Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά ως τις… 14 Ιουλίου! Κάθε «γιατρός» και μια γνώμη μπροστά στον ετοιμοθάνατο ασθενή

Της ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Το έργο «Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου της συναίνεσης» παίχτηκε χθες στην υπό κατάρρευση χώρα, με τους υπουργούς να ανακοινώνουν σε όλους τους τόνους πως «λεφτά έχουμε», αλλά… ως τις 14 Ιουλίου – ημέρα της Γαλλικής Επανάστασης και της Πτώσης της Βαστίλης, οπότε έπιασε δουλειά η… γκιλοτίνα.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων – πλην Παπαρήγα που δεν πήγε και πλην Δημαρά που δεν εκλήθη – κύλησαν σύμφωνα με το… πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στις δύσκολες στιγμές, αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν και κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, όλα όσα διακήρυσσαν σε όλους τους τόνους πριν από τα (μάταια, όπως επιβεβαιώθηκε) ραντεβού.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στη θέση του, σύμφωνα με την οποία «στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω», κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι υποβάλλει το λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, αφού επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε την λογική της συναίνεσης στην κορυφή και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εμμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, προαναγγέλλοντας νέες φοροεπιδρομές και νέες οριζόντιες περικοπές. Όπως είπε «λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση», τασσόμενος υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά κατά των βιαστικών και πανικόβλητων εκποιήσεων.

Όπως έγινε γνωστό αργότερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα, «καθώς άλλωστε δεν αναμενόταν κάτι σχετικό»!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως μια αόριστη συναίνεση δεν είναι αρκετή και χρειάζεται να υπάρξει «συνευθύνη», ώστε «όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, να αχθοφορήσουν όλοι μαζί», Πρόσθεσε δε, πως «αν δεν δεχθεί ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, άνευ της οποίας δεν έχει καμία ουσία η πρόταση, τότε με την υπάρχουσα ασύνδετη και αδύναμη κυβέρνηση οδηγούμεθα ή στην καταστροφή ή σε εκλογές».

Καμιά συναίνεση ήταν και η απάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέληξε πως «ψάχνουν για συνένοχους και όχι για συναίνεση», καλώντας τον κ. Παπανδρέου να φύγει από την πρωθυπουργία.

Ειδικά αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις και στη θέση του όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε πως «αν αυτό που μας ζητούν είναι να ξεπουλήσουμε μέχρι και την Ακρόπολη τότε αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι Ελληνες και όχι ο κ. Παπανδρέου».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, όμως δεν συμφωνεί στα θέματα της φορολογίας, εκτιμώντας πως μία διαφορετική φορολογική πολιτική θα έχει μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πρότεινε δε να υπάρξει κοινή διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα, καθώς και να ψηφιστεί νόμος για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της ασυλίας.

«Η διαφωνία μας είναι δεδομένη. Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», δήλωσε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου και προτείνοντας να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

Όλα αυτά, ενώ διαφορετικές φωνές ακούγονται και από το εξωτερικό:

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, σοσιαλιστής Άνχελ Γκουρία, μιλώντας στη «Φιγκαρό» τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να αποφευχθεί, όσο η Ελλάδα εφαρμόζει απαρέγκλιτα το δημοσιονομικό της πρόγραμμα και με δεδομένο ότι «αυτοί που συνάπτουν δανειακές συμβάσεις, πληρώνουν τα χρέη τους»!

Οι Financial Times, έγραφαν χθες πως η ΕΚΤ πρέπει να δώσει την συγκατάθεσή της σε μια αποφασιστική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας «σε ασπίδα προστασίας της Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δια του κορυφαίου στελέχους της Κριστιάν Νουαγιέ, αποφάνθηκε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί «σενάριο τρόμου», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την ευλαβική τήρηση του προγράμματος.

Η ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad έγραψε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει άτυπες διαδικασίες για την κατάρτιση του προγράμματος επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ρομπάι είπε και πάλι όχι στην αναδιάρθρωση, προειδοποιώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο.

Και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's επισήμανε τις επιπτώσεις και σε άλλες χώρες από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Συμπέρασμα: Στο ιατρικό συμβούλιο ο κάθε «γιατρός» έχει και από μία γνώμη με τον ασθενή ετοιμοθάνατο

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ