Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κώστας Κόλλιας : «Θολώνει και πάλι τα νερά η Κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις των σχολείων»

Προβληματισμένος δήλωσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη δημοσίευση, προ ενάμιση μήνα, Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην οποία αναφέρονται οι σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται, καταργούνται ή υποβιβάζονται. Σχετικά με το θέμα... ο κ. Κόλλιας σχολίασε:
«Οφείλω να εκφράσω τον αιφνιδιασμό και τον προβληματισμό μου σχετικά με το ΦΕΚ 440 Β’, όπου αναφέρονται ως υπό κατάργηση ή συγχώνευση όλα τα σχολεία της Κορινθίας για τα οποία δίνουμε μάχη τους τελευταίους μήνες να παραμείνουν ανοιχτά. Διαπιστώνω ότι η ύπαρξη του εν λόγω ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου, ήταν άγνωστη στους πάντες, καθώς βουλευτές, αυτοδιοίκηση, τοπικοί φορείς και σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, ενεργούσαμε με στόχο να καταθέσουμε τεκμηριωμένες προτάσεις στα πλαίσια ενός διαλόγου. Για όλους εμάς η πληροφορία ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε διάλογος, αλλά ειλημμένες αποφάσεις, είναι μία δυσάρεστη έκπληξη.
Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι χθες ήταν ότι στις 13 Μαρτίου, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ένα προσχέδιο με τις προτεινόμενες υπό κατάργηση ή συγχώνευση σχολικές μονάδες. Υποτίθεται ότι επάνω σε αυτό το σχέδιο θα κατατίθονταν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και εισηγήσεις από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τους τοπικούς φορείς. 23 Μαρτίου η ίδια η κ. Υπουργός έλεγε ότι θα επανεξεταστεί το σχέδιο με βάση αυτές τις προτάσεις. Κι ωστόσο, 14 Μαρτίου το υποτιθέμενο σχέδιο είχε υπογραφεί ως υπουργική απόφαση και 4 ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε σε ΦΕΚ.
Δεν γνωρίζω πλέον πού οφείλεται το γεγονός ότι επτά ερωτήσεις και αναφορές μου για συγκεκριμένα σχολεία παραμένουν χωρίς απάντηση από το Μάρτιο. Επίσης, δεν ξέρω πώς να μεταφράσω υπό αυτό το νέο πρίσμα, τη διαβεβαίωση που έλαβα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από την Υφυπουργό στο Κοινοβούλιο, ότι εξετάζονται θετικά οι περιπτώσεις σχολείων κυρίως στην ορεινή Κορινθία. Με βάση αυτή τη διαβεβαίωση υπέθεσα ότι το Υπουργείο αναθεωρεί τη στάση του, γι’ αυτό και δεν απαντά. Όμως ιδιαίτερα για τα χωριά της ορεινής Κορινθίας οι απαντήσεις επείγουν, καθώς τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν τη συνεργασία τους με το δημόσιο και τη μεταφορά των μαθητών, αφού επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι, προοπτική που θα είναι καταστροφική εάν οι συγχωνεύσεις προχωρήσουν όπως αναφέρονται στο ΦΕΚ.
Πλέον δεν γνωρίζω αν το Υπουργείο Παιδείας μας εμπαίζει ή εάν σκοπεύει να μην εκδώσει τις επιμέρους αποφάσεις και εγκυκλίους που απαιτούνται για την εφαρμογή του ΦΕΚ. Καλή τη πίστει θα υποθέσω ότι η διαβεβαίωση της κ. Υφυπουργού δεν ήταν ωμό ψέμα, αλλά τεκμήριο ότι πράγματι επανεξετάζονται ορισμένες περιπτώσεις. Θέλω δε να επισημάνω ότι σε κάποια σχέδια ΚΥΑ που έχουν κυκλοφορήσει ανεπίσημα, και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις συγχωνευόμενες μονάδες τα περισσότερα σχολεία της ορεινής Κορινθίας, δεν μνημονεύεται πουθενά το επίμαχο ΦΕΚ. Ίσως αυτό συντείνει στην υπόθεση ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στο Υπουργείο ως προς το ποιες συγχωνεύσεις θα προχωρήσουν και ποιες όχι.
Όπως και να’χει, γεγονός παραμένει ότι η Κυβέρνηση θολώνει τα νερά σε ένα ακόμα ζωτικής σημασίας πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ένα ΦΕΚ και δεν γνωρίζω εάν είναι τυπικό, εάν μπορεί να παρακαμφθεί, ούτε βεβαίως εάν μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ως βάση ώστε να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση το καταστροφικό της πλάνο για την εκπαίδευση. Είναι αυτονόητο ότι θα επικοινωνήσω εκ νέου με την κ. Υφυπουργό ζητώντας εξηγήσεις με βάση τα νέα δεδομένα και θα απαιτήσω ξεκάθαρες απαντήσεις για την Κορινθία. Δεσμεύομαι ότι θα ανακινήσω το θέμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να ερευνήσουμε εάν απαιτείται αυστηρότερη και συλλογική προσέγγιση