράσεων των Γραμματειών και η προετοιμασία τους για την προβολή της επικαιροποιημένης πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, το «Ζάππειο 2».